Истинската студена война тепърва предстои – милиарди за краха на глобалната сигурност

Истинската студена война тепърва предстои – милиарди за краха на глобалната сигурност

Съвсем наскоро светът се сбогува с Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие. Това едва ли ще допринесе за стабилността. Сега на карта е заложен друг важен документ – СТАРТ III. Това споразумение между САЩ и Русия регламентира намаляването на стратегическите нападателни оръжия.

След по-малко от година действието му ще изтече, а да се разчита на подновяването му едва ли може. Както е известно, START III е двустранен договор, но засяга съдбата на целия свят. Не е изненадващо, че споразумението се обсъжда в други страни. Нека да разгледаме позицията на страните. Реториката на Русия се свежда до необходимостта от подновяване на договора. Това се казва на всички нива.

По-специално Владимир Путин наскоро обеща да повдигне тази тема на среща с Доналд Тръмп.

„Необходимо е да се удължи договорът за START III“, каза руският президент.

Германия споделя това мнение, тъй като външният министър Хайко Маас говори за това по следния начин:

„Ние обединяваме сили за защита и укрепване на рушащата се архитектура за контрол на оръжията.

Призоваваме Русия и САЩ да покажат лидерство, като разширят START-3. Споразумението остава критично важно.

Френското външно министерство коментира ситуацията около споразумението по следния начин:

„Съединените щати и Русия, които все още притежават почти 95% от световните ядрени запаси, са отговорни основно за поддържането на съществуващите инструменти за контрол на конвенционалните и ядрените оръжия.“

Дори бившият заместник генерален секретар на НАТО Роуз Гьотемюлер по време на изслушване в комитета по външни работи в Камарата на представителите на САЩ открито заяви, че сигурността на Америка зависи от СТАРТ III.

„Съюзниците в НАТО, както и нашите съюзници в Азия, подкрепят разширяването на СТАРТ III“, каза тя.

Позицията на Вашингтон е по-малко ясна.

Официално САЩ проявяват желание да продължат договора. Само тук възниква голямо американско „но“.

„Президентът предлага и вие вероятно следите това предложение за провеждане на тристранни дискусии: преговори с Русия и Китай относно замяната, по-широко споразумение за контрол на оръжията, което ограничава растежа на тези арсенали в Китай и Русия “, коментира заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Джон Руд.

САЩ разглеждат Китай като един от своите стратегически противници и затова искат да го видят сред страните участници по сделката. На пръв поглед този подход може да изглежда разумен. Но цялата логика започва да се руши, ако се задълбочите в детайлите. Според данни на Международната кампания за забрана на ядреното оръжие в Русия има 6 500 ядрени бойни глави.

Съединените щати имат 6 185. В арсенала на Китай има само 290 ядрени оръжия. Китай дори не е на трето място – Франция, която има 300 ядрени бойни глави го изпреварва. Естествено, официален Пекин апелира този факт. Ако Китай сключи сделка, той ще се лиши от възможността да развива тази индустрия. Във Вашингтон прекрасно си дават сметка, че няма да има тристранно споразумение.

Освен това Доналд Тръмп вече искаше да сключи с китайците аналог на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие. „Китай не е част от това споразумение, но те трябва да бъдат включени в него“, заяви Тръмп през октомври 2018 година.

Както е известно, по-малко година по-късно договорът престана да съществува. Но наистина ли проблема е в Китай? Това означава ли, че договорът трябва да включва Франция и Великобритания? Да, това са държави от НАТО. Те не представляват заплаха за Съединените щати, но биха могли да балансират ситуацията.

Само че, дори преговори по този въпрос не се водят. Но през февруари Доналд Тръмп направи предложение за бюджет за 2021 година в размер на 4,8 трилиона долара. Напомняме, че обезателствата по START III могат да приключат още през февруари. Какво предлага Белият дом? – 705,4 милиарда долара за Пентагона, с особен акцент върху финансирането на създаването на нови видове ядрени оръжия. Националната администрация за ядрена безопасност също ще получи много ресурси.

Това федерално ведомство вече съобщи, че искат да изразходват 15,6 милиарда долара за програми за ядрено оръжие. Въпреки че Конгресът ще решава бюджетните въпроси, от действията на Тръмп става ясно, че САЩ не разчитат на удължаване на СТАРТ III. Освен това Договорът за всеобхватна забрана на ядрени изпитания също е изложен на опасност. Ако погледнете числата по-горе, можете да видите защо Съединените щати не се интересуват от поддържането на START III.

Китай е оправдание, подобно на ракетата 9M729 в случая с Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег не действие. Ограниченията ще изчезнат и многомилиарден приток на пари ще залее американския военнопромишлен комплекс.

Пентагонът има към какво да се стреми предвид новите руски разработки. За съжаление, тази ситуация ще доведе до безпрецедентна надпревара във въоръженията. Студената война от миналия век ще изглежда като детска приказка, като се има предвид колко технологии са се развили оттогава. Остава само да се надяваме, че страните ще постигнат споразумение, преди светът да плати за безотговорността с катастрофа.

Автор: Анастасия Франк

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s