Третата световна война ще бъде в космоса? Американският лобизъм – оръжието на Съдния ден

Съвременните военни технологии и продължаващата надпревара във въоръжаването правят милитаризацията на космоса въпрос на време. Този процес обаче не трябва да се бърка с това, което сме свикнали да виждаме в научната фантастика. Никой не възнамерява да строи военни космически кораби. Всичко е много по-прозаично и опасно.

През декември миналата година Конгресът на САЩ одобри създаването на космическите сили, шестият вид американски сили заедно със сухопътните, военновъздушните сили, военноморските сили, както и бреговата охрана и морските пехотинци. Тази стъпка много ясно показа целите на Вашингтон. Какви са причините за подобни амбиции? Отговорът не е толкова очевиден, колкото изглежда.

„На Съединените щати не им трябва просто да присъстват в космоса, те трябва да доминират в него“, каза Доналд Тръмп и това може да бъде достатъчно, за да се затвори темата.

Изглежда логично желанието да се разпространи влиянието на САЩ в нова среда, особено когато става дума за такава могъща държава. Важно е обаче да разберем, че САЩ вече са безспорен лидер в космическите проучвания. Огромни суми пари се харчат за космически програми.

Разбира се, когато Тръмп говори за господство, той има предвид военното господство. Например в списъка със задачи на космическите сили на САЩ ясно е написано за необходимостта да се възпира агресията в космоса или от космоса.

Но кой е противникът, който е в състояние да представлява космическа заплаха за Съединените щати?

Наскоро се случи забележителен инцидент извън Земята: в близост до разузнавателния спътник „САЩ 245“ беше забелязано руското устройство „Космос-2542“ Американците не скриха притеснението си. Нещо повече, Вашингтон започна открито да говори за шпионаж от Русия.

Тод Харисън, ръководител на проекта за сигурност на аерокосмическите системи в Центъра за стратегически и международни изследвания, твърди, че руските шпионски спътници целенасочено наблюдават американските космически кораби. Според Харисън „Космос 2542“ може да определи блендата и разделителната способност на камерите, инсталирани на сателита „USA 245“

Безсмислено е да се доказва или опровергава изявлението му. Това, в което не можем да се съмняваме е, че американската технология също позволява космически шпионаж.

„Досега космическото пространство се е смяташе за сигурно убежище. Това вече не е така“, каза генерал Андре Ланата, ръководител на Стратегическото командване на НАТО, имайки предвид руската заплаха..

Джон Реймънд, като кандидат за длъжността командир на космическите сили на САЩ, също говори за невероятната космическа заплаха от Русия, той призова Конгреса да действа, за да не загуби господството в космоса.

Когато властите започват активно да говорят едно и също, човек получава усещането, че на обществеността просто се вменява една-единствена позиция. Хората трябва да бъдат убедени, че внушението е правилно. Това не е трудно да се направи, предвид политическия ресурс, а целта е доста оправдана. Милитаризацията на космоса не е най-мирната авантюра. Но е много по-важно за Вашингтон да премахне препятствието – Договора за космическо пространство.

Договорът за космическото пространство забранява разполагането на всяко оръжие за масово унищожение, включително ядрено, в земната орбита.

Съдбата на ДРСМД е добре известна на всички. Споразумението се разпадна, след като обвиниха Русия в нарушаване на условията, създавайки ракетата 9M729. За съжаление никой не си направи труда да разбере дали това е така. Дори когато Москва се съгласи да представи ракетата на чуждестранни наблюдатели, никой от НАТО не се отзова на този призив.

Към момента на прекратяване на договора в САЩ вече се строеше комплекс за производство на забранени по-рано ракети. Така Вашингтон не само освободи ръцете си по въпроса за разширяване на арсенала си. Той осигури на военните компании нови големи поръчки, а оттам и държавно финансиране.

Подобна е ситуацията с Договора за космическото пространство.

В началото на 2019 г. в Съединените щати започнаха да говорят за поставяне на системи за противоракетна отбрана в орбита, а там, където има противоракетни, има място и за ударни боеприпаси.

Космосът за САЩ не е просто нова територия, където можете да разположите силите си. Пространството е възможност за напълно нови разработки. Разработките са договорени с военните компании, което означава държавно финансиране.

В началото на годината Доналд Тръмп предложи да отпусне 705,4 милиарда долара на Пентагона в рамките на бюджета за 2021 година. Президентът иска да насочи 44 милиарда долара за разширяване на ядрения арсенал и 28,9 милиарда долара за модернизиране на ядрения щит.

Ако сте готови да отделите толкова огромни суми за вече добре проучена индустрия, представете си колко пари могат да поискат за завладяване на неизвестното. Възможно е много скоро да чуем силна реч пред Конгреса на САЩ за това как Русия и Китай заплашват американските интереси.

Обикновено това е достатъчно, за да се оправдаят огромните военни разходи.

Това, което не оправдава, е ескалацията на напрежението в света.

Иронията е, че американският лобизъм се превръща в оръжие на Съдния ден, което може да унищожи всички нас

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://theduran.com/will-world-war-iii-deploy-in-space/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s