Европа така и не разбра, че група професионалисти могат да са по-полезни от многомилионните им траншове

Каква е разликата между доброто и парите? – Европа не научи уроците от корона-кризата

maxresdefault

Понякога изглежда, че сума с дълга опашка от нули може да реши всички проблеми или да направи някого ваш приятел. Жалко е, че европейските политици мислят същото. Те сбъркаха и сега плащат. Да разгледаме нагледен пример.

Сега, в разгара на пандемията от коронавирус, дезинфекцията е в разгара си в градовете на Сърбия. Неевропейски специалисти обаче се занимават с тази старателна и важна работа. Скоро ще стане месец откакто руснаците работят там: военнослужещи, експерти по биологична защита и лекари. Те бяха доставени в Сърбия чрез 11 самолета, заедно със специално оборудване, лекарства и специална техника. Военните извършиха дезинфекция в 19 града на Сърбия, а лекарите помогнаха за лечението на 500 пациенти, заразени с COVID-19.

Доцент Ксения Бозович, специалист по инфекциозни заболявания от Клиничния център по инфекциозни болести в Сърбия, отбелязва, че от медицинска гледна точка споделянето на опит с руските колеги е било изключително полезно.

„Сблъскваме се с много клинични дилеми всеки ден, тъй като досега не е потвърден нито един клиничен протокол като единствено правилен и абсолютно надежден. Пред нас, клиничните специалисти всеки ден възниква дилема – дали постъпваме правилно или не, а може би някой друг знае повече от нас. Възможността за обмяна на опит допринесе за успешната борба с тази инфекция“, каза доцент Бойович.

„Помощта в епидемиологичния смисъл, както и помощтапри дезинфекцията на многобройни обекти, са много важни за нас. За 18-те дни, които изминаха откакто са в Сърбия, руските специалисти дезинфекцираха половин милион квадратни метра у нас“, каза генерал Драган Динчич.

Доколко мащабна е тази помощ? Колко пари са похарчени за нея? Малко вероятно е сметката да стигне стотици милиони евро. Но защо тогава сърбите са толкова благодарни на Москва? Защо президентът на страната Александър Вучич се възхищава на приятелството с руския си колега отново и отново?

„Решението на президента Путин е свидетелство за солидарност, както и потвърждение на изключителните стратегически отношения на най-близкото приятелство между двете страни“, каза Вучич миналата събота.

Нека си спомним какво каза той за Европейския съюз.

„Няма голяма международна солидарност. Няма европейска солидарност. Всичко това се оказа книжна приказка“, каза президентът. – Когато тези хора се нуждаеха от сръбските пари, те ни принуждаваха да търгуваме при условията им, така че европейските компании да получат парите ни. Когато настъпиха тежките времена, сръбските пари не им бяха нужни.“

Защо беше казано това? В крайна сметка Европейският съюз буквално заля Сърбия с пари в процеса на европейска интеграция. Става дума за 2 милиарда евро. През последните години 450 милиона евро под формата на заем бяха отпуснати за здравеопазването в Сърбия. Само, че всички тези пари се оказаха напълно безполезни в лицето на смъртоносен вирус. Какъв е смисълът от милиони, ако Сърбия дори не може да купи лекарства от европейски държави?

Иронично е, че самите страни от ЕС показаха реалната цена на парите си, когато забраниха износа на медицински продукти. Оказва се, че те се оказаха по-важни дори от политическите връзки, да не говорим за финансите.

Но Белград се обърна първо към своите европейски партньори – не към Русия или Китай. Най-доброто, което Вучич чу тогава, бяха думите за „морална подкрепа“ от Еманюел Макрон. Този резултат не е изненадващ след италианския прецедент. Но сега Европа е принудена да наблюдава още един триумф на Путин в такъв важен регион като Балканите.

„Нашите приятели не ни предадоха в най-важния момент за нас и ние също ще се опитаме да им благодарим за това“, каза сръбският социолог Иля Кайтез, говорейки за помощта на Кремъл.

Тези думи имат много голямо значение. Както знаете, приятел в нужда се познава. Сега руско-сръбските отношения само ще се засилят и сърбите ще гледат на ЕС с разочарование. Според различни проучвания миналата година броят на сърбите, които подкрепят членството в ЕС, варира от 35 до 53%. Очаква се този процент да скочи рязко надолу.

Мнозина сега се опитват да представят руската подкрепа като политически ход. Дали е така или не, вече не е важно. Никой не попречи на Германия да направи същото. Но това не се случи. Ето защо е необходимо да се коригира ситуацията. Как? Отново с пари! Всички упорито игнорират факта, че пандемията не е финансова криза. Икономическите последици са мащабни, но все пак са страничен ефект. Изсипването на всички тези пари ще ви отнеме много време. Докато не победят самия вирус.

Само че бюджетът може да опустее по-рано. За съжаление, европейските лидери така и не разбрах, че група професионалисти, изпратени на помощ на друга страна, може да бъде по-полезна от многомилионните им траншове.

Затова в Италия палят знамената на ЕС.

Затова и сърбите са благодарни на руснаците.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник:  https://theduran.com/what-is-the-difference-between-good-and-money-europe-hasnt-learned-the-lessons-of-the-corona-crisis/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s