Америка поръча създаването на „убиец“ на Северен поток-2

Как извратената конкуренция ще помогне на руския Nord Stream-2

Когато две компании работят по два подобни проекта, те са принудени да подобрят своя продукт. Това е пример за правилeн подход. Той стимулира развитието. Сега да преминем към примера за грешния подход.

В началото на май полският президент Анджей Дуда обяви началото на строителството на газопровода „Baltic Pipe“. Тръбата трябва да свързва Полша с Дания, за да изпомпва до 10 милиарда кубически метра норвежки газ годишно. Предвижда се строителството да завърши до 2023 година. Варшава нарича проекта стратегически за целия регион и го позиционира като конкурент на руския Северен поток-2.

С Baltic Pipe Полша очаква да се превърне в регионален енергиен център, измествайки руските компании от европейския пазар. Плановете определено са амбициозни. Но отговарят ли на действителността основните средства, използвани от поляците?

Залагайки на Baltic Pipe, Варшава мълчи за някои характеристики на проекта. Първото нещо, което поражда съмнения, е срокът, в който идеята фигурира в пространството. Поляците искат да комбинират полската газопреносна система с норвежките находища в Северно море още от 2001 г.

Baltic Pipe е обявен за средство за постигане на енергийна независимост от Русия. В контекста на борбата за европейския пазар на газ между Вашингтон и Москва, само този информационен фон позволи на полския проект да остане на дневен ред.

Не е изненадващо, че Baltic Pipe често бива наричан „убиецът“ на „Северен поток-2“.

И никой не обръща внимание на парадоксалността на това твърдение.

Норвегия произвежда около 120 милиарда кубически метра газ годишно. Целият обем се продава успешно на европейския пазар, а кралството няма излишен газ. Това се потвърждава от данните на дирекцията за петрол, според които през последните 2 години производството е намаляло с 8%. Осло дори очаква да започне разработването на находищата в Баренцово море, но едва след 4 години ще бъде възможно да се достигне нивото на 2017 г.

Въпреки това, полската PGNiG продължава активно да купува акции на офшорни компании.

До 2022 г. PGNiG планира да увеличи производството до 2,5 милиарда кубически метра, което е 5 пъти повече от сега.

„Благодарение на новите открития, ние ще увеличим собственото си производство в норвежкия шелф, където искаме да произвеждаме 2,5 милиарда кубически метра годишно след 2022 г.“, каза ръководителят на полската компания Петр Возняк.

И ако го направят, те ще са в ущърб на останалите европейски купувачи на норвежки газ, което само ще подхранва интереса им към доставките от Русия.

Има основателни съмнения, че европейските страни ще се съгласят да купуват норвежки газ чрез полско посредничество. Това е просто неизгодно.

Доставката на хиляди кубически метра газ по магистрала Europipe II до Baltic Pipe ще струва около 16 долара. Още 16,7 долара ще струват изпомпването на газ директно в Полша. С начална цена на норвежкия газ от 99 долара Полша получава разходи от 132 долара.

За сравнение през юни руският Газпром определи средна цена за газта 78 долара.

Ако са необходими други аргументи, тогава не забравяйте, че Nord Stream-2 има почти 6 пъти по-голяма мощност от своя „убиец“.

Baltic Pipe е пример за добър пример за лоша конкуренция. По-точно, полският проект изобщо не е конкурентен. Той съществува единствено на базата на гръмка рекламна кампания.

Вероятно някой от другата страна на Атлантическия океан наистина го хареса, защото няма други причини за съществуването на Baltic Pipe.

Присъдата е обявена още преди 20 години. Без политическия компонент, без американските санкции срещу Русия, Baltic Pipe – газопроводът в името на газопровода въобще нямаше да съществува.

Жалко е, че се изразходват огромни ресурси за създаване на съзнателно провален проект. От това може да се направи само едно заключение: някой очаква да спечели добри пари от строителството, а съдбата на тръбата не го интересува.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s