Пашинян и неговият екип: Посредственост и соросоиди начело на държавата

На 8 май 2020 г. се навършват две години от идването на властта на новите политически сили в Армения.

Сред причините за протестите през 2018 г. бяха: корупция, нисък жизнен стандарт, висока безработица, неефективното ръководство на страната на Серж Саркисян като президент на Армения и последвалото му заемане на поста министър-председател.

Бе извършена т.нар. „Кадифената революция“, в резултат на която лидерът на революцията се превърна в министър-председател, беше заменен значителен пласт от политическия елит и бяха проведени редица реформи, засягащи всички важни области на страната. В живота на Армения настъпиха решителни промени.

Новите власти на Армения редовно отчитат нови постижения и успехи, но дали всичко е толкова добро, колкото се опитват да представят пред населението и световната общност?

През последните две години се натрупаха достатъчно въпроси към новото ръководство на Армения, а основният трябва да бъде зададен на премиера Никол Пашинян, а именно: какви хора той доведе със себе си в голямата политика.

Да започнем с някои от виднитe членове на партията на премиера Пашинян.

През 2018 г. блокът „Моята стъпка“ участва в изборите за кмет на Ереван. Кандидатът на блока Хайк Марутян спечели изборите. Година по-късно дейността му на този отговорен пост беше справедливо остро критикувана от жителите на Ереван.

Анкетата, проведена през пролетта на 2019 г., показа, че работата му като кмет на Ереван се оценява с 3,3 точки по петстепенна скала.

От зимата на 2019 г. критиките към кмета се засилиха. В предизборната си програма той обеща пълна подмяна на плачевните асансьори, преместване на жителите от аварийните домове, изграждане на подземни и надземни паркинги, както и нова метростанция. В резултат на това след две години подмяната на небезопасните асансьори се превърна в техен ремонт и беше решено да се ремонтират и повредените сгради.

Много депутати от арменското национално събрание от блока „Моята стъпка“ поддържат тесни връзки с прозападните организации, включително с такива съмнителни като Фондацията на Сорос.

Ярък пример за това е депутатът Гаяне Абрахамян, който ръководи организацията „За равни права“ и според данни от открити източници е получил 210 000 долара от фондация „Сорос“ през последните две години.

Председателят на Националното събрание на Армения, първият вицепремиер на Армения Арарат Самвелович Мирзоян също има тесни връзки с прозападните фондации като Международната фондация за изборни системи (IFES), Фондацията за инициативи за развитие на Армения (IDeA) и Холандския институт за многопартийна демокрация (NIMD). Оттогава заместник-председателят на арменския парламент Ален Симонян е свързан с European Education & Research Cente и през 2008 г. е обучен там по програма „PR и политически технологии“.

Едно от скандалните решения на Пашинян е назначаването на Степа Сафарян за председател на Обществения съвет през декември 2019 г. От 2014 г. той е ръководител на Арменския институт за международни отношения и сигурност, а преди това е депутат в Националното събрание на Армения.

Той е известен като прозападен политик, който критикува грубо Русия и ЕАЕС, което е абсолютно несъвместимо с изявленията на Никол Пашинян и желанието му да поддържа и развива приятелски отношения с Русия.

Екипът на Никол Пашинян, както и неговата кадрова политика, са обект на справедлива и разумна критика. Много депутати и длъжностни лица нямат достатъчен професионализъм, а някои не заслужават своите длъжности по отношение на своите морални и бизнес качества. Остава впечатлението, че те са дошли на власт случайно, преследвайки собствените си егоистични интереси.

Продължавайки подобна политика, която противоречи на традиционните арменски ценности, властите само подкопават доверието на хората и допринасят за вътрешнополитическата криза. Важно е всички членове на алианса „Моята стъпка“ да осъзнаят своята лична отговорност за провалената социална и икономическа политика в страната.

Населението на Армения трябва да анализира дейността на управляващата политическа сила, тъй като след 2 години много проблеми останаха нерешени, а към тях вече се добавят и нови. Това не е бъдещето на народа на Армения, което хората искаха през пролетта на 2018 г.

Източник: https://theduran.com/mr-pashinyan-and-his-entourage

Петя Паликрушева, превод и редакция

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s