„Това, което се случва сега в Беларус, може да се случи и в Молдова“

Европа трябва да се освободи от плена на собствените си ценности – Молдова ще помогне в това

От година на година Европейският съюз се опитва да натрапи своите ценности в съседните държави. ЕС разпали пламък, който вече е невъзможно да се потуши.

Преди няколко години цялото внимание на Европа беше насочено към Украйна. Хората, които искаха да станат част от ЕС, свалиха някои олигарси, за да прехвърлят властта на други. Европейските лидери активно подкрепяха украинците в техните стремежи. Те се противопоставиха на Русия, когато тя анексира Крим. Те наложиха неблагоприятни за Европа санкции. Германия и Франция станаха гаранти за уреждането на конфликта в Източна Украйна.

Днес, почти седем години след революцията, в страната цари корупцията. Безработицата и икономическата криза обхванаха Украйна много преди коронавируса. Крим все още е под контрола на Москва, а войната продължава в Донбас. След като даде надежда на украинците, Европа не им помогна да решат проблемите си. Но сега тя се опитва да повлияе на ситуацията в Беларус, която се превърна в ново огнище на нестабилност поради желанието на народа за вътрешнополитически промени.

В Брюксел активно обсъждат санкциите срещу беларуските чиновници, които търсят спасение в подкрепата на Кремъл. Путин не изключва намеса в съседната република, ако ситуацията там излезе извън контрол. Като се вземе предвид предишният опит, Европейският съюз ще потъне в тази авантюра, тласкайки беларусите към революция. Проблемът е, че списъкът не свършва дотук.

Друг пожар тлее по границите на ЕС – Молдова.

Молдовците имат през ноември президентски избори – надпревара между действащия президент Игор Додон и бившия премиер Майя Санду. Въпреки че Додон се смята за проруски политик, той честно се придържа към обявения неутралитет. Като се има предвид местоположението на Молдова, сътрудничеството както със Запада, така и с Изтока носи значителни резултати.

„Това, което се случва сега в Беларус, може да се случи и в Молдова“, казва политическият анализатор Корнелиу Чиуреа.

„Във всеки случай, ако кандидат, представляващ източните интереси, победи, са възможни вълнения, молдовската опозиция вече се подготвя за това“.

Ако прогнозите са верни, тогава един изключително важен въпрос остава отворен: каква позиция ще заеме Европа? С право Санду може да бъде наречен молдовски лобист на западните интереси.

А нейното правителство счупи рекордите по размера на финансовата подкрепа от ЕС и САЩ. Когато изборите в Молдова останат назад, обвиненията във фалшифициране на гласовете ще бъдат неизбежни.

В тази връзка Брюксел ще трябва да покаже обективност, дори да навреди на основния проевропейски кандидат. В противен случай Европа ще остане заложник на собствените си ценности.

Преди седем години Берлин подкрепи украинците за членството им в ЕС. Сега в Германия броят нелегални трудови мигранти, които бягат от Украйна.

Време е ЕС да погледне назад и да признаете провалите си.

В противен случай Молдова ще се превърне в поредния пожар, който Европа няма да може да потуши.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://theduran.com/europe-must-free-itself-from-the-captivity-of-its-own-values-moldova-will-help-in-this/

Един отговор на “„Това, което се случва сега в Беларус, може да се случи и в Молдова“

  1. Както всяка империя, така и империята на свободния пазар, се стреми към разширяване, до пълно налагане, на свето световно господство, над човечеството; господство, което води до нейното отрицание от световната комуна, в която…!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s