Как НАТО се опитва да нахлуе в Арктика

Началото на есента в глобалната арктическа зона бе белязано от септемврийските учения на НАТО в Баренцово море. Въоръжените сили на САЩ, Великобритания, Норвегия и Дания участват в арктическите маневри. Основната цел на учението е следната: „да демонстрира ангажираност към свободата на корабоплаването в региона“.

Русия вече реагира на началото на съвместните учения на западната коалиция, като започна да наблюдава действията на отряда военни кораби от обединените военноморски сили на НАТО.

В същото време руската експертна общност отбелязва, че декларираната цел на ученията за свобода на корабоплаването в региона звучи доста странно.

Русия никога не е възпрепятствала движението на чуждестранни кораби и на корабите въобщи, както и като цяло на корабоплаването в Арктика.

В същото време истинските цели на НАТО са напълно разбираеми. Алиансът официално обяви, че Русия е неговият основен враг. НАТО провежда политика на укрепване на така наречените източни граници, разполага с допълнителни групировки в Прибалтика и оповести планове за постоянно разполагане на американски морски пехотинци в Норвегия.

Разбира се, целта на всички тези действия е опит да се затвърди ограничаването на военното присъствие на Русия в Арктика.

Но ако във военната сфера западните държави демонстрират единство по въпросите за конфронтация с Русия, тогава какво да кажем за мирното развитие на полярните ширини? Има примери за пълноценно сътрудничество между Русия, Норвегия и другите скандинавски страни. Да вземем например сферата на екологията. Повече от 25 години съвместна работа за осигуряване на безопасното изхвърляне на ядрени отпадъци на Колския полуостров показва как разумът надделява над амбицията. Повече от 120 стари ядрени подводници, съхраняващи животозастрашаващо ядрено гориво в реакторите си, вече не представляват заплаха за арктическата екосистема.

Въпреки финансовото участие на други държави, предимно Норвегия, самата Русия покрива основните разходи.

В момента руската държавна корпорация „Росатом“ и „Атомфлот“, която е част от неговата структура, с участието на упълномощени организации от Норвегия (Норвежкият орган за радиационна и ядрена безопасност – DSA), Швеция (Шведският орган за радиационна безопасност – SSM ), Норвежкият институт за енергийни технологии – IFE), както и норвежката компания „Nordisk Sikkerhet AS“, работят по модернизацията на оборудването на системата за физическа защита в областта на обработката на ядрени материали и радиоактивни вещества.

Руският Росатом постигна споразумение с IFE по въпроса за осигуряване на ядрена и радиационна безопасност при демонтажа на плаващата техническа база Лепсе (преди да бъде изтеглен от паркинга си за депониране преди няколко години, природозащитниците нарекоха Лепсе „радиоактивен кошмар“ ”). За сметка на норвежката страна ще бъдат закупени уреди за спектрометричен анализ за работа с твърди радиоактивни отпадъци. DSA и SSM получиха гаранции за дългосрочно техническо сътрудничество в рамките на проекта за извозване на отработеното ядрено гориво от складовете в залива Андреев. Изпълнен е проект за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на оборудване за зоната на употреба на ядрени материали и радиоактивни вещества на Атомфлот, финансиран от DSA в размер на 2 милиона 500 хиляди NOK. През 2020 г. DSA и SSM допълнително ще отделят 350 000 долари за проекти.

По този начин сътрудничеството на Русия със скандинавските партньори за гарантиране на радиационната безопасност показва положителната динамика на международното сътрудничество в региона на Баренц.

ПП

Източник:

How NATO tries to invade the Arctic

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s