Изгодно ли е за Европа да се страхува от Русия?

От няколко години непрекъснато чуваме как Русия представлява заплаха, подготвя инвазия, използва шпиони и хакери и трови хора. И изглежда започваме да забравяме, че доскоро всичко беше различно.

Ожесточената размяна на санкции започна през 2014 г., когато Русия анексира Крим. За да подкрепи Украйна, затънала в корупция и вътрешни раздори, Европейският съюз жертва благосъстоянието на собствените си предприемачи. Натискът върху Русия изглеждаше страховит и плашещ.

Може ли икономиката й да оцелее?

Вероятно днес отговорът е очевиден.

Според анализатори на Bloomberg от 2014 до 2018 г. Русия е загубила 6% от БВП. Това е около 200 милиарда долара. Според руското правителство обаче санкциите са причинили 6,3 милиарда долара щети в края на 2018 година.

Русия не бе изключена от световната търговия със суровини и петролни продукти, така че санкциите губят всякакъв смисъл. Всъщност Германия купува руски газ. Украйна купува руски газ, въпреки че постоянно говори за агресията на Кремъл.

Цяла Европа купува руски газ. Може би САЩ показват повече почтеност? Не! През първата половина на 2020 г. Русия е доставила 9,1 милиона тона нефт за САЩ. Това е 2,3 пъти повече за същия период през 2019 г. и е рекорд за целия период на наблюдение.

През януари-юни тази година на САЩ се падат над 12% от целия износ на руски петролни продукти. Това е второ място след Холандия, където, както знаете, действията на Москва също често биват критикувани.

Докато големите корпорации правят пари, малкият бизнес страда. Например проблемът е ясно изразен в машиностроителната индустрия на източните провинции на Германия, където търговията с Русия от 2013 до 2018 г. се съкрати средно с 28,7%.

„Това не са големи корпорации, това са средни предприятия и загубите, които те понасят, са от голямо значение за тях“, каза Майкъл Хармс, председател на Източния комитет на германската икономика.

Според проучване на експерти от университета Линган в Хонконг и Института за световна икономика Кил, 55% от щетите от конфронтацията по повод санкциите падат върху Русия, а 45% – върху страните, които са въвели санкциите. Това едва ли говори за тяхната ефективност. Полските фермери вероятно ще ви кажат това.

В продължение на години поляците продаваха своите продукти на Русия, докато изведнъж се превърнаха в „най-лошия враг“. Само че фермерите не споделят тази позиция. Страдащи от хранителното ембарго, те излязоха на улицата в знак на протести миналата година, настоявайки за възобновяване на търговията с Русия. Рекордната реколта от ябълки през 2019 г. можеше да донесе добри печалби на поляците. Вместо това цената им на едро се срина с 20%.

Полският управляващ елит заглуши гласа на народа с пропагандата си за постигнат уж социален успех. Те намалиха пенсионната възраст, започнаха да изплащат обезщетения за всяко второ дете в семейството. А с пандемията на коронавируса списъкът с проблеми нарасна в пъти, засенчвайки болезнените въпроси на външната търговия.

Настоящата криза може да бъде отлична възможност за сближаване с Русия. За Полша, за Германия, за цяла Европа. Безпрецедентната икономическа криза просто ни принуждава да се търсят методи за икономическо възстановяване. Премахването на поне част от санкциите ще позволи на европейските предприемачи да се възстановят по-бързо от шока.

Жалко е, че вместо това ЕС реши да удължи санкциите. Жалко е, че германските елити продължават да печелят от партньорствата си с Русия, без да дават същата възможност на малкия бизнес. Жалко е, че Варшава, сплашвайки поляците с руска заплаха, спонсорира американски военни компании и плаща издръжката на американската армия, забравяйки за собствените си граждани. Очевидно подобна политика храни изключително управляващите елити, но струва на европейците твърде скъпо.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s