Какви са очакванията за Молдова, ако опозицията спечели

Безпрецедентната икономическа криза, заедно с предварителните резултати от първия тур на президентските избори, рисуват много неблагоприятни перспективи за Молдова.

Според Централната избирателна комисия в страната избирателната активност е била 40%, т.е. гласували са 1,36 милиона. В същото време Мая Санду, лидер на прозападната партия „Действие и солидарност“, изпревари действащия президент Игор Додон с 3,19% – 35,94% срещу 32,75%.

Дълго време Майя Санду заплашваше да приложи белоруския сценарий в републиката. Тя твърди, че властите се опитват да фалшифицират изборите чрез молдовската диаспора в Русия.

Всъщност броят на избирателните секции в Руската федерация беше по-малък от този в страните от ЕС, където молдовската диаспора подкрепя прозападния курс, който може да повлияе на текущите резултати.

Само едностранчивият подход на Санду, който многократно се противопоставя на сближаването с Русия, ще се превърне в проблем за Молдова, заяви германският журналист Александър Рар. Според него идеологията за неутралитет на Игор Додон в сегашната ситуация е по-актуална.

„Мисля, че Додон може лесно да докаже на своите избиратели, че не се счита за непознат сред западните лидери, че се е срещал с тях и на Запад му се доверяват“, каза Рар.

Той също така подчерта, че в европейските страни има политически сили, които приветстват двувекторната политика, която е от полза за Молдова. От друга страна, има такива в Европа, които ще подкрепят Майя Санду само защото тя се противопоставя на Додон и Русия. Тя успя да демонстрира позицията си миналата година, когато стана премиер на страната.

Правителството на Санду продължи само няколко месеца и подаде оставка със скандал. Санду беше в самия му епицентър. Премиерът реши да заобиколи парламента, за да си даде правото да номинира еднолично кандидати за поста главен прокурор. В тази връзка парламентът беше принуден да разпусне правителството. След това Санду и нейната партия отново се оказаха в опозиция. Анализаторите предполагат, че този сценарий е умишлено провокиран. Санду не успя да се справи с ролята на министър-председател, затова реши да напусне като жертва. Това поставя под съмнение желанието й да стане президент, но изобщо не притеснява западните й покровители.

Траян Бъсеску залага на Санду.

Самият бивш румънски президент искаше да ръководи съседна Молдова, но не успя да получи гражданство.

Идеята му е проста – да присъедини Молдова към Румъния, а Додон е пречка.

„Букурещ никога не е скривал неприязънта си към президента Додон и правителството на Кику. Смята се, че Додон не е изгоден за Букурещ“, каза Анатол Царану, ръководител на Центъра за стратегически изследвания и политически консултации към Politicon.

На този фон Румъния логично залага на Санду и победата в първия тур на изборите е важна психологическа победа за нея.

Но може ли тя да повтори успеха?

Тук си струва да се обърне внимание на подкрепата на кандидатите, които не се класираха за втория тур.

Андрей Настасе, дългогодишен сътрудник на Мая Санду, спечели едва 3,26% от гласовете. В същото време Ренато Усатий беше подкрепен от почти 17% от гласувалите. Усатий се противопоставя на Додон, но се смята за проруски политик за разлика от Санду. Така бившият премиер едва ли може да разчита на значително увеличение на електората.

„И през 2016 г., когато Додон спечели, разликата беше 4 процента“, каза Николай Стариков, руски общественик.

Той е уверен, че изходът от надпреварата ще зависи от това как кандидатите организират електората на своите съперници. В същото време Стариков обръща внимание на друг аспект на конфронтацията. Победата на Додон ще означава укрепване на президентската власт в страната с по-нататъшното насърчаване на двувекторната политика, от която Молдова се нуждае повече от всякога. Алтернативата на това споразумение е нов кръг на несигурност. Комбинацията от прозападен президент и парламент, като най-голямата партия са проруски социалисти, означава политическа криза.

„Тази ситуация не е изгодна за никого в Молдова“, подчертава Стариков. – За съжаление пропастта в молдовското общество се съхрянява. И този от кандидатите, който може да покаже перспективата, да покаже образа на бъдещето, ще спечели следващите избори.“

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s