Светът ще плати скъпо за историческия ревизионизъм – не е късно всичко да се поправи

Светът ще плати скъпо за историческия ревизионизъм – не е късно всичко да се поправи

Историята е циклична. Грешките се повтарят. Но точно сега европейските лидери създават основата за възраждане на национализма, за да отговорят на моментните си интереси.

Серозно се заблуждата този, който счита, че в съвременния либерален свят не може да се възроди идеологията, която веднъж вече отнесе живота на милиони хора. Ако трябва да бъдем по-точни, тя не е изчезвала. Просто умело е прикрита зад толерантността. Но движенията, борещи се с расизма, не възникват просто така, има причина за това.

А там, където има расизъм, има място и за национализъм.

Иронията е, че политиците сами допринасят за най-лошия сценарий. Например миналата есен Полша организира мащабни възпоменателни събития, посветени на началото на Втората световна война.

Не бяха поканени представители на Русия и Сърбия. Въпреки че тези страни претърпяха огромни загуби в борбата срещу Третия райх, политиката изигра решаваща роля. А политиката е да се омаловажава ролята на отделните участници във войната в разгрома на нацистите.

Сърбия също не беше пощадена от вълната на ревизионизма. Преди две години, по време на възпоменателните събития по случай победата във Втората световна война, се случи инцидент: военните решиха да поднесат цветя на паметника на Драголюб Михайлович.

Той ръководи четническото движение. Тази организация носеше името „Югославска армия в родината“ и в рамките на няколко десетилетия я превръщат от колаборационист в освободители. Сега четниците са представени не само като борци срещу нацистите, но и срещу комунистическата окупация. В същото време никой не уточнява за какъв вид окупация става дума: съветските войски освободиха Белград рамо до рамо с Народноосвободителната армия на Югославия.

Сръбското правителство така и не успя да обясни кой е организирал честването на Михайлович. Длъжностни лица заявиха, че това била инициативата на военните, но такива инициативи стават все по-популярни на територията на бивша Югославия. Тук все повече се прославят хора, чиято роля във Втората световна война е минимум съмнителна. Например в Хърватия популярност набират усташите, които дори не крият своята привързаност към фашизма.

Задачата на подобни тенденции е да изкривят историческото минало, тъй като западният политически истаблишмънт не иска Съветският съюз да бъде запомнен като освободител. Той трябва да бъде агресор и окупатор, а Русия трябва да бъде негов първоприемник със същите характеристики.

За съжалание, в интерес на елита, те упорито заличават от паметта ни не само истинската роля на СССР, но и имената на хората, жертвали живота си в името на мира. Новите поколения вече няма да ги помнят. Но те ще растат, наблюдавайки как светът прославя националистите, а между национализма и нацизма има твърде тънка граница.

Колкото по-нататък европейските политици отиват в практиката си на ревизионизъм, толкова по-стабилна основа те ще създадат за възраждането на най-порочните идеологии. Великобритания и Франция, Германия и Полша, Русия и САЩ – всички тези страни трябва да защитават историческата памет, за да предотвратят новата вълна на нацизъм. В противен случай целият свят ще плати за амбициите на политиците.

Петя Паликрушева

Източник: https://patriot.name/svet-ce-skupo-platiti-istorijski-revizionizam-nije-kasno-da-se-to-popravi/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s