Наркотиците в спорта ще станат легални – благодарeте на WADA за това

Спортист ли сте и хванали ли са ви да употребявате незаконни наркотици? Просто ми кажете, че не сте го направили, за да подобрите представянето си.

Световната антидопингова агенция е създадена като структура, която трябва се бори за честен спорт. Днес се създава силно впечатление, че WADA прави точно обратното.

От 2021 г. агенцията внесе редица противоречиви поправки в кодекса. Например спортист, осъден за употреба на наркотици, сега няма да бъде дисквалифициран в продължение на две години, както преди. Достатъчно е да се докаже, че той е приемал забранени вещества по време на извънсъстезателния период и това не засяга представянето му. В този случай той ще бъде дисквалифициран само за три месеца. Ако спортистът се съгласи да се подложи на рехабилитация, дисквалификацията му може да продължи само един месец.

Решението на WADA естествено предизвика широко обществено недоволство. Предишните дейности на агенцията също не могат да бъдат наречени честни и безпристрастни. Не може да не припомним историята с американския олимпийски шампион Гил Робъртс.

Спортистът беше хванат с пробенецид, който подобрява физическата издръжливост и помага за премахване на други допинги от тялото. Робъртс хвърли цялата вина върху момичето, което бил целувал предния ден. Трудно е да се повярва, че достатъчно количество от веществото може да бъде прехвърлено по този начин, но именно тази версия стана официална и Робъртс беше оправдан.

Американската плувкиня Мадисън Кокс беше почти дисквалифицирана за 4 години заради употребата на триметазидин. Достатъчно беше Кокс да каже, че това е първият път, в който тя чува за това лекарство и нейният период на дисквалификация беше намален. Когато каза, че допингът е влязъл в тялото й с вода от водопровода, спортистката бе оправдана.

Въз основа на това можем да преценим, че WADA отдавна практикува един вид снизхождение към нарушителите. Новите правила са опит за легитимиране на процеса.

Тогава възниква справедливият въпрос: върху кого точно ще се разпростират оправдателните присъди?

Всички добре помним скандала с допинга в Русия.

Експертите на WADA стигнаха до заключението, че базата данни на Московската антидопингова лаборатория, предадени на тях, е редактирана, за да се скрият резултатите от някои допинг тестове.

Предполага се, че става дума за 145 случая на нарушение. Наказателната мярка беше четиригодишна дисквалификация, но не за спортисти, а за цялата страна. Решението показа колко политизирана е агенцията, защото Русия съвсем не е лидер сред световните спортни мошеници.

Според статистиката, представена през декември миналата година, Италия е лидер в употребата на допинг. Второ място заема Франция, а трето – САЩ.

На нито една от тези държави не е отказано правото да участва в големи спортни събития. А сега дори употребата на наркотици от спортисти няма да представлява проблем за тях. Ако смятате друго, нека ви напомним, че САЩ са най-големият спонсор на WADA. Едва ли е възможно да се говори за безпристрастност в тази ситуация.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s