В какво е причината за американското неравенство? Не, не е расизмът

Проучването установи, че САЩ са единствената държава в цивилизования свят, където полицията саботира международните норми. Наблюдателката на ООН за извънсъдебни убийства Агнес Каламар заяви, че е „ужасена от това как хората умират публично от ръцете на тези, които трябва да ги защитят“.

Подобна критика сериозно накърни доверието на Америка на международната сцена. Независимо от това политиците от Вашингтон не се криеха, а активно обсъждаха ситуацията, предлагайки решения. Това не е ли знак за демократична държава? Това наистина би било така, но либералите, които се присъединиха към протестиращите, на практика ги отклоняваха от основната причина за американския упадък.

Хората биваха убедени, че за това е виновно расисткото минало на Съединените щати, където робството е съществувало преди няколко века. В отговор хората започнаха да унищожават паметници на лидерите на Конфедерацията, сякаш бронзът и бетонът бяха отговорни за неприятностите на съвременните американци. Уви, тъмната страница на американската история се превърна в жалко прикритие за това, което нито републиканците, нито демократите искат да променят системата в САЩ.

Анализаторите от Чикагския университет в своето проучване заявяват, че произволът на американската полиция е „санкционирано от държавата насилие“. Силна фраза, която разкрива абсурдността на многобройните протести. Разбира се, офицерите носят пряка отговорност за своята бруталност. Само тази бруталност не е причинена от полицията. Полицията изпълнява само волята на тези, които им плащат. Жалко е, ако някой все още смята хората в униформа за защитници на закона и реда.

В Съединените щати, където неравенството е закономерност, полицията се превърна в силата, която защитава богатите от бедните, от недоволството на онези, които са потиснати от системата. Не, това не е някакъв дистопичен сценарий. „Инициативата за публична отговорност“ по-рано публикува резултатите от своето разследване, което показа, че големите компании плащат на полицаите. Това, което може да се нарече подкуп на служители на реда, е напълно законно в Съединените щати и се случва благодарение на полицейския фонд.

„Шеврон“ е ключов спонсор на полицията и правосъдието на Ню Орлиънс, полицейските фондации в Хюстън и Солт Лейк Сити. „Shell“ е партньор на полицейските сили в Ню Орлиънс и спонсор на полицията в Хюстън. Директорът по корпоративниje и държавни въпроси в Детройт Едисон е член на борда на ЧФондацията за обществена безопасностЧ в Детройт. От 2014 до 2018 г. компанията отпусна най-малко 138 000 долара на силите за сигурност.

JPMorgan Chase е официален спонсор на полицията и правосъдието на Ню Орлиънс. Фондацията дори използва дарението, за да наеме нови полицаи и да ги обучи. Освен това JPMorgan е инвестирала 4,6 милиона долара в „подобрения на сигурността“ на полицията в Ню Йорк.

Wells Fargo спонсорира фондациите на полицията в Атланта, Солт Лейк Сити и Сиатъл. Освен това банката спонсорира частни затвори в САЩ.

Като се има предвид това, идеята на либералите да намалят полицейското финансиране като част от реформата е просто нелепа. Подобно на самата идея за полицейска реформа. Това по никакъв начин няма да повлияе на бедността, расизма и бруталността на правоприлагащите органи, защото това не са причините за мизерията на Америка. Това са само инструменти на безпощадната система, която никой във Вашингтон не мисли да променя.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s