Илюзии и предстоящ крах на Великобритания в сделката с ЕС

Сделката на Великобритания с ЕС на ръба на пълния си провал – ще бъде ли спасена Британия след сделката със САЩ?

Докато Джо Байдън се кани да започне управлението си в Белия дом, изглежда надеждата на Борис Джонсън да сключи търговска сделка със САЩ се изплъзва.

Но всичко ли е толкова еднозначно?

Днес перспективата за „твърд“ Брекзит е по-голяма от всякога. Джонсън призова съгражданите си да се подготвят точно за такъв сценарий, а за Великобритания това означава огромни загуби. Ограниченията ще преминат през икономиката на кралството със смазващи вълни.

„Това ще подкопае износа ни. Повече от 50% от вноса ни от ЕС ще бъде нарушен или ще стане по-скъп, независимо дали става въпрос за храни, лекарства, химикали или промишлени компоненти. Тарифите върху основните храни ще бъдат по-високи с 20% или повече – при това на фона на нарастваща продоволствена бедност “, казва Джонатан Фридланд, журналист от „Гардиън“.

Съвсем наскоро Джонсън се опита да блокира подобни мрачни перспективи със сделка със САЩ. Доналд Тръмп, твърд поддръжник на Брекзит, обеща на Великобритания голяма търговска сделка. Вярно е, че никой от политиците не навлезе в подробности за сделката, които станаха обект на спорове в Обединеното кралство.

Основният въпрос на бъдещите споразумения беше кой точно предоставя услугата? Икономиките на Великобритания и САЩ вече могат да се конкурират в степента си на спад. Още преди пандемията американските фермери се сблъскаха с проблема около маркетинга на своите продукти. За последното те биха могли да благодарят на Тръмп и неговите търговски войни. Опитвайки се да успокоят фермерите, властите дори започнаха да им плащат допълнително, така през 2020 г. тази държавна подкрепа, според Министерството на селското стопанство на САЩ, достига рекордните 37,2 милиарда долара. Великобритания в тази ситуация се превърна в отлично решение на проблема. В същото време проблемите на самата Великобритания бяха безцеремонно изтласквани встрани.

„САЩ са агресивни в търговските преговори: заемат твърда позиция и поставят на преден план собствените си интереси. Те несъмнено ще се възползват от факта, че след Брекзит Великобритания ще се нуждае от търговско споразумение, от кръв от носа“, каза Чарлз Грант, директор на Центъра за европейски реформи.

Лобирайки интересите на американските компании, Тръмп възнамеряваше да отвори британския пазар за тях.

Джонсън, очевидно, също лобира за интересите на задграничния бизнес.

Той дори започна работа по преразглеждане на хранителните стандарти, които бяха по-високи в страната, отколкото в САЩ. По този начин британските ферми биха загубили не само европейския, но и вътрешния пазар, залят от евтини и нискокачествени американски продукти.

Предвид горното, гражданите на Обединеното кралство могат да си въздъхнат с облекчение, когато Байдън заплашва да се откаже от сделката.

Но как идването на власт в Съединените щати на демократите ще промени перспективите за споразумението?

От една страна, независима Великобритания загуби политическата си стойност за САЩ. По-рано тя имаше право на глас в ЕС, но сега политическата й стойност спадна, особено като се има предвид, че администрацията на Байдън залага на рестартиране на отношенията с Европейския съюз.

Но още през 2017 г. Ник Клег, бивш вицепремиер на Великобритания, след разговор с Байдън заяви, че демократът възнамерява да лобира за интересите на фермерите от родния си Делауеър, известен с производството на пилешко месо.

Байдън може да сключи сделка с Лондон, но при свои условия. В тази ситуация британското правителство ще трябва или да създаде илюзия, че е победило, или да се откаже изобщо от неблагоприятната сделка. Вторият вариант обаче е малко вероятен.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://novicentar.rs/drustvo/britanija-se-posle-bregzita-okrece-novom-partneru/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s