„Парите не миришат“? Чехия, Словакия и Израел в незаконна схема за продажда на оръжие на Азербайджан

Западните държави доставят оръжие на Азербайджан, заобикаляйки съществуващите забрани. Предприятия от Чехия, Словакия и Израел са замесени в незаконната схема.

Печеленето на пари от чужд конфликт, особено ако една от заинтересованите страни се слави с богати запаси от въглеводороди, все още не се счита за срамно. Актуалността на тази теза беше потвърдена от скорошно журналистическо разследване, което успя да разкрие схемата на доставки на чешко артилерийско оръжие за Азербайджан, участващ в конфликта в Карабах.

Струва си да се припомни, че Чешката република е член на НАТО и съгласно вътрешните директиви на алианса на държавите, участващи в Северноатлантическия договор, се препоръчва да не доставят оръжие на никоя от страните в конфликта и доскоро никой от членовете на блока не бе нарушил това негласно правило.

Уви, хитрите бизнесмени бяха разочаровани от азербайджанските военни. Още през 2018 г. в една от рекламите на азербайджанската армия се появи военно оборудване чешко производство, с гаубици и реактивни системи за залпов огън. Веднага след като тази информация достигна до чешката общественост, тя предизвика вълна от протести. Вземайки предвид ембаргото на ООН, ЕС и ОССЕ за продажбата на оръжие на Азербайджан, чешката страна побърза да опровергае тази информация. Според изявлението на ръководството на републиката в експортните визи на Czechoslovak Groupа Израел е посочен като дестинация на военните автомобили Tatra.

И тук започва най-интересното: в резултат на журналистическо разследване беше възможно да се докаже, че чешката компания Real Trade Praha и словашката MSM Martin, собственост на Czechoslovak Groupа, са участвали в процеса на покупко-продажбата и преоборудването, те по-рано вече се опитаха да получат разрешение за доставка в Азербайджан на гаубици и ракетни снаряди, но безрезултатно.

Този път се случи следното: 54 военни автомобили „Татра“ бяха изнесени от Чехия за Израел. Пристигайки по местоназначението си, те бяха оборудвани с израелски телекомуникационни системи и системи за дистанционно управление на израелската компания Elbit systems Land и C4i за 12 часа, след което бяха прехвърлени в Словакия. Освен това специалистите на MSM Martin оборудваха товара с гаубици Dana M-1 и ракетни установки Vampir RM-70, след което оборудването беше изнесено директно за крайния клиент в Азербайджан. Прехвърлянията бяха извършени от азербайджанската авиокомпания Silk Way под дипломатическо прикритие.

Прави впечатление, че лицензията за внос, издадена на MSM Martin от Министерството на икономиката на Словакия, изброява 54 автомобила Tatra от израелската компания Elbit systems Land и C4i. Тоест точно толкова автомобили, колкото Чехия достави на Израел.

Разрешенията за износ на оръжия в Чешката република се издават от Министерството на промишлеността и търговията въз основа на положително становище от министерства на отбраната, външните работи и вътрешните работи. Съвсем очевидно е, че чешките ведомства са дали положителното си становище относно износа на военна техника за Азербайджан. И въпреки факта, че всички тези министерства в един глас първоначално заявиха, че износът се извършва за Израел, в лиценза за доставка, заедно с името на израелската компания, беше посочено и Министерството на отбраната на Азербайджан.

По този начин е съвсем очевидно, че когато става въпрос за такива стратегически неща като оръжия и петрол, винаги ще има предприемчиви бизнесмени и корумпирани чиновници, които лесно ще си затварят очите за съществуващото ембарго и международните норми, а още повече за моралната страна на такива сделки. И в резултат на подобни мътни схеми умират мирни, невинни хора – в Нагорни Карабах, в Сирия, в Либия, в Донбас. В този случай обаче, уви, влиза в сила една цинична народна мъдрост: парите не миришат.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: Једна НАТО земља продавала Азербејџану оружје током сукоба у Нагорно-Карабаху

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s