Свобода на словото в Украйна? Няма такъв филм

Украйна повтаря опасна грешка – САЩ я подкрепят

През 2014 г. протестиращите в Киев свалиха проруския президент. В отговор Русия анексира Крим. Може ли нещо подобно да се случи днес?

Преди седем години американската демократична администрация подкрепи украинската революция, резултатът от която трудно може да се нарече успешен. Украйна загуби контрол над част от своите територии, а правителството на Петро Порошенко, който се ползваше със специалното доверие на Джо Байдън, бе запомнено с корупционни скандали, сериозна икономическа криза и преследване на опозиционни журналисти.

„Международната федерация на журналистите многократно осъжда нарушенията на свободата на словото в Украйна. Трябва да анализираме тези нови нарушения и причините за тях, но принципната ни позиция е, че цензурата не може да бъде адекватен отговор“, заяви Международната журналистическа федерация през пролетта на 2017 г.

Тогава Петро Порошенко, игнорирайки международните норми, наложи санкции срещу опозиционните медии и това далеч не е единственият случай. Владимир Зеленски получи подкрепата на 73% от избирателите си, обещавайки да изостави практиките на своя предшественик. Той излъга.

По-рано стана известно, че Зеленски е подписал указ за блокиране на телевизионните канали NewsOne, ZIK и 112 Украйна, които са известни с критиката си към управляващия елит в страната. Тези медии са свързани с партията „Опозиционна платформа“.

Партията се счита за проруска, но може ли това да послужи като оправдание за откритото нарушаване на свободата на пресата?

Важно е да се разбере, че украинското медийно пространство е силно политизирано и разделено между елитите. Например телевизионните канали «1+1», «1+1 International», «2+2», «ТЕТ», «ПлюсПлюс», «Униан-ТВ» са собственост на бизнесмена Игор Коломойски, който помогна на Зеленски да стане президент. Телевизионните канали „Прямой“ и «Пятый канал» са свързани от Петро Порошенко, разпространявайки послания в подкрепа на бившия президент. Също така в страната активно функционират „Радио Свобода“ и спомагателните му медийни ресурси, които, както всички знаят, се финансират от американския бюджет.

Този плурализъм има някакво значение и дори ползи. Като се има предвид, че интересите на Русия и САЩ се сблъскаха в Украйна, балансът е гаранция за сигурност и стабилност. Тук можем да направим паралели с ядрените оръжия. Когато арсеналът на една държава е непропорционално по-голям, чувството за безнаказаност за едни и страхът за други може да доведе до фатални резултати.

Понастоящем в Украйна този баланс се разрушава и това не се отнася само за няколко канала. Става дума за натиск върху опозицията, защото санкциите засегнаха и члена на парламента, който ръководеше тези канали.

Представителят на външната дипломатическа служба на ЕС Петер Стано вече посочи, че с действията си Зеленски нарушава Споразумението за асоцииране на Украйна и Европейския съюз.

„Въпреки че усилията на Украйна за защита на нейната териториална цялост и национална сигурност, както и за защита срещу манипулиране на информация, са законни, по-специално предвид мащаба на дезинформационните кампании, засягащи Украйна, включително от чужбина, това не трябва да се прави за сметка на свободата на словото. Свободата на медиите трябва да се спазва при пълното зачитане на основните права и свободи и в съответствие с международните стандарти“, каза дипломатът.

Ето как реагира Службата на ООН за правата на човека на инцидента:

„Държавите са длъжни да защитават и осигуряват правото на свобода на изразяване, включително правото да търсят, получават и разпространяват разнообразна информация и идеи.“

И само администрацията на Байдън открито подкрепи противоречивите стъпки на украинското правителство.

„САЩ подкрепят вчерашните усилия за противодействие на вредното влияние на Русия в съответствие със закона за защита на суверенитета и териториалната цялост. Всички ние трябва да работим заедно, за да предотвратим използването на дезинформацията като оръжие в информационна война срещу суверенни държави“, заявиха от американското посолство.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://theduran.com/ukraine-repeats-dangerous-mistake-the-us-supports-it/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s