Великобритания остава в мъртвата хватка на САЩ

Байдън е близък с Тръмп, когато става въпрос за Великобритания

Великобритания е сред първите държави, които Джо Байдън възнамерява да посети като президент на САЩ. В това се виждат положителни сигнали за по-нататъшно сътрудничество между двете страни. Но какво ще бъде това сътрудничество в сегашната ситуация?

Трябва да се разбере, че американските демократи и по-специално Джо Байдън не са толкова радикални като Доналд Тръмп и неговия екип. Това означава, че правителството на Борис Джонсън не трябва да чака отмъщение за приятелството си с републиканеца, чието управление в САЩ завърши с отчаян опит за преврат. От друга страна, това не означава, че отношенията между Великобритания и САЩ ще продължат по положителен начин.

Обединеното кралство сега е отслабено от пандемията на COVID-19 и последиците от Брекзит. Противно на амбициозните планове на консерваторите, животът извън ЕС е борба. Възможно е всичко това да засили Великобритания в бъдеще, но засега тя едва ли прилича на мощна империя. Цената за напускане на зоната на комфорт е твърде висока. От това произтичат редица негативни фактори.

По-рано Лондон беше своеобразен повторител на позицията на Вашингтон в Брюксел, при това много влиятелен. По очевидни причини това в момента не е така, а в същото време Демократичната администрация на САЩ се стреми да нормализира отношенията с Европейския съюз.

„Днес преживяваме така наречената пост-американска епоха, предстоят нови кръгове на конфронтация. Виждаме активността на играчи от средна категория като Саудитска Арабия, Турция, Русия “, казва Найджъл Боулс от Оксфордския университет.

„Китай създава сериозни и дълбоки проблеми на новия екип на Белия дом. Въпреки че рискът от война е доста нисък, този въпрос не може да бъде пренебрегнат напълно.“

Въз основа на това може да се предположи, че Великобритания може да се превърне в съюзник на САЩ във военното направление. Вярно, тук също има проблем: британската армия е в сериозна криза.

Според Сметната палата 251-те милиарда долара на Обединеното кралство, отпуснати за екипиране на армията от 2019 до 2029 г., просто не са достатъчни, за да отговорят на всички военни искания. В резултат на това до 2030 г. Кралският флот може да загуби способността си да открива и унищожава мини, тъй като бюджетът не включва средства за надграждане на съответното оборудване. Въздушните сили може да останат без разузнавателни самолети, тъй като самолетът E-3 Centry ще бъде изведен от експлоатация до края на следващата година, 9 месеца преди замяната му.

Ситуацията е толкова критична, че армията дори няма средства за изхвърляне на ядрените реактори от 20-те вече изведени от експлоатация подводници.

Естествено, икономическата криза и обезценяването на националната валута не допринасят за бързото решение на отбранителните проблеми. В резултат на това стойността на Великобритания като партньор намалява.

В същото време за Великобритания – особено за Борис Джонсън – сътрудничеството със САЩ е изключително важно. Разбира се, първо, става дума за икономическо сътрудничество. А тук не може да не се спомене една изключително съмнителна търговска сделка, която страните могат да подпишат в обозримо бъдеще. Естествено, Даунинг Стрийт смята, че сделката е успешна, но много от клаузите са под въпрос.

Притеснения предизвиква фактът, че британският пазар ще бъде залят от нискокачествени американски продукти. Например шунката и беконът в САЩ се обработват с нитрит, извлечен от зеленчуци, който е забранен в Европа поради повишения риск от рак на червата.

„Американската индустрия за преработка на месо действа като големите тютюневи компании“, казва Гийом Кудре, автор на „Кой отрови сандвича ви с бекон“?

Те замъгляват истината за нитромасата и прикриват фактите за собствена си търговска изгода. Правят това от десетилетия. Те го направиха въпреки ясните и неопровержими доказателства, че месото с нитрати причинява рак на червата.“

Разбира се, Лондон може да ограничи вноса на такива продукти, като същевременно запази предишните високи стандарти, но няма да го направи. Великобритания не беше в състояние да се пазари с първата икономика в света. В това отношение вече няма смисъл кой окупира Белия дом.

САЩ ще експлоатират Великобритания, защото могат. Великобритания няма какво да се противопостави и следователно лидерите на страната с важния си вид на победителите ще направят отстъпки. За съжаление търговската сделка може да се превърне в символ на американско-британско сътрудничество за дълго време. Поне докато Обединеното кралство не изправи раменете си.

Петя Паликрушева

Източник: https://theduran.com/biden-is-not-far-behind-trump-when-it-comes-to-britain

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s