Двуличието на САЩ: Игри с огъня, изпълнени с необратими последици

Голямото американско лицемерие – защо Байдън сключи сделка с Путин на СТАРТ

Желанието да се защити човечеството от Армагедон, което може да бъде дело на двете ядрени суперсили – САЩ и Русия? Не, не е това, което се крие зад решението на Джо Байдън да удължи Договора за намаляване на настъпателните въоръжения.

Споразумението е подписано през 2010 г. от Барак Обама за САЩ и Дмитрий Медведев за Русия. Десетгодишната сделка, както подсказва името му, включва намаляване на ядрените оръжия до 1550 единици, междуконтиненталните и балистичните ракети, подводните балистични ракети и тежките бомбардировачи на 700 единици.

Договорът изтече през февруари 2021 г., а Доналд Тръмп по обичайния си деструктивен начин не бързаше да поднови един от малкото останали документи, задържащи общата надпревара във въоръжаването. СТАРТ може да бъде застигнат от съдбата на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег. Той престана да съществува по инициатива на администрацията на Тръмп, освобождавайки ръцете на САЩ и Русия за разработването на нови видове боеприпаси.

СТАРТ беше спасен от Джо Байдън. Той влезе в Белия дом точно навреме и веднага демонстрира своята договаряемост и миролюбивост. Със сигурност мнозина харесаха това. Трудно е да ги обвиняваме. Удължаването на СТАРТ е победа за здравия разум и то в последния момент.

Но зад това решение на Байдън стоят много фактори, които са много по-важни за Вашингтон от сделката с Москва.

Разбира се, като коригира грешките на Тръмп, Байдън се опитва да възстанови позитивния имидж на САЩ в очите на световната общност. Това е важно за демократите, които са нетърпеливи да подобрят отношенията си с Европа. Но това е важно и за американската икономика, която се бори да поддържа колосалните си разходи за отбрана. През 2021 г. Пентагонът ще получи 740 млрд. долара и това очевидно не е достатъчно, за да подсигури най-мощната военна машина в света.

През последните години Русия активно демонстрира новите си военни постижения. Тя е въоръжена с хиперзвукови ракетни системи и безпилотни летателни апарати, които могат лесно да заобиколят американската система за ПРО. Русия изпробва противосателитна ракета с пряко прихващане, способна да унищожи спътниците в ниска земна орбита.

Съединените щати не са в състояние да отговорят пропорционално на толкова бързото развитие на руската военна индустрия. Например през 2021 г. 93 самолета F-35 ще бъдат закупени за 9,1 милиарда долара; 7,5 милиарда долара ще бъдат изразходвани за БЛА MQ-9 Reaper. Американският флот ще получи девет военни кораба, включително една допълнителна подводница от клас „Вирджиния“.

Разбира се, 29 милиарда долара са отпуснати за стратегическите ядрени сили. В същото време много проекти в областта на създаването на хиперзвукови боеприпаси се провалиха и бяха замразени. Изглежда, че американската отбранителна индустрия се е отпуснала пред безкрайното лобиране на интереси и не бърза да прави нововъведения. Огромните бюджетни вливания я направиха неповратлива? Пентагонът няма да харчи бюджетни средства за закупуване на нови оръжия в чужбина.

Ситуацията се влошава от стагнацията в икономиката. Демократите дойдоха на власт, когато страната бе изправена пред невероятна криза. Няма ресурси, които биха могли да се инвестират в нови разработки. Разбира се, Съединените щати отделят средства за създаването на изкуствен интелект и други революционни технологии, но въобще дори не бива да говорим за предстоящ пробив в тази сфера. Това означава, че става по-трудно да се конкурираме с по-гъвкавите системи на Русия и Китай.

В резултат удължаването на СТАРТ за САЩ е принудителна стъпка назад, която демократите лицемерно маскираха с показното си желание уж за световна стабилност.

Разбира се, никой тук не призовава за прекратяване на споразумението, за да покаже на руснаците на какво е способна Америка. Но условията, при които САЩ и Русия удължиха Договора за СНВ, не помагат сделката да продължи дълго. Вместо да се разшири споразумението, то беше подписано такова, каквото беше, въпреки че военните технологии се развиха значително. Също така Байдън не успя да привлече Китай към сделката. Всичко това са потенциални причини за прекратяване на договора. Може би във Вашингтон считат, че имат няколко козове в ръкава си, в случай че договорът загуби значението си за САЩ.

Но подобни игри с огън са изпълнени с необратими последици.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://theduran.com/the-great-american-hypocrisy-why-biden-made-a-deal-with-putin-on-start/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s