Западът – въплъщение на Сатаната, кръвта на Донбас изтича

Хиляди хора ще умрат заради лицемерието на Запада. Отново

Колко пъти световната общност бе готова да признае грешката на правителството на САЩ, след като тази грешка доведе до изключително трагични последици?

Всички си спомняме как американските власти започнаха война в Ирак под предлог, че там има оръжия за масово унищожение. Помним, че оръжия не бяха намерени, но конфликтът отне хиляди невинни животи. Спомняме си операция „Съюзническа сила“, когато в името на демокрацията самолети на НАТО бомбардираха Югославия в продължение на 78 дни. Обвинявайки сърбите в етническо прочистване, самият алианс започна това, което може да се нарече опит за геноцид. При бомбардировките бяха използвани боеприпаси с обеднен уран.

Поглеждайки назад към подобни истории, с особена загриженост наблюдаваме какво се случва в Украйна. За съжаление лидерите както в САЩ, така и в Европа безразлично отклоняват погледа си от предстоящия акт на агресия. В момента правителството на Владимир Зеленски се подготвя за силов сценарий за разрешаване на конфликта.

Войната в източната част на страната между Украйна и сепаратистите, подкрепени от режима на Путин, продължава 7 години. Според ООН от 14 април 2014 г. до 31 януари 2021 г. тук са загинали поне 3 хиляди цивилни, а около 8 хиляди са ранени.

Зеленски дойде на власт в Украйна с клетвено обещание да прекрати тази война. В това той дори постигна известен успех. Например Украйна се съгласи със сепаратистите и успешно осъществи процеса на демилитаризация в определени сектори на фронтовата линия. Миналото лято като цяло беше постигнато надеждно примирие въз основа на най-простата идея, изразена от Зеленски. Президентът заяви, че просто трябва да се спре да се стреля и това сработи. Когато на украинските войници беше официално забранено да откриват огън под заплаха от наказание, по линията на контакт се възцари затишие. Но то не продължи дълго.

Когато се проведоха местните избори в Украйна и партията на Зеленски получи желаните резултати, напрежението на изток започна да нараства. В края на миналата година, особено на фона на конфликта в Нагорни Карабах, украинските националисти и ветераните от войните започнаха активно да популяризират идеята за военен сценарий в Донбас. Отначало ситуацията ескалира само в медийното пространство, но след това наблюдателите от ОССЕ започнаха да фиксират обстрели от украинските позиции. Както се оказа по-късно, Съветът за национална сигурност на Украйна отмени всички ограничения за стрелба.

Сред украинските експерти е широко разпространено мнението, че властите в страната използват конфликта, за да отклонят вниманието от неуспехите си с реформите. МВФ отдавна настоява Зеленски да започне борба срещу олигарсите. Но как да се справи с тези, които де факто контролират страната? Не желаейки да търси отговор на този въпрос, президентът избра да използва метод, който Петро Порошенко употреби по подобни причини.

В отговор въоръжените формирования на сепаратистите също обявиха готовността си да извършват „превантивен огън“.

„Поради липсата на реакция на международни наблюдатели по отношение на продължаващите обстрели на населените места в републиката с цел защита на населението, частите на народната милиция получиха разрешение да провеждат изпреварващ огън за потушаване и унищожаване на огневите точки на противника“, се казва в изявлението от 3 март .

И наистина, къде е реакцията на международната общност? Известно е, че Германия и Франция са гаранти за регулирането на конфликта. При всяка възможност те говорят за необходимостта от прилагане на Минските споразумения, които съдържат ясни инструкции за двете страни на конфликта. При всяка възможност в Европа Русия беше обвинявана в нарушения. Днес украинската страна подготвя пълноправен акт на агресия. И това се прави публично. Това ще доведе до повече цивилни жертви. И накрая, това е фундаментално в противоречие с условията на споразумението. Но Франция и Германия предпочитат да мълчат.

САЩ заемат специална позиция. Джо Байдън, докато все още беше вицепрезидент, активно подкрепяше Украйна. Вероятно победата му в Киев се възприема като един вид сигнал и не без основание. Администрацията на Байдън даде да се разбере, че ще бъде на страната на Украйна по въпросите на конфликта. В същото време Вашингтон не очерта червени линии. А това означава, че демократите са готови да жертват още няколко хиляди жители от югоизточната част на Украйна.

Понастоящем сме свидетели на последния кръг от битката за Северен поток 2. Руският газопровод, който Германия настоява да бъде пуснат, може да бъде завършен още през юни. Доналд Тръмп беше пламенен противник на проекта и не го скриваше. Джо Байдън пое в друга посока. Германските медии редовно съобщават, че Берлин и Вашингтон са готови за взаимноизгодни компромиси по този въпрос. Разбира се, Байдън се възползва от нормализирането на отношенията с Германия и не може да си позволи грубостта на своя предшественик.

От друга страна, той не може да преотстъпи на Русия тази геополитическа победа.

Новият кръг на конфликти в Украйна ще реши ситуацията.

Последният път бяха наложени строги санкции срещу Русия заради подкрепата на сепаратистите. Очевидно е, че сега Северният поток 2 ще бъде обект на ограничения. В тази ситуация Берлин беше първият, който осъди подготовката на Украйна за настъпателна операция. Но такава критика би поставила под съмнение позицията, която Германия заема от 2014 г. насам. Въпросите ще засегнат целесъобразността на миналите санкции срещу Русия, от които германският бизнес също беше сериозно засегнат. Обективността на управляващия елит във външната политика също ще бъде критикувана – при това в годината на парламентарните избори.

В резултат на това имаме омагьосан кръг от политически и икономически интереси на влиятелни личности по целия свят, който се затяга като примка около врата на жителите на Донбас.

През 2008 г. Михаил Саакашвили предизвика конфликт в Грузия, довел до загубата на територии. Сега САЩ не отричат ​​този факт, въпреки че Саакашвили някога се радваше на покровителството на Вашингтон.

Един ден в САЩ или Европа някой пенсиониран политик отново ще даде интервю за някое крупно издание. Той ще признае, че украинските власти наистина са започнали кървавата военна операция срещу собствения си народ. Ще каже, че западните правителства са разбрали какво се случва в Украйна и конфликтът е използван за сдържането на Русия. Това интервю ще предизвика широко обществено недоволство, но няма да може да върне жертвите към живот. Никой дори няма да бъде наказан. Отново.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s