Ваксината е по-голям проблем в Европа, отколкото COVID-19

Европейският съюз имаше отлична възможност да демонстрира единство и солидарност, но лидерите на блока не нарушиха традицията.

Пандемията на коронавируса е тъжно напомняне за това колко фрагментиран и слаб е европейският блок почти 30 години след основаването си. Изпитаните трудности изобщо не сближиха страните. Напротив, те се превърнаха в повод за разногласия.

Досега миграционната криза беше ярък пример за европейския разкол, но пандемията го засенчи. При тези обстоятелства лидерите на Европейския съюз трябваше да се обединят в името на обща победа над смъртоносния вирус. Вместо това, една година след избухването на пандемията, те невярващо се взират един в друг през екраните на неефективната видеоконферентна връзка. Всяка тема става причина за спорове и разногласия. Нищо чудно, че австрийският канцлер Себастиан Курц миналия месец сравни случващото се с „пазар“.

Пандемията породи и местни кризи в отделни страни от ЕС. Италианският премиер Джузепе Конте беше принуден да подаде оставка, тъй като така и не можа да се справи с икономическите последици от кризата. Чешкият министър-председател Андрей Бабиш уволни министъра си на здравеопазването, а в Словакия поради разногласия относно доставката на руската ваксина Спутник V Игор Матович подаде оставка като глава на правителството.

Можете безкрайно да обвинявате някой друг за случилото се. Можете да опитате да обвините Китай за разпространението на COVID-19. Можете да обвинявате режима на Путин за злоупотреба с ваксинационната дипломация, а фармацевтичните компании за неспазването на договорите. Но ЕС сам пося семената на тази криза и сега жъне плодовете на делото си.

Без съмнение, страните от блока действително станаха жертва на отделни събития, наравно с другите държави по целия свят.

При това коронавирусът настигна ЕС, когато същият този съюз нямаше единна структура на здравеопазване.

И до днес този въпрос има национален характер.

Европейската агенция по лекарствата е регулаторен орган, от решенията на който зависи съдбата на милони – но той затъна в бюрокрация.

Много страни извън ЕС утвърдиха ваксини, имайки предвид извънредната ситуация.

Но в ЕМА следват стандартната процедура по лицензиране на препаратите.

Нерешителността на агенцията се прояви дори в онзи момент, в който страничните ефекти на ваксината на AstraZeneca започнаха да довеждат до гибелта на хора.

„Нищо освен ваксината не може да обясни защо получихме такъв имунен отговор“, каза проф. Холм от групата ексерти за изследване на страничните ефекти на гореспоменатата ваксина. – В анамнезата на тези пациенти няма нищо, което би могло да причини тромбозите. Сигурен съм, че това се дължи на тези антитела, не виждам друга причина за тях освен ваксината“, заяви професор Холме от експертната група за изследване на ваксината.

Тази информация се появи преди почти месец. Но EMA официално призна проблема едва преди седмица. Разбира се, специалистите на агенцията могат да бъдат разбрани. Тяхната присъда би довела и в крайна сметка до намаляване на употребата на препарата на AstraZeneca, който представляваше голям дял от запасите от ваксини в ЕС.

В същото време чиновниците продължават до голяма степен политизираните спорове относно целесъобразността на доставката на руската ваксина Спутник V.

По-важен ли е моралният аспект на сътрудничеството с Кремъл от живота на гражданите?

Словашките власти вероятно мислят така, защото принципно отказаха да използват дори партидата руска ваксина, която вече закупиха.

ЕС направи нова грешка, пише Раф Касерт за Асошиейтед прес. Той не взе предвид всички трудности, свързани с производството и разпространението на такъв деликатен продукт като ваксината срещу COVID-19. В резултат на това, докато някои страни мислеха за логистика, постигайки висока скорост и големи обеми на доставки, ЕС се фокусира върху клаузите за отговорност в договора.

Естеството на настоящата криза е различна от предишните, но ЕС отново и отново се сблъсква със същите пречки: обременяваща бюрокрация, безсмислени забавяния поради правни и технически спорове и разправии между политици, които поставят личните интереси над общото благо.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s