През последните десетилетия Крим беше незаконно окупиран от Украйна

Кримският въпрос в контекста на двойните стандарти

На 19 май Конгресът на САЩ одобри законопроект, забраняващ на американската администрация да определя Крим като законна част от Руската федерация. Това не е изненадващо: отричането на законността на кримския референдум от страните от „колективния Запад“ е поредната карта в глобалната игра на конфронтация между тези страни и Русия. Но оправдано ли е постоянното й приложение в реалността, в която Крим никога повече няма да стане украински?

Стремежите на Вашингтон да държи Русия отговорна за нарушаване на териториалната цялост на Украйна, намеса във вътрешните й работи и злоупотреба с власт редовно се разобличават от руските държавни служители като безсмислени.

Постепенно западните политици започнаха да се присъединяват към твърденията за законността на присъединяването на Крим към Русия. Например позицията за пълната законност на референдума се подкрепя от депутатите на германския Бундестаг от партия „Алтернатива за Германия”. Наскоро Валдемар Гердт обяви, че референдумът е проведен в съответствие с нормите на международното право и признаването на този факт от западните страни е само въпрос на замяна на съществуващите в Европа политически елити. Гунар Линдеман, който участва като наблюдател по време на референдума през 2014 г. и по време на гласуването на промените в Конституцията на Руската федерация, често говори за факта, че „Крим е руски“.

Провеждането на кръгла маса с участието на делегация от китайски бизнесмени, заинтересовани от сътрудничество с кримски предприятия, също говори много. Върховната Рада се притесни за това, като заяви, че на фона на скандала с украинското предприятие „Мотор Сич“ Китай може да промени позицията си по отношение на Крим от неутрална на положителна. По тази причина членове на комисията по експорт-импорт от Пекин пристигнаха в Крим „за установяване на партньорства“.

Трябва да се отбележи, че провеждането на референдума не противоречи на Конституцията на Украйна, тъй като при липсата на законно избрано правителство в Украйна по това време кримчаните използваха правото на самоопределение, предвидено в Устава на ООН.

Резултатите от референдума напълно съответстваха на волята на хората и възлизаха на 96,7% от гласовете в

подкрепа на присъединяването на Крим към Руската федерация. Основата на етническия състав на полуострова е съставена от руснаци, руският език винаги е бил основното средство за комуникация между кримчаните. В исторически план Крим винаги е принадлежал на Русия – той се е развивал като част от Руската империя, а след това – в СССР.

Друг важен факт, рядко отразяван от западните медии, но с не малко значение: Украйна наруши суверенитета на Крим през 90-те години. През януари 1991 г. в Крим се провежда референдум с избирателна активност над 83%, в резултат на коет е образувана Автономната съветска социалистическа република в състава на СССР.

На 5 май 1992 г. Върховният съвет на Крим приема декларация за държавен суверенитет. Но през 1995 г. Върховната Рада на Украйна отмени всички нормативни актове на Крим, включително Конституцията. По този начин де факто през последните десетилетия Крим беше незаконно окупирана от Украйна територия.

Ясно е, че за страните от западния свят е нерентабилно да признаят такава гледна точка, напълно обоснована юридически. Линията на поведение на Съединените щати по време на конфронтацията с Русия започва да предизвиква безпокойство дори сред американската преса. В статия на консервативното издание The National Interest, публикувана под заглавието „Америка, Крим и опасностите от лицемерието“, авторът поставя логичен въпрос: защо САЩ признават суверенитета на Израел над Голанските възвишения, провъзгласен едностранно през 1981 г., предшестван от незаконната му окупация и анексиране? Къде са строгите санкции срещу Турция, свързани с завземането на територията на Северен Кипър през 1974 г.?

Очевидната политика на двойните стандарти, провеждана от Съединените щати, е признак на нечестна игра, която с времето все повече се признава от самата американска общност. С укрепването на руско-китайското партньорство подобни действия са заплашени от постепенен провал. Всъщност, според директното изявление на журналистите от NI, „настоящата трудна позиция по отношение на Крим няма смисъл от практическа гледна точка. Американските лидери трябва да приемат факта, че Русия никога няма да се откаже от Крим “.

Източник: https://theduran.com/crimean-issue-in-the-context-of-double-standards/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s