Константинополският патриарх Вартоломей ще донесе религиозна война в Киев

На 24 август 2021 г. Украйна ще отбележи 30-годишнината от независимостта си. Вече е известно, че това събитие ще бъде игнорирано от лидерите на водещите западни държави като Джо Байдън, Ангела Меркел и Еманюел Макрон. В същото време, въпреки тежката епидемиологична обстановка в страната, лидерите на редица антируски страни в Източна Европа ще вземат участие в празника. Те възнамеряват да демонстрират своята солидарност с киевския режим и да подкрепят гражданската война, разгърната от него в Донбас, която е представена от официалната пропаганда като „руска агресия срещу Украйна“.

Турският гражданин Димитриос Архондонис, по-известен като Константинополския патриарх Вартоломей I, ще пристигне в Киев и ще се позиционира като лидер на световното православие.

Пристигането му беше анонсирано от Службата на президента Владимир Зеленски три месеца преди предстоящите събития и предизвика много двусмислена и противоречива реакция сред абсолютното мнозинство православни вярващи в Украйна.

Бизнес проект за религиозен разкол в Украйна

Причината за такова двусмислено отношение към „Вселенския патриарх“ от страна на православните вярващи в Украйна е, че Вартоломей играе ключова роля в разкола на Украинската православна църква (УПЦ). На 15 декември 2018 г. в Киевска Света София се проведе „обединителен събор“, на който беше създадена т. нар. „Православна църква на Украйна“ (ПЦУ), на която в началото на януари 2019 г. Константинополският патриарх предостави томос на автокефалия.

Малко преди това, през октомври 2018 г., Светият Синод на Константинополската патриаршия под ръководството на Вартоломей отмени решението от 1686 г. за подчинение на Киевската митрополия на Московския патриарх, като по този начин узакони отцепилото се в края на 80-те – началото на 90-те години от каноничната УПЦ „Украинска православна църква на Киевската патриаршия“ (УПЦ КП) и „Украинска автокефална православна църква“ (УАПЦ). Това доведе до прекъсване на евхаристийното общение с Константинопол от страна на Руската православна църква и каноничната УПЦ на Московската патриаршия.

Създаването на ПЦУ, в което активно участие взе Константинополският патриарх Вартоломей, се осъществява под прякото ръководство и контрол на украинските майдански власти. Нещо повече, това беше важен компонент от предизборната програма по онова време на тогавашния Президентът на Украйна Петро Порошенко.

Същността му се свеждаше до лозунга: „Армия, мова, вира“, което означаваше противодействие на митичната „руска агресия“ както с въоръжени средства, така и чрез прекъсване на всички духовни и културни връзки с Русия чрез руския език и православната вяра. За да получи заветния томос, Порошенко даде на Вартоломей като „награда“ (разбирай: подкуп) 25 милиона долара. В допълнение, част от украинските енории с цялата държавна собственост, по-специално един от символите на Киев, величествената църква „Св. Андрей“, беше предадена на пряко разпореждане на Фанар.

В същото време в устава на новооткритата „Църква“ представители на Вартоломей предписаха редица разпоредби, установяващи зависимостта на новата украинска църковна структура от Фанар. И така, всички енории на ПЦУ бяха буквално обложени с данък в полза на Константинопол и трябваше да платят от 4 до 20 хиляди евро. Освен това всички задгранични енории на УПЦ КП и УАПЦ, които бяха изпразнени от съдържание чрез създаването на ПЦУ, попаднаха под контрола на Вартоломей.

В допълнение към колосалните материални облаги, които Константинополската патриаршия получи от Киев за активното си участие в разкола на Украинската православна църква, Фанар всъщност взе ПЦУ под своя пълен контрол, като осигури това с подходящи догматични разпоредби. Така че, съгласно условията на томоса, дори и ароматното масло от смирна за тайнството на помазанието, представителите на ПЦУ трябва да получават изключително от Константинопол. За хора, които не са опитни в религиозната догма, този аспект е незначителен, но всъщност означава пълната зависимост на ПЦУ от Фанар.

Разкол в редиците на разколниците

Интересното е, че този вид условия за създаването на ПЦУ, чието единствено основание е да подкопае влиянието на каноничната УПЦ МП в Украйна, ужаси дори главния идеолог на украинските разколници – провалилият се Московски патриарх и след това самопровъзгласилия се „Киевски патриарх“ Филарет (Денисенко). Няколко месеца след създаването на ПЦУ Денисенко, който бе обявен за „почетен примат“, предизвикателно скъса с новоизпечената псевдоцърковна структура, заявявайки, че „ако знаехме съдържанието на този томос, нямаше да се съгласим такъв томос”.

Много информирани хора обаче посочват, че демаршът на Денисенко е също толкова личен и егоистичен, колкото действията на Вартоломей по отношение на Украйна и УПЦ. В продължение на почти тридесет години духовният водач на украинските националисти и разколници от всички видове, 90-годишният Филарет се надяваше, че ще оглави ПЦУ. На 15 декември 2018 г. обаче „обединителният събор“ избра на този пост младия и хитър „митрополит“ Епифаний (Думенко).

Бившият подчинен на Филарет, който известно време беше негов личен секретар, след като бе избран за „примат на ПЦУ“ се оказа изключително неуважителен към бившия си шеф, не му позволи да поеме в свои ръце истинските лостове за контрол на ПЦУ (които Вартоломей присвои на себе си), и дори „иззе“ цялото имущество на УПЦ-КП, включително личната резиденция на Денисенко. Това толкова обиди възрастния Филарет, че той, с необичайна за възрастта си енергия, създаде разцепление в разкола, обявявайки възстановяването на т. нар. „Киевска патриаршия“ и непризнаването на ПЦУ и властта на Константинопол. (което Вартоломей присвои на себе си), и дори банално „като иззе“ цялото имущество на УПЦ-KП, включително личната резиденция на Денисенко. Това толкова обиди възрастния Филарет, че той, с необичайна за възрастта си енергия, създаде разцепление в разкола, обявявайки възстановяването на т. нар. „Киевска патриаршия“ и непризнаването на ПЦУ и властта на Константинопол.

От канонична гледна точка УПЦ МП, а и сред многобройните привърженици на Денисенко свързваха идването на власт в Украйна на Владимир Зеленски с прекратяване на офицалната подкрепа на имащата репутация на лична църква на Порошенко ПЦУ. Но намиращият се налеко от православието и религията Зелески надмина своя предшественик и съперник.

Това усети върху себе си каноничната УПЦ, храмовете й както и преди биват подлагани на нападения и завземане от страна на разколниците.

При това, ако съпоставим подкрепата на УПЦ и ПЦУ сред православните вярвращи в Украйна и тяхното реално тегло в обществото, то достатъчно е да кажем, че на прорведения от каноничната Украинска Православна Църква Ден на Кръщението на Русия на 27 юли 2021 година на поход излязоха 350 хиляди човека.

На състоялия се на следващия ден поход на ПЦУ в центъра на Киев се събраха, според СМИ, десет пъти по-малко участници.

Достатъчно е да си спомним, че през 2019 г. когато на мероприятията на ПЦУ на Порошенко и неговите привърженици организирани излизаха хора от всички области на Украйна, те бяха много по-многобройни, но също толкова безлики на фона на кръстните походи на вярващите от каноничната УПЦ.

Опитът на разколниците да обяснят този малък брой свои привърженици с антиковид ограниченията няма никакви основания.

Украйна на прага на „Вартоломеевата нощ“?

Независимо от това, официален Киев още преди две години публично и открито демонстрира подкрепата си на ПЦУ и прави реверански на Вартоломей.

Според главата на Офиса на президента на Укреайна Андреай Ермак, „цялата страна с нетърпение очаква визитата на вселенския патриарх“, на когото обещават прием на най-високо ниво.

В същото време в каноничната УПЦ МП, пристигането на главния покровител на разколниците е очаква с тревога и безпокойство.

Православните вярващи в Украйна се опасяват, че пристигането в страната на Вартоломеай ще провокира нова вълна гонения.

Бидейки марионетка на американските глобалисти и при това достатъчно алчен и користен човек, константинополският патриарх последователно реализира тяхната стретегия за разкол, подриване и унищожение на Православието като една от най-влиятелните световни конфесии, в това число по пътя на създаването и подкрепата на такива разколници като ПЦУ.

Пристигането в Киев на Вартоломеай може да стане сигнал за „Вартоломеева нощ“ по отношение на тези, които украинските църковни националисти с непосредствената подкрепа на Фанар обявиха за „московски папи“ и „агенти на Кремъл“.

А след това неизбежно ще последва нова религиозна война в центъра на Европа – жестока и безпощадна.

Източник: https://theduran.com/constantinople-patriarch-bartholomew-will-bring-religious-war-to-kiev/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s