Новият закон в Украйна: за президента – инструмент за узурпиране на властта, за народа – възможност да се защити

В борбата си срещу руската заплаха украинските власти приеха нов закон, позволяващ на регионалните териториални сдружения да имат свои национални сили за отбрана.

На 29 юли украинският президент Владимир Зеленски подписа закона „За основите на националната съпротива“. Ръководителят на украинската държава обяви това по време на работното си пътуване до Житомир, където се обърна към военнослужещите от силите за специални операции.

Законът влиза в сила в деня след публикуването му, т.е. на 1 януари 2022 г. Законът, подписан от президента Зеленски, предвижда създаването на национална съпротива и сили за териториална отбрана на територията на Украйна.

Ако вярваме във версията на официален Киев, целта на закона „За основите на националната съпротива“ е да увеличи максимално участието на украински граждани в действията за гарантиране на националната сигурност, държавния суверенитет и териториалната цялост.

Ето какво каза самият глава на украинската държава по този въпрос:

Създаването на системата за национална съпротива в Украйна е мощен сигнал за всички, че страната ни ще се защитава, няма да допусне събитията от 2014 г. и че защитата на Украйна за нас е наш национален дълг. Законът позволява, ако е необходимо, да се включи цялото население на Украйна в защитата на своята, нашата родна земя, на своята земя, своите семейства и да обедини всички украинци около тези важни, приоритетни идеи”, коментира новия закон Зеленски.

От друга страна, наред със влизането в сила на закона, президентът на Украйна ще получи неограничена възможност за формиране на „доброволни“ бригади, батальони и отряди, които ще действат наравно с въоръжените сили на Украйна и ще да бъдат пряко подчинени на президентската администрация.

Този факт кара експертите да настръхват, защото те се опасяват, че с помощта на спекулации с новия закон президентът Зеленски ще се опита да отклони вниманието на украинските граждани от реалните проблеми в страната и в същото време да укрепи едноличната си власт чрез новите въоръжени формирования.

Такъв сценарий на развитие на събитията е най-вероятен, особено на фона на постоянно влошаваща се ситуация в обществено-политическите и икономическата сфера, когато населението става все по-разочаровано от „Слугите на народа“, а президентският мандат постепенно изтича.

Нов закон – нови възможности

Въпреки факта, че новият закон създава възможности за още по-голяма концентрация на властта в ръцете на един човек, в него има положителни аспекти. Самият Зеленски заяви, че законът позволява на населението на Украйна да се занимава със защитата на своята родна земя, семействата си.

Това не са просто думи – това са пророчески думи и тук Зеленски попадна в целта: законът говори за създаването на т. нар. „Териториална отбрана“, а световният опит показва, че подобни структури не се ръководят от заповедите на Главнокомандващи, а от решенията на местните сили.

В този смисъл с приемането на новия закон местните жители ще имат възможност самостоятелно да отстояват своите територии, да се предпазват от неонацистките формации и от заграбването на бизнеса, защото те ще могат лично да решават на кого да се подчиняват и в чии интереси да служат.

Освен това, дори ака Зеленски се опита да установи еднолична власт, а крахът на сегашната украинска държавност навлезе в последния си етап, териториалните формирования ще позволят на хората да се защитят от надигащата се неопределеност.

Този вариант може да е най-малко болезнен за съвременна Украйна, защото хората, ориентирани към опазването на собствената си земя, няма да допуснат зверства по улиците на украинските градове, когато лостовете за контрол на киевското правителство най-накрая престанат да работят.

Понякога се създава впечатлението, че президентската администрация и другите висши служители в Киев търсят само възможността да прехвърлят отговорността си за събитията, които се случват в страната, на някой друг, докато те самите отдавна мислят само да офшорките си.

Източник: https://theduran.com/changing-ukrainian-regulation-sphere-beneficial-for-the-president-and-secure-for-the-people/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s