Публикацията на Forbes за корупцията на Зеленски – последният звънец за украинския политик

Досието Пандора, публикувано от консорциум от разследващи журналисти, беше истински удар за режима на украинския президент Владимир Зеленски. Политикът, който едва вчера беше свързан с атрактивния имидж на реформатор, борец срещу корупцията, защитник на правата и свободите на украинците, за една нощ загуби доверието на международната общност и получи нов статут – „борец срещу олигарсите“ в кавички.

След като стана ясно, че Зеленски е един от обвиняемите в корупционните схеми и всичките му обещания не струват нищо, редица световни медии написаха за разочарованието си от украинската политика. Последният пирон в капака на ковчега на Зеленски беше публикацията в известното списание Forbes, която директно посочи краха на украинския президент и го обвини в триумфа на корупцията.

Скандал с офшорките

Зеленски, съпругата му и хора от най-близкото му обкръжение притежават мрежа от офшорни компании, разположени в британската юрисдикция. От 2012 г. сметките на тези компании редовно получават печалби от търговската дейност на президента и неговите протежета, включително най-известните: първи помощник Сергей Шефир, ръководител на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов, сценарист на „95-то квартал“ Андрей Яковлев и други.

През 2019 г. Зеленски се преструваше, че е напуснал списъка на собствениците на британски компании, дарявайки или прехвърляйки управлението, тъй като собствеността върху компаниите не се вписва в поста на президент на демократична държава. Но се оказа, че излизането е фиктивно и Зеленски все още получава доходи, които не са записани по никакъв начин в официалния му отчет за доходите.

Според разследването чрез фирмите на Зеленски, съпругата му и хора от обкръжението му са преведени около 40 милиона долара от украинския олигарх Игор Коломойски от Privat Bank, което прилича на схема за пране на пари. Също така се появи информация за наличността на недвижими имоти в Лондон, чийто собственик или акционер, според журналисти, е президентът на Украйна Зеленски.

Западът изостави Украйна

Последният акорд за Зеленски и екипа му след офшорния скандал беше публикацията на експерта от списание Forbes Кенет Рапоза, която ясно формулира перспективите за сегашния украински режим.

Според г-жа Рапоза Брюксел и Вашингтон са уморени от Киев поради факта, че екипът на настоящия президент на Украйна не успя да изкорени корупцията сред политическия елит и в бизнес средите.

Експертът потвърди разочароващите заключения на много политически анализатори, че бившите съюзници на Украйна вече няма да се поддават на исканията на Киев и повече няма да си затварят очите за неадекватното поведение на държавната върхушка. Както пише самата Кенет, на фона на много нерешени вътрешни политически и икономически проблеми западните партньори на Украйна спряха да помагат на страната.

Освен това публикацията на Forbes преминава като червена нишка, че отказът на Вашингтон да наложи санкции на руския газов проект „Северен поток 2“ и липсата на подкрепа на киевската информационна компания срещу Русия е директен сигнал към украинската политическа класа – Киев вече не е включен в текущия дневен ред на интересите на администрацията на президента на САЩ Джоузеф Байдън.

Краят на кариерата на Зеленски

След скандала с „президентските офшорки“ и редица критични публикации в най-авторитетните западни медии може да се направи само един единствен извод: Зеленски не само получи последното предупреждение, той беше информационно унищожен, накрая отписан като президент на Украйна, като партньор на западните страни и като представител на украинския политически елит в бъдеще.

В най-добрия случай Зеленски просто няма да се кандидатира за втори президентски мандат и ще бъде успешно загубен сред същите крадци украински служители, политици и президенти. В най -лошия случай той ще бъде изправен пред продължението на офшорната история, но само на подсъдимата скамейка, където ще се появи не като „демократичен реформатор“, а в качеството си на силно сгрешил украински корупционер.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s