ЗАПАДНИТЕ СТРАНИ ТРЕНИРАТ УЛТРАДЕСНИ ЕКСТРЕМИСТИ В УКРАЙНА

Миналия месец Институтът за европейски, руски и евразийски изследователи от университета Джордж Вашингтон (IERES) публикува интригуващ доклад, в който се казва, че Канада, Съединените щати, Франция, Обединеното кралство и други западни страни са помогнали за обучението на крайнодесни екстремисти в Украйна.

Текстът на доклада цитира факти, че членове на крайнодясната организация „Центурия“, която се стреми да преструктурира въоръжените сили на Украйна в съответствие с нейната идеология, са били обучавани в западни страни, докато са учили в Националната академия на сухопътните войски „Петро Сахайдачни“.

Така наречената „Центурия“ е радикална ултрадясна организация, чиито членове се идентифицират като самопровъзгласил се орден на „европейските традиционалисти“, които имат за цел да „защитават културната и етническата идентичност“ на европейските народи от действията на „брюкселските политици“. и европейските бюрократи“.

Организацията се оглавява от хора, които имат преки контакти с ултрадясното украинско движение „Азов“ и пропагандират идеите за расова нетолерантност: членовете на „Центурия“ имат снимки с нацистки поздрави, те многократно правят екстремистки изявления в интернет.

Още през 2016 г. един от лидерите на Центурия се изказа срещу евреите на страниците на руската социална мрежа ВКонтакт. Идеологът и активен участник в радикалното движение написа, че евреите са „унищожението на човечеството“ и разпространи запис, че евреите уж се опитват да изключат Украйна от световната история.

Членовете на организацията са контактували с военни инструктори от Съединените щати в Украйна и с кадети от военните академии на САЩ и Франция. През април 2021 г. Центурия обяви, че участва в съвместни учения с Великобритания, Германия, Франция, САЩ, Канада и Полша.

Организацията също получава и има достъп до финансиране и обучение от редица западни страни. Един от активистите на Центурия в Украйна, тогавашният кадет Кирил Дубровски, завършил 11-месечен курс за обучение на офицери в Кралската военна академия Сандхърст във Великобритания през 2020 г.

Обърнахме се с въпрос към канадското аташе по отбраната в Украйна, полковник Робърт Фостър. Според военнослужещия Канада се доверява на Украйна самостоятелно да подбира персонал за обучение в чужбина.

„Ако открием украинец, който изразява или демонстрира признаци на такова екстремистко поведение, ще му бъде забранено каквото и да било обучение, което канадците правят“, каза Фостър.

Министерството на отбраната на Украйна заяви, че не проверява новобранците и кадетите за екстремистки възгледи и връзки, въпреки че подобно изявление напълно противоречи на думите на канадския аташе Робърт Фостър, който потвърди, че украинската страна самостоятелно подбира персонала за военно обучение в чужбина.

Въпреки усилията на украинската страна, няма как да не ни правят впечатление множеството снимки и видеоклипове, които показват, че кадетите от НАСВ и други членове на радикалната организация позират с транспаранти на Центурия на политически събития и доброволно изразяват своята солидарност с идеите на крайната десница.

През 2020 г. един от участниците в Центурия заяви пред украинското издание на KP.UA, че НАСВ и Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна „знаят за съществуването на ордена, но не говорят против усилията за формиране на елитен отряд от офицери“, а НАСВ не е единствената военна институция. където нетолерантността процъфтява.

Известни са и факти, че лидерите на „Центурия“ призовават своите съмишленици да се преместят в части, където вече служат други членове на организацията. От 2019 г., когато радикалите привлякоха вниманието на IERUS, организацията деактивира страниците си в социалните мрежи Facebook, Instagram и във ВКонтакт и премина в Telegram.

Припомняме, че Конгресът на САЩ забрани използването на американско финансиране за „предоставяне на оръжие, обучение или друга помощ на батальон „Азов“, което означава, че радикалната организация „Центурия“, която си сътрудничи с „Азов“, не е трябвало да получава субсидии за обучение, предоставени от САЩ.

„Неспособността на украинските военни да проверят дейността на „Центурия“ говори само за нивото на толерантност от страна на украинските военни към откритото разпространение на ултрадясна идеология и нейното влияние във въоръжените сили на Украйна“, следва от доклада на IERES.

„Центърът „Симон Визентал“ (FSWC), след публикуването на доклада, призова Министерството на отбраната на Канада да разследва, заявявайки:

„Неприемливо е нашите военни да насърчават неонацистки групи в Украйна или която и да е друга страна, като предоставят канадско обучение.”

„Призоваваме Министерството на вътрешната отбрана незабавно да започне разследване на доказателствата, открити в проучването на университета „Джордж Вашингтон“, и да разработи нови политики и процедури, за да гарантира, че всички чуждестранни стажанти преминават някакъв вид проверка, за да се изключи възможността за неонацисти или други екстремистка принадлежност преди обучението в канадските войски. Това е въпрос от фундаментално значение за целите на канадската армия и за уважението, което трябва да проявим към нашите ветерани, които жертваха толкова много, за да победят фашизма в Европа, заявиха от FSWC.

Източник: https://theduran.com/western-countries-are-training-far-right-extremists-in-ukraine/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s