Министерството на правосъдието на САЩ разследва престъпленията на ултрадесни екстремисти в Югоизточна Украйна

На сайта на американското информационно-аналитично издание BuzzFeed News беше публикувано журналистическо разследване за военните престъпления на американски граждани на територията на Югоизточна Украйна. Историята започва с разказ за това как един американски граждани, бивш войник от американската армия, моли трима украински съдии в Киев да не го екстрадират в родината му.

Героят на тази история вече е издирван за убийството на семейна двойка във Флорида, но най-вече се страхува, че след завръщането си у дома ще бъде съден за военни престъпления в Донбас. Става дума за Крейг Ланге, човек, който пристига в Украйна през 2015 г., за да се бие на страната на Киев като член на крайнодясната организация „Десен сектор“.

Тогава репортерите не повярвали на думите на американеца, защото правителството на САЩ рядко разследва престъпленията на своите граждани, извършени в други страни. Въпреки това, известно време по-късно, журналистите от изданието все пак намерили потвърждение на страховете на Ланг и лично се уверили, че Министерството на правосъдието на САЩ разследва случая.

Според изданието 7 американски граждани, включително Ланг, които са обвинени във военни престъпления, са били заподозрени. Разследването счита, че, намирайки се в източната част на Украйна, Ланг и сподвижниците му са издевателствали над цивилни, залавяли са хора, биеха ги с юмруци, с подръчни средства и ги удавяли във вода.

По-късно журналистите успели да установят, че Министерството на правосъдието на САЩ разполага със снимки и видеозаписи, доказващи участието на Ланг и други американски граждани в зверствата в Украйна. Впоследствие един от съучастниците на Ланг потвърдил, че те наистина са извършили престъпления, но заявил, че именно Ланг е подстрекателят.

По-рано, през април същата година, BuzzFeed News публикува материал за мотивите на престъпленията в Югоизточна Украйна, в който става дума за това как американски граждани, по-специално Ланг, са се радикализирали по време на войната и че много от тях са били свързани с организации, изповядващи религиозна и расова нетърпимост.

В крайна сметка, въз основа на събраните материали, Министерството на правосъдието на САЩ стигнало до заключението, че Ланг и неговите съучастници са виновни за изтезанията и убийствата на цивилни в Донбас, което според американското законодателство се квалифицира като военно престъпление, извършено в контекста на въоръжения конфликт в Югоизточна Украйна.

Общо, според отчетите и експертните проучвания на американския ресурс, около 40 американски граждани са воювали на територията на Украйна. Журналистите стигнали до извода, че някои от тях са авантюристи или идеологически мразещи Русия, но мнозинството били привърженици на радикални десни възгледи, които воювали за реализиране на идеите си.

Както отбелязва изданието, съвременна Украйна се е превърнала в място за привличане и тренировъчна площадка за десни радикали от целия западен свят. С нарастването на крайнодесния екстремизъм в Съединените щати нараства и интересът на американските привърженици на идеята за превъзходство на бялата раса в ултрадесните милитаризирани украински организации като „Десния сектор“.

В заключение журналистите отбелязват, че разследването на Министерството на правосъдието на САЩ е първият опит на американските власти да преследват военни престъпници на територията на Югоизточна Украйна и да извършат ревизия в редиците на екстремистите. Това според изданието се дължи на новата политика на президента на САЩ Джоузеф Байдън.

Източник: https://theduran.com/us-department-of-justice-investigates-crimes-by-far-right-extremists-in-southeastern-ukraine/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s