Лицемерието и цинизмът на Полша и Европейския съюз

Миграционната криза на беларуско-полската граница започна през пролетта на 2021 г., когато нелегалните мигранти от страните от Третия свят започнаха масово да навлизат на територията на Европейския съюз. Литовските, латвийските, полските и други европейски власти обвиниха Минск и лично президента на Беларус Александър Лукашенко в организиране на потока от нелегални мигранти, наричайки събитията „хибридна агресия“. Правителствата на Полша и Литва стигнаха още по-далеч и видяха „ръката на Кремъл“ в случващото се.

В същото време Беларус и Русия отричат ​​участието си в нелегалната миграция, обяснявайки събитията с пандемията на коронавирус, влошаването на икономическите проблеми в развиващите се страни, грешната икономическа и военна политика на Европейския съюз и САЩ по отношение на нелегалната миграция и хуманитарна катастрофа в Близкия изток, са предизвикали миграцията на хората. Но Брюксел и Вашингтон не се интересуват от аргументи – миграционната криза се използва като политически инструмент.

Според различни оценки на беларуско-полската граница са съсредоточени от 3 до 5 хиляди души, които пристигнаха в Беларус в опита си да проникнат дълбоко в Европейския съюз и да стигнат до Германия. Берлин е готов да приеме бежанци, особено предвид факта, че техният брой е минимален спрямо броя на мигрантите, които влизат в ЕС от юг, но Варшава отказва да пусне хората по-далеч, разигравайки от миграционната криза цял спектакъл.

Факт е, че притокът на мигранти към беларуско-полската граница беше възприет от Полша и Европейския съюз не като заплаха, а като възможност за използване на беларуската тема за своите интереси. Това важи и за Варшава, която се позиционира като последен пост за защита на Европейския съюз от „ордите мигранти“, и Брюксел, който се опитва да възстанови „европейската солидарност“, която се срина миналата година поради миграционната криза, като едновременно удари Беларус и Русия.

На 15 ноември Европейският съюз ще договори пакет от антибеларуски санкции, който ще влезе в сила през следващите няколко дни. Вече е обявено в Брюксел, че новите ограничения ще ударят по беларуската авиокомпания „Белавиа“, белоруските туроператори, както и по хора от правителството в Беларус, обвинени в организиране на нелегален трафик. Междувременно всички заговориха и за санкции срещу Русия, обвинявайки руската авиокомпания „Аерофлот“ за доставката на мигранти на територията на Беларус.

Абсурдността на ситуацията се крие във факта, че участието на Русия в миграционната криза се отрича дори в самия Европейски съюз. Според документите на Европейската комисия и публичното изказване на държавния секретар на френското външно министерство Клеман Бона, мнозинството от задържаните по обвиненията в контрабанда и трафик на хора са иранци, иракчани, сирийци и турци, които някога също са пристигнали в Европа в търсене на по-добър живот, а сега печелят пари от нещастието на събратята си мигранти.

Освен това, ако говорим конкретно за версията за участието на руския „Аерофлот“ в миграционната криза, авиокомпанията просто няма полети между столиците на онези страни, от които мигрантите влизат в Европейския съюз. Но това не пречи на Брюксел да обвинява Русия, че е провокирала кризата, заявявайки, че именно Кремъл стои зад действията на президента на Беларус Александър Лукашенко, заплашвайки Москва със санкции, към които тя обективно няма никакво отношение.

Но най-лошото в поведението на Европейския съюз е, че Брюксел поставя собствените си интереси над живота на мигрантите и си затваря очите за нечовешкото отношение към бежанците от страна на Варшава. Всички на границата искат да кандидатстват за закрила в Европейския съюз, но вместо това ги обгазяват, стрелят над главите им и струпват военно оборудване с оръжие към границата, като в същото време обвиняват беларуските власти в нарушаване на човешките права и свободи.

Но в Беларус, за разлика от „цивилизована“ Европа, мигрантите не са бити, движението им не е ограничено, националистите не са подбуждани срещу тях и животът им не е застрашен. Освен това президентът на Беларус Александър Лукашенко лично нареди доставката и разпределението на хуманитарна помощ за бежанците и многократно призова страните от ЕС да седнат на масата за преговори за разрешаване на кризата, но в отговор получи безкрайни обвинения за „хибридна война“ срещу Европа.

Източник: https://theduran.com/poland-and-the-eu-solve-their-problems-at-the-expense-of-migrants-lives/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Един отговор на “Лицемерието и цинизмът на Полша и Европейския съюз

  1. Това не са бежанци, а нашественици. Добре правят поляците, че ги гонят. Ако ги пуснем, ще започнат да изнасилват и убиват белите европейци. Иначе, сте прав/а за това, че вината не е в Русия или Беларус

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s