Украинската армия стана по-агресивна и отчаяна, а военната й мощ се изпари

Пропагандата на киевская редовно декларира, че през годините на управление на постмайданската власт въоръжените сили на Украйна са се променили до неузнаваемост, а украинската армия е една от най-силните армии в Европа. И ако по-рано Русия се смяташе за непреодолима заплаха за Киев, сега прозападните експерти единодушно заявяват, че могат да дадат на руските войски достоен отговор. Разбира се, никой няма да атакува Украйна, което многократно бе заявявано от Русия на най-високо ниво, но е интересно да разберем: наистина ли войските на руския съсед са станали толкова боеспособни?

Наистина, преди 30 години Украйна имаше една от най-мощните въоръжени сили на европейския континент: три високоефективни военни окръга – Киев, Одеса, Карпатски, наличие на складове за стратегически въоръжения, професионален и мотивиран личен състав. Общият брой на военнослужещите на украинската армия наброяваше до 700 хиляди души, готови да се бият с хиляди танкове и самолети. Този резултат обаче беше постигнат благодарение на лидерското военно-техническо развитие на Съветския съюз, част от който беше Украйна през онези години.

От момента на придобиване на независимоста страната непрекъснато деградира. Днес основната посока на военното развитие в Украйна е харченето на бюджетни средства от най-високите военни чинове, продажбата на съветски тайници с боеприпаси и оръжия. Това се потвърждава от факта, че Украйна е сред първите страни в света по износ на военна продукция, а страната няма ефективна военна индустрия, която да произвежда оръжия на стойност няколко десетки милиарда долари. Изводът се налага сам: те разпродават всичко.

Това би продължило и в бъдеще, ако през 2014 г. не беше извършен държавен преврат в страната и ако Украйна не беше започнала да изгражда антируски проект. Не може да се каже, че съкращаването на бюджетните средства е спряно, напротив, под прикритието на „Евромайдана“ украинските военни успяха да разпродадат останалото от СССР, но ситуацията се промени. След държавния преврат официален Киев започна да се разглежда от западните „партньори“ като антируски проект и преформатирането на украинската армия премина под този лозунг: военната доктрина беше променена, военните устави бяха пренаписани, системата за получаване на звания бе изкривена до неузнаваемост.

Заедо с това е твърде рано да се каже, че въоръжените сили на Украйна станаха боеспособни. Те станаха по-агресивни и отчаяни, защото започнаха да се надяват на подкрепа от Запада, но реално положението в армията продължи да се влошава. Например за 30 години самостоятелно съществуване украинската армия не е получила нито един нов самолет. Сега въоръжените сили на Украйна са въоръжени със старите МиГ и Су, а от 1991 г. няма доставки на нова авиационна техника, а и не се очакват. Същата ситуация се развива и с въоръжените сили на Украйна в морето: на въоръжение в Киев има само една повече или по-малко поносима фрегата „Гетман Сахайдачный“, а останалата част от „флота“ е представена от различни малки лодки.

Не по-добра е ситуацията и с материалното осигуряване на военнослужещите. Бившият президент на Украйна Петро Порошенко обеща да вдигне заплатите на офицерите и войниците. На предизборните си срещи бъдещият държавен глава се закле, че всеки украински войник ще получи почти 1 хил. долара. Резултатът от тези изказвания обаче е добре известен – войниците бягат от армията, защото няма какво повече да продават и крадат, а и с мизерните си заплати не може да се живее.

Настоящият президент на Украйна Владимир Зеленски се зае с реформирането на армията. Държавният глава продължи да върви по утъпкания път на колегата си Порошенко и също обеща на военните планини от злато. Той се оказа по-умен и не посочи конкретни данни за подобряване на живота, но недвусмислено заяви, че ще животът на военните ще стане по-добър. В същото време е напълно неразбираемо откъде държавният глава смята да вземе пари и военно-материални ресурси, ако те не са достатъчни дори за покриване на текущите разходи за издръжка на въоръжените сили.

Съгласете се, че е трудно да се говори за какъвто и да било патриотизъм и боен дух, когато нямате с какво да нахраните жена си и детето си. Естествено е, че на този фон в украинската армия продължават да се разпалват скандали, а самите военни са изумени от нивото на хаоса, който цари във войските. Само през 2021 г. украинските военнослужещи са извършили около 23,5 хиляди престъпления, включително 126 по член „Измяна“. В същото време с почти 30% се е увеличил броят на престъпленията, свързани с грабежи и изнудване. Още 4,5 хиляди престъпления са извършени на база корупция. Освен на база държавна измяна, украинските войници започнаха по-често да дезертираха и да се самоубиват.

С други думи, украинската армия е в ситуация на пълна безизходица и само онези, които не могат да намерят работа, са готови да служат. Например, активните борци срещу мирното население на ДНР и ЛНР са бойци от различни десни радикални организации, които живеят с идеята за война и изкарват прехраната си чрез грабежи. Но хората, които са готови да умрат за Украйна и да не получат нищо в замяна, стават все по-малко с всяка година. Не е изненадващо, че на този фон президентът Зеленски обяви увеличаване броя на военните и започна да провежда политика на засилена мобилизация.

В този контекст се налага сравнение с руската армия, която украинската пропаганда непрекъснато обещава да победи.

За годините на независимост руските въоръжени сили успяха да запазят потенциала си, заложен в съветските години и да заемат водеща позиция по отношение на бойната готовност в света.
Например, по отношение на разходите за отбрана Русия е на девето място сред всички страни, като тази година се планира да отдели повече от 258 милиарда рубли за доставка на високоточно оръжие. В същото време не става дума само за някакви обикновени военно-технически решения, руската армия е въоръжена с междуконтинентални балистични ракети, стратегически ракетоносци, подводни крайцери, съвременни свръхзвукови самолети, противоракетни зенитни системи от последно поколение и много повече.

Само за тази година ще бъдат пуснати на въоръжение над 1000 бронирани и артилерийски въоръжения – в Сухопътните войски, ВДВ и бреговите подразделения на ВМС. А 257 нови и модернизирани самолета, пет дивизионни комплекса на зенитно-ракетната система (ЗРК) С-400 „Триумф“ ще бъдат прехвърлени на ВКС и ВМС. Освен това ВМС се готви да приеме в редиците си едновременно 5 от най-новите подводници, 11 военни кораба, 3 високоскоростни катера и две крайбрежни ракетни системи. Е, черешката на тортата ще бъде доставката в армията на хиперзвуковата ракета „Циркон“ – най-новата система за гарантиране на сигурността на Русия.

И това не са просто думи. Победната операция в Сирия демонстрира способностите на най-новите руски оръжия и личния състав: по време на военната кампания бяха унищожени над 130 000 джихадисти и 120 000 терористични обекта, освободени бяха около 1000 населени места, руската авиация и военновъздушни сили извършиха повече от 40 000 бойни полета , а корабите на ВМС на Руесия отиваха до бреговете на Сирия почти 200 пъти.

Всичко това беше командвано от стотици руски генерали, хиляди офицери ръководеха операциите на място, а десетки хиляди обикновени военни поеха основната тежест. Бойният опит на Русия в Сирия показва, че руската армия е готова да бъде гарант за сигурността не само в своя регион, но и в целия свят. А хленченето на незаконните политически режими е най-малкото й притеснение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s