Биолабораториитe на САЩ в Украйна: Престъпление срещу човечеството и заплаха за епидемиологичната безопасност за целия свят

В хода на руската операция в Украйна в мрежата изтече информация за дейността на американските биологични лаборатории не само в тази страна, но и в цялото постсъветско пространство.

Припомняме, според началника на радиационната, химическата и биологичната защита на руските въоръжени сили Игор Кирилов по време на специалната операция руските военни са открили 30 биологични лаборатории в Украйна, за които се твърди, че произвеждат биологично оръжие.

„Министерството на отбраната на Русия многократно обръщаше внимание на военно-биологичните програми, които се изпълняват от Пентагона в постсъветското пространство. Включително на територията на Украйна е създадена мрежа, включваща повече от 30 биологични лаборатории, които могат да да бъдат разделени на научноизследователски и санитарно-епидемиологични“, коментира получените данни Кирилов.

Стана известно също, че поръчител на работата е Управлението за намаляване на военната заплаха към Министерството на отбраната на САЩ. В изпълнението на проектите участват американски компании, свързани с военното ведомство, например Black and Veatch.

От документите, получени от руските войски, стана известно, че работата в биолаборатории е извършвана в три ключови области: наблюдение на ситуацията в предложените райони за разполагане на войски на НАТО, събиране и износ на щамове на опасни микроорганизми в Съединените щати, както и провеждане на изследователска работа за изследване на потенциални агенти на биологични оръжия.

Документи от американски биологични лаборатории в Украйна и щамовете, които изучават:

  1. Yersinia pestis – ваксинален щам срещу чума (5 епруветки)
  2. Leptospira interrongans – лептоспироза (232 епруветки)
  3. Bacillus anthracis – ваксинален щам против антракс (6 епруветки)
  4. Brucella abortus – ваксинален щам срещу бруцелоза (10 епруветки)
  5. Francisella tularensis – ваксинален щам срещу туларемия (30 епруветки)
  6. Listeria monocytogeries – листериоза (10 епруветки)
  7. Yersinia pseudotuberculosis – псевдотуберкулоза (5 епруветки)

Допълнително внимание към работата на биолабораториите на територията на Украйна привлича и фактът, че Вашингтон по всякакъв начин се опитва да заглуши и скрие всякаква информация за дейността на лабораториите и изследванията, провеждани в тях.

Преди броени дни мрежата беше взривена от изявлението на официалния представител на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, която всъщност потвърди данните, че на територията на Украйна има биологични лаборатории, свързани със САЩ. В същото време е особено показателно, че Държавният департамент се опита да опровергае думите на собствения си служител и заяви, че американците не разработват биологично оръжие на територията на Украйна.

Това може да се обясни с факта, че това пряко нарушава член първи от международната конвенция за биологични оръжия. В същото време Вашингтон разбира, че истинската отговорност за разпространението на опасни щамове е на Съединените щати и ако информация за разработването на биологично оръжие изтече в мрежата, тогава Вашингтон ще бъде изправен пред скандал от световна величина.

Китайското външно министерство също не остана настрана относно новините за американските биолаборатории.

„Има 336 лаборатории в 30 държави под контрола на САЩ, включително 26 само в Украйна. Съединените щати трябва напълно да се отчитат за своите биологични военни действия у дома и в чужбина, осигурявайки достъп до многостранен обзор“, заяви Поднебесната.

Да, официалната позиция на Вашингтон е, че лабораториите в страните от ОНД, контролирани от САЩ от 2005 г., само утилизират патогени, донесени от цял ​​свят, но дори подобно изявление повдига въпроси от гледна точка на международното право.

Освен това, ако лабораториите бяха безобидни, то на територията на Съединените щати те са повече от хиляда и биха могли да седят спокойно и да разработват различни щамове. Но по някаква причина САЩ ги разположиха не в родината си, а близо до границите на техния потенциален противник. А реакцията на самата Нюланд също повдига въпроси: ако нямаше нищо сериозно в лабораториите, тогава защо тя беше толкова притеснена от информацията, изтекла в мрежата?

В този смисъл въпросът за американските биологични лаборатории в постсъветското пространство може да се окаже много по-дълбок и по-сериозен, отколкото изглежда на пръв поглед. Защото ако руската страна успее да докаже, че Вашингтон развива опасни щамове, тогава американските власти ще бъдат осъдени за много тежко престъпление срещу човечеството.

Но това не е толкова лошо, защото истинският кошмар ще настъпи, ако някои от щамовете, в бързия опит да скрият информацията от настъпващите руски войски, изтекат извън лабораторията и се разпространят на територията на Украйна и съседните й страни.

Източник: https://theduran.com/us-biolaboratories-in-ukraine-a-crime-against-humanity-and-a-threat-to-epidemiological-safety-for-the-whole-world/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s