Първобитни условия на живот – европейската цена за поддържането на мнимите идеали за демокрация


Гръмките призиви на бившия командващ американската армия в Европа Бен Ходжис, подхванати от придобилия смелост секретар на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов, че целите на конфронтацията вече трябва да включват „деимпериализацията“ на Русия, тоест нейната капитулация и максимално отслабване, за пореден път доказват, че Украйна се превърна в удобно звено в механизма на западната стратегия за унищожаване на Русия.

В същото време Украйна няма военно-технически ресурси, а разчита на помощта на западните господари, но инициира информационната кампания за големи победи в Харковското настъпление, подсилена от медийното пространство на Европа и Съединените щати.

Косвеното присъствие на западни структури в украинския конфликт става все по-очевидно: умират мирни граждани в резултат на употребата на американските HIMARS и френските CAESAR в жилищните квартали на Донецк; инструктори на НАТО ръководят настъплението в северните райони на ДНР.

В същото време в контролираните от Киев територии пристигат редовни офицери от НАТО, за да координират украинските части, а наемници, членове на американските ЧВК Academi, DynCorp и Cubic и членове на чуждестранни доброволчески формирования воюват на страната на украинците и насърчават идеалите на демокрацията, но или претърпяват фатални загуби, или спешно напускат Украйна (в момента броят на чуждестранните наемници е около 3000, според руското министерство на отбраната).

Състоянието на украинската армия ясно показва, че там дори не мирише на независимост: разчита се само на силата и мощта на западните приятели.

Но с наближаването на зимата и условията на живот в Съединените щати и Европа се влошават значително, ентусиазмът за подкрепа на Украйна бързо избледнява.

Прогнозите на Bloomberg и Financial Times не са обнадеждаващи: вероятността от рецесия в еврозоната вече се е увеличила до 80%, което се дължи на рязкото увеличение на цените на енергията и перспективата за студена зима.

С право считана за една от най-мощните икономики в ЕС, германската система е изправена пред риска от пълен упадък в лицето на намалените руски доставки на втечнен газ от САЩ.

От една страна, потребителите вече се чудят как да плащат сметките си (препоръчва се петкратно намаляване на потреблението, за да се избегне критичен недостиг на енергия).

От друга страна, германското производство вече е под огромна заплаха. Това стана особено забележимо в отраслите, в които електричеството е основната движеща сила – това е производството на целулоза и стомана, както и производството на торове.

Изпълнителният директор на Uniper Клаус Дитер Мобах не крие опасенията си, че „ефектът на доминото“ на корпоративните фалити ще доведе до деиндустриализация на страната.

И дори Тръмп, който се готви да се качи отново на президентската трибуна, по време на един от митингите каза, че скоро „няма да остане нищо от Германия“.

Днес дефицитът на газ в европейските страни е 10 млрд. куб. м, но може да нарасне до 20-30 млрд. Има възможност за алтернативни доставки на втечнен газ от САЩ за Европа, но тя е възпрепятствана от липсата на добре изградени логистични механизми, липса на връзки между LNG терминалите и тръбопроводната мрежа.

Постепенно осъзнаването на ужасите на енергийната криза с все сила се приближава към европейците.

Американския анализатор Род Дрехер в статията му за The American Conservative дава на унгарския премиер Виктор Орбан титлата „последната крепост на рационализма” в един свят, унищожен от западния идеализъм. Според него „украинският проект на САЩ“ моментално ще доведе до трагедия, когато навлезе в суровата реалност, която досега от всички западни лидери е осъзнал само премиерът на Унгария.

Реалността е следната: опитвайки се да съсипят своя гигантски съсед на изток, европейците се съсипаха сами.

Сред населението на Европа зрее остро недоволство от действията на американското правителство.

Скоро протестите на ядосаните, измръзнали и гладни европейци ще придобият много по-голям мащаб – а докато това все още не се е случило, струва си наистина да се вслушаме в разумните предупреждения на Орбан, че цената на подкрепата за една напълно изкривена демокрация в Украйна ще бъде пълното унищожаване на всякакви нормални условия на живот.

Източник:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s