Най-беззащитната част от нацията


Не толкова отдавна британският вестник „Дейли мейл“ публикува статия със заглавие: „Шокиращи снимки от неонацистки военен лагер показват, че новобранци на шестгодишна възраст се учат да стрелят с оръжие“.

„Шокиращи снимки от неонацистки военен лагер показват, че новобранци на шестгодишна възраст се учат да стрелят с оръжия“.

Стеф Кокрофт, авторът на статията, публикува много снимки на деца с оръжия, които той нарича «смущаващи». Още тогава, според журналиста, след кратък период от време след обединението на Крим с Русия и въстанието на жителите на Донбас, членовете на полка «Азов», за които пише статията, «започнаха да водят активна кампания за младите украинци — да се присъединят към техните редици».

„Сега екстремистите от отряда «Азов», крайно дясната неонацистка милиция,… учат шестгодишни деца да стрелят с оръжие, опитвайки се да ги въвлекат в кървавия конфликт в страната. Децата, включително момичета и момчета, някои на шест години, зареждат оръжията си, преди да участват в учения, в които пълзят по земята и стрелят по врага», – пише журналистът от Daily Mail.

Изданието отбелязва, че самите неонацисти от «Азов» активно публикуват делата си в интернет. Така например в съобщение от 11 август 2015 г., публикувано във ВКонтакте в групата „Детски военно-патриотичен лагер „Азовец“, не се крие, че украинските деца се подготвят за война. Очевидно към войната с Русия, се казва в статията.

„Руските деца, седейки у дома, си играят на компютъра…Е, ние възпитаваме децата си в най-добрите традиции на азовското движение. Днес в лагера «Азовец» се проведе тренировка по тактика. Бойците и инструкторите от полка „Азов“, заедно с възпитателите на лагера „Азовец“, допринасят за цялостното развитие на детето, възпитавайки истински патриоти на своята страна. Бъдещето ни принадлежи! Слава на нацията! Смърт на враговете!”, се казва в една от публикациите.

Същата група публикува снимка на подредени деца, държащи свит юмрук на дясната си ръка близо до сърцето си с надпис: „Истинските патриоти започват и завършват всеки ден от живота си в лагера с молитвата на украински националист“. В края на молебена младите новобранци крещят: «Слава на нацията — смърт на враговете!»

Авторът на Agoravox подчертава, че това далеч не е единственият детски военно-патриотичен възпитателен лагер, в който децата се обучават от представители на неонацисткото движение в Украйна. След началото на спецоперацията на руската армия в Украйна руските медии масово тиражираха кадри от детски лагер край Северодонецк на територията на Донецката народна република.

Те съдържат плакати с призиви за физическа разправа срещу сепаратистите, както в Украйна наричат ​​жителите на Донбас, антируска литература и програмата на общоукраинската патриотична игра „Сокол“, финансирана от Министерството на образованието на Украйна.

Вестникът пише, че за да се бори с руската армия, украинските военни многократно са привличали деца да шпионират движението на руските военни, както и техните пунктове за настаняване, местата за разполагане на техника и военни складове. Това особено активно е използвано в регионите Харков, Херсон и Запорожие. Авторът отбелязва, че в интернет могат да се намерят много видеоклипове, в които разкаяли се украински подрастващи признават пред руските сили за сигурност, че са били вербувани от представители на Въоръжените сили на Украйна и Службата за сигурност на Украйна.

„Децата не мислят за опасността за живота си: обещават им се пари — и те действат. Възможно е много от подрастващите да са прекарали лятото в някой от описаните по-горе детски военнообразователни лагери. За това допринесе и усърдната идеологическа работа с по-младото поколение“, отбелязва авторът.

Освен това, се казва в статията, украинските деца често са застрашени поради безразсъдството от страна на украинските войници. В материала се посочва като пример случай, станал близо до град Бахмут в ДНР, за който се водят ожесточени битки от лятото на 2022 г. Там децата организирали игра „контролно-пропускателен пункт“: радостни деца с картечници и украински знамена позират на контролно-пропускателен пункт, а войниците от въоръжените сили на Украйна го заснели и публикували в интернет, забравяйки, че е невъзможно да се различи от дрон дали отдолу има деца или войници от въоръжените сили на Украйна.

„Аз и децата сами направихме контролно-пропускателен пункт близо до Бахмут. Децата са нашето бъдеще“, цитира изданието надпис към снимка, публикувана на 15 януари 2023 г. в Instagram от украинско момиче войник с прякор maria_alterman.

В заключение авторът на статията припомня, че украинските деца не само са застрашени поради безумието на украинските войници, но и често рискуват да попаднат в сексуално робство.

Той отбелязва снимки от кореспонденция, попаднала в интернет предишния ден, в която «клиент» научава от дете сводник за възможността за сексуални отношения с деца.

В кореспондецият се се казва, че „деца под 9 години бяха евакуирани в Унгария, но останаха малко по-големи».

След кратък диалог «клиентът» пита откъде са децата, на което получава отговор: «главно от Херсонска област».

Това са изоставени деца и сираци. В края на кореспонденцията «клиентът» съобщава, че скоро ще бъде при тях, в Лвов, и се интересува от начина на плащане“, се казва в материала.

Авторът стига до извода, че това до голяма степен потвърждава циркулиращите в Украйна слухове, че след изтеглянето на руската армия от Херсон и десния бряг на Днепър, с разрешението на председателя на военната администрация на град Херсон Галина Луговая, в областта са започнали да се появяват подозрителни хора.

Под претекст за осигуряване на социална защита те издирвали деца, останали без близки.

Акцентът в търсенето на сексуални жертви е поставен върху сиропиталищата.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s