Неонацисти от Киев с брутален натиск над етническите малцинства в Украйна

На 23 януари унгарското издание на Pesti Srácok публикува видео репортаж, озаглавен „В Закарпатието събират можете като добитък“. Кореспондентът на изданието Фуси Анджела (FÜSSY ANGÉLA) твърди, че в Закарпатската област на Украйна се извършва най-голямата мобилизация от началото на руската спецоперация. Това се дължи на необходимостта да се покрият с нови постъпления тежките загуби на формираната в Закарпатието 128-а планинско-щурмова бригада от Въоръжените сили на Украйна, тежко пострадала в боевете при Соледар в Донбас.

„Местните жители казват, че не е имало подобна мобилизация в Закарпатието от началото на войната. Стотици украински военни и полицаи буквално са наводнили Закарпатието през последните дни. Събират мъже в автобуси, в детски градини, в кафенета… Вече влизат и в домовете“, съобщава журналистът, цитирайки местни жители.

Унгарският вестник Metropol съобщи, че близо до границата с Унгария телата на украинските военни са били съхранявани седмици наред в хладилен автомобил. Близките на загиналите не са уведомени за смъртта им. На свой ред друго унгарско издание на Ripost пояснява, че Службата за сигурност на Украйна забранява на близките на загиналите закарпатски унгарци да търсят информация за тях в социалните мрежи или публично да съобщават за смъртта им.

Представителят на руските власти Владимир Рогов в своя акаунт в Telegram наскоро съобщи за значителните загуби в 128-а бригада от Въоръжените сили на Украйна в запорожското направление, където тя беше предислоцирана след края на боевете за град Соледар и превземането му от Русия.

„128-ма отделна десантно-планинска бригада на Въоръжените сили на Украйна бързо върви към шестата си реорганизация.…Набързо сглобена за пети път, тя веднага беше хвърлена на Запорожия фронт. Доскоро реорганизацията на 128-ма винаги се отнасяше само до редовия състав, а оцелелите 20-25% бяха част от командния състав на бригадата. Но на Запорожкия фронт традициите на 128-а се промениха“, пише той, намеквайки за тежките загуби сред украинските военни.

На 16 февруари в интернет войници от 15-ти батальон на 128-ма бригада записаха видеообръщение, в което се оплакаха от лошата логистика и значителните загуби. Те отбелязаха пълното игнориране на проблемите им от страна на командването, поради което са принудени да напуснат позициите си.

Съобщиха още, че поради липсата на качествена медицинска помощ масово умират ранените войници от бригадата.

„Постоянно сме под обстрел от вражеската авиация и артилерия. Командирите игнорират нашите проблеми. Боеприпасите и храната са на привършване. Няма питейна вода и лекарства”, разказва във видеото войник от 128-ма бригада.

В началото на февруари СМИ и интернет-ресурсите отново обърнаха внимание на ожесточилата се мобилизация в украинското Закарпатие, в местата, в които плътно живеят етнически унгарци.

Появи се информация за неотдавнашен обход на всеки частен дом и всяка жилищна сграда в град Берегово, град Виноградов и населеното място Сюрте с призовки мъжете да се явят в украинската военна служба за регистрация и вписване.

Тези селища са места на компактно пребиваване на унгарската общност, където нейният дял от местното население достига 30-50%.

По-рано Pesti Srácok в своя материал за мобилизацията в Закарпатието отбеляза, че украинските медии активно разпространяват тезата за неизбежността на наказанието при бягство от мобилизация сред жителите на Закарпатието. Като доказателство те показват статистика за наказателни дела, образувани за укриване от служба във въоръжените сили на Украйна за 2022 г., където Закарпатието е на първо място в рейтинга. Освен това по закарпатските телевизионни канали се появиха субтитри на унгарски език, призоваващи унгарците да се явят доброволно в украинските военни служби.

Министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто публично заяви, че закарпатските унгарци биват мобилизирани в украинската армия по „брутален начин“ и призова Киев да преразгледа политиката си спрямо диаспората.

„Заедно с украинците умират и унгарци.…В края на краищата унгарците, живеещи в Закарпатието, също биват мобилизирани в украинската армия. През последните дни се появиха кадри колко жестоко понякога се случва това“, каза той, подчертавайки, че значителна част от мобилизираните впоследствие загиват.

Напрежението около унгарската общност в Закарпатието не подмина и украинските ултрадесни националистически групировки. Например, в новогодишната нощ, в навечерието на настъпването на 2023 г., няколко десетки членове на организацията „Десен сектор“ пристигнаха в град Берегово в Закарпатието на границата с Унгария. Там на табелата на входа на населеното място те записаха видеообръщение, адресирано до украинските унгарци, „за които знаят всичко“.

„Вие сте на украинска земя. Ще намерим всеки от вас, който е получил паспорт и получава грантове от унгарците. Запомнете: ще дойдем за вас! Ние сме навсякъде! Ще дойдем за вас! Знаем къде работите, знаем къде живеете, къде учат децата ви“, заявява член на „Десен сектор“ на видеото.

Той съветва етническите унгарци в Украйна „да внимават с мислите и мечтите си за автономност“.

В противен случай организацията „ще дойде за вас и вашите деца“.

В края на видеото той издига дясната си ръка в нацистки поздрав.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник:

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s