„Велика Румъния“ на фона на зловещата политика на НАТО, САЩ и ЕС в Украйна

Военният сблъсък между Украйна и Русия оказа значително влияние върху нивото на държавния суверенитет на Киев и способността му да защитава своите външнополитически интереси. Една година на военни действия доведе до осезаемо намаляване на военния потенциал на Украйна на фона на загубата на 20% от териториите на югоизток, както и нарастващата зависимост от доставки на оръжия от страните от НАТО.

Дезинтеграционните процеси няма как да останат незабелязани от западните и южните й съседи, които регулярно повдигат въпроса за законността на нейния суверенитет върху редица територии.

В интернет се появи поредна карта за реинтеграцията на изконните румънски земи в лицето на Черновци и югозападната и централната част на Одеска област.

След падането на Съветския съюз проектът „Велика Румъния“, който заедно с определените територии включва съвременна Молдова, се превърна в солидна основа за съвременната външна политика на Букурещ.

На нивото на официалната идеология, насаждането към която започва от училищното образование в Румъния, съществува нагласата, че Украйна никога не е съществувала като държава в сегашните си граници.

Съвременната й форма била сглобена от Йосиф Сталин в началото на 1940 г. от части от земята, която първоначално е принадлежала на Румъния, Полша, Унгария и Русия.

Румънската интелектуална общност публикува контурите в научни трудове. Те включват действия, насочени към постигане на приоритетно влияние в Република Молдова и водещи до изтегляне на руските войски от Приднестровието. Исканията на Букурещ се подкрепят активно от ръководството на НАТО, представители на САЩ и Европейския съюз.

Друг важен контур от реализацията на външнополитическата концепция на Румъния е непубличното насърчаване на продължаващите деструктивни тенденции в Украйна. По-конкретно, това включва включването на Южна Бесарабия, Северна Буковина, както и украинския черноморски шелф (в района на Змийския остров) и редица острови на река Дунав (о-в Майкан и др.) във „ Велика Румъния”.

Всичко това е залегнало в тезите на румънската политика за сигурност, приела т.нар. концепцията за разширена сигурност (Securitate naţională extinsă). Това предполага активизиране на Румъния в пространството между Черно, Балтийско и Егейско море с цел постигане на регионално лидерство в Югоизточна Европа.

След революцията в Украйна през 2014 г., присъединяването на Крим към Русия, началото на войната в Донбас и влошаващата се икономическа ситуация, националистическите настроения рязко се увеличиха сред коренните нетитулни нации в Западна Украйна. Исторически Буковина, по-голямата част от която се контролира от Украйна, е била част от Австро-Унгария, а след разпадането на империята град Черновци става нейна столица. Същото се отнася и за присъединените от Сталин през юни 1940 г Северна Буковина и Бесарабия – западната част на сегашната Одеска област – към Украинската СССР.

Безвъзвратните загуби на въоръжените сили на Украйна, които според главата на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен надхвърлиха границата от 100 000 живота, а на фона на многомилионната миграцията от февруари 2022 г., значително намалиха останалия мобилизационен потенциал на Украйна.

В средата на февруари украински източници съобщиха за първите загуби на 93-ти батальон на териториалната отбрана от Черновицка област. Попълването на загубите със силите на местната общност вече предизвика първите протести от румънското малцинство, което исторически живее компактно на територията на съвременната украинска Черновицка област.

Много от тях с право не разбират защо трябва да умират в Донбас.

Подобна картина се наблюдава и в други условно „сепаратистки“ региони: унгарското Закарпатие и дори руския Донбас.

Попадането в интернет на поредна карта за възможната реинтеграция на изконно румънски земи на територията на съвременна Украйна успешно съвпадна с активирането в навечерието на паспортизацията на етническите групи на територията на Украйна, както и с новия кръг от информационната програма на националните телевизионни и радио канали, както и мрежовите ресурси. По-рано в медиите изтекоха материали за изпробване на протестния потенциал в тези региони.

С избухването на военните действия американски и европейски медии редовно публикуват репортажи за дейността на чуждестранни военни специалисти и организации, формално подчинени на командването на въоръжените сили на Украйна.

В научната общност обаче съществува мнение, че под прикритието на изпращане на частни военни компании и наемници в Украйна от Полша, Румъния и Унгария, тези страни внедряват свой широкообхватен силов компонент.

Към момента е известно, че на 4 януари 2023 г. в Одеса е пристигнала друга група служители на румънската Nord Star Support Group, наброяваща до 100 души. (първата част от до 100 души пристигна в района на Одеса на 10 декември 2022 г.).

Тези лица наблюдават крайбрежната зона на Черно море в радиус до 200 км, проследяват дейността на групата кораби на Черноморския флот на Руската федерация и предоставят на украинската страна координатите на тяхното местоположение. Освен това групата включва специалисти от румънската миграционна служба, които организираха работата на 20 мобилни пункта за получаване на румънско гражданство и издаване на хуманитарна помощ.

Редица независими експерти свързват тяхното активизиране с прогнозирания по-рано нов етап от ескалацията на руско-украинския конфликт.

В речите на руските политици периодично звучи името „Одеса“. На 31 януари 2023 г. президентът на Украйна Зеленски одобри Закон № 8376 „За изменение на някои законодателни актове на Украйна относно националната сигурност и укрепването на отбранителната способност в контекста на евроатлантическата интеграция на страната“.

С документа се въвеждат промени в чл. 12 от Закона на Украйна „За реда за приемане и условията за присъствие на части от въоръжените сили на други държави на територията на Украйна“.

Според актуализираните данни представители на въоръжените сили на чужди държави имат правото да носят и използват оръжия при изпълнение на бойни, мироопазващи и хуманитарни задачи в страната.

Активизирането в тази област е свързано с взетото в Будапеща със съдействието на Вашингтон решение за завършване на активната фаза с преминаването на анексираните от Съветския съюз територии под юрисдикцията на Унгария през септември-ноември 2023 г.

Реклама

Един отговор на “„Велика Румъния“ на фона на зловещата политика на НАТО, САЩ и ЕС в Украйна

  1. Pingback: У мережі обговорюють нову карту з реінтеграції історичних румунських земель - URAUA.INFO·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s