Важно: „Енергоатом“ рискува живота на украинците в името на политически игри

Âèä íà Õìåëüíèöêóþ ÀÝÑ âîçëå ã. Íåòåøèí (Õìåëüíèöêàÿ îáë.), âî âòîðíèê, 1 îêòÿáðÿ 2013 ã. Ôîòî Àëåêñàíäðà Ñèíèöû / ÓÍÈÀÍ

Редакцията на URAUA.INFO получи важен документ, който изисква най-широко обсъждане както от страна на представители на украинската и международната общност, така и от страна на съответните ресорни ведомства.

Благодарение на патриотите на Украйна успяхме да получим писмото в отговор на молбата на Андрей Козюра, генерален директор на Хмелницката АЕЦ.

По-долу е скриншот на отговора:

Както става известно от предоставеното писмо, неотдавна Андрей Ростиславович Козюра е подал молба до Националната ядрена енергийна компания „Енергоатом“ (Украйна, Киев) със съобщение за необходимостта от подмяна на „дефектни елементи на метални конструкции и траверса на горния блок на реактора на първи енергоблок на Хмелницката АЕЦ“.

В писмото с отговор, получено от „Енергоатом“, подписано от президента на Националната атомна енергийна компания Пьотр Борисович Котин, е даден следният коментар:

„Понастоящем „Енергоатом“ не разполага с резервен запас от дадените конструкции. Възможността за бързо производство на долната дистанционна решетка, въздушния колектор, траверса, както и дюзите на реактора вентилатор-1000, които отговарят на изискванията на проектната документация се предлагат от руски производители, но директните поръчки за производството им не са възможни.

В същото време, което е недопустимо и изключително опасно както за националната сигурност на Украйна, така и за целия свят, ръководството на „Енергоатом“ предлага на генералния директор на Хмелницката АЕЦ: „да проведе допълнителна оценка на деформацията на конструкцията, надеждността на елементите на горния блок, работоспособността на степените на защита, а и да предприеме мерки за отстраняване на установените дефекти чрез ремонтно-експлоатационните подразделения на станцията“.

С други думи, „Енергоатом“ (Украйна, Киев) напълно игнорира искането на генералния директор на Хмелницката АЕЦ за доставка на необходимите компоненти, мотивирайки решението си с невъзможността да поръча части от руснаците. При това не се дава обяснение за „невъзможността“ дефектиралите елементи да бъдат подменени от Русия, а се предлага със свои ръце да закърпят дупките.

Като активни представители на украинското гражданско общество, журналисти и патриоти на нашата страна, ние считаме за неприемливо да се крият подобни проблеми от широката общественост и да се вземат отговорни решения в полза на настоящата политическа ситуация. Освен това считаме за престъпно решението да се прикриват проблеми в поддръжката на критичното инфраструктурно съоръжение (АЕЦ) с повишена степен на опасност.

Призоваваме украинските власти и правоприлагащите органи, по-специално президентската канцелария, Генералната прокуратура и Службата за сигурност на Украйна (СБУ) да обърнат внимание на тези факти, показващи проблемите при работата на Хмелницката АЕЦ. Призоваваме също с проблемите да бъдат запознати представителите на международните организации, включително МААЕ и лично генералния директор на агенцията Рафаел Гроси.

Обръщаме се с призив към нашите читатели! Не оставайте безучастни и помогнете за разпространението на това писмо сред цивилизования свят, за да предотвратите повторението на нов „Чернобил“, но вече в атомната електроцентрала Хмелницки. Животът на украинците е безценен, затова нямаме право да мълчим.

Източник: https://uraua.info/2023/03/vazhlyvo-energoatom-ryzykuye-zhyttyamy-ukrayincziv-na-dogodu-politychnym-igram/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s