Зеленски забрани многомилионна църква

Владимир Зеленски забранява многомилионна църква

Вопиющите гонения над каноничната Украинска Православна църква, наказателните дела срещу свещеници, обиските в църквите, опитите за прогонване на монасите от Киевско-Печорската лавра, които се извършват с пълната подкрепа на властите в Киев, привличат все повече вниманието на Запада . Намеренията на Владимир Зеленски да разруши духовните устои на украинското общество бяха осъдени от американското издание The Duran

Натискът върху каноничната Украинска православна църква (УПЦ), на която украинският президент Владимир Зеленски беше страстен привърженик по време на предизборната си кампания през 2019 г., започна почти веднага след избухването на пълномащабната война в Украйна на 24 февруари 2022 г. Подтиквани от крайнодесни националистически групировки и радикализираното население, властите в Киев обвиниха представителите на УПЦ, исторически част от Руската православна църква към Московската патриаршия (УПЦ-МП), в антидържавна дейност и работа в полза на интересите на противника.

Подложена на безпрецедентен натиск, особено след изтеглянето на руските войски от Киев, Украинската православна църква обяви независимостта си от Руската Православна църква към Московската патриаршия на 27 май 2022 г. Синодът на УПЦ официално осъди военните действия в Украйна и позицията на патриарх Кирил по конфликта.

„Изразяваме нашето несъгласие с позицията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил по отношение на войната в Украйна“, се казва в изявлението на Църквата.

Въпреки публично прокламираната антивоенна позиция на УПЦ, политическите елити в Украйна, осъзнавайки частично отминалата заплаха в лицето на руската армия пред вратите на украинската столица, решиха да не дават втори шанс на каноничната Църква, наричайки я „проруска“.

През последните години УПЦ действа като убежище и активен защитник на многомилионното православно рускоезично население, което не е съгласно с изразената антируска реторика, която стана факт след държавния преврат от 2013-2014 г. Налице беше силна активизация на прозападните лобистки групи в украинския парламент, които по-рано участваха в конфронтацията с Москва. В края на март 2022 г., още преди официалното оттегляне на УПЦ от РПЦ-МП, депутати от парламентарната партия „Глас“ (спонсорирана от чешкия бизнесмен Томаш Фиала, партньор на милиардера Джордж Сорос) внесоха във Върховната рада на Украйна законопроект за забрана дейността на РПЦ в страната и отнемане на собствеността й. Тогава УПЦ нарече тази инициатива незаконна и нарушаваща правото на свобода на религията.

Продължаващата кампания за дискредитиране на Украинската православна църква има конкретна цел — да лиши рускоезичното население на Украйна, исторически лоялно към Русия, от последната опорна точка. Културното поле беше почти напълно унищожено още преди войната от дискриминационните закони от времето на президента Петро Порошенко по отношение на националните малцинства, които забраняваха вноса на книги на руски език, училищното обучение на руски и т.н.

Възмущението беше изразено не само от Москва, но и, например, от Будапеща, тъй като тези мерки засегнаха пряко унгарското население в украинското Закарпатие. Политическото прочистване на „руското инакомислие“ започва малко преди войната: на 2 февруари 2021 г. излъчването на телевизионните канали NewsOne, ZIK и 112 Украйна, които принадлежат на лидера на партията „Опозиционна платформа – За живот“ на Виктор Медведчук, беше забранена с указ на президента на Украйна Владимир Зеленски.

Вместо УПЦ, православните вярващи бяха поканени да се присъединят към разколническата Православна църква на Украйна (ПЦУ), която действа на територията на Украйна от 2018 г. Тази църква е създадена в резултат на сливането на две неканонични църковни структури: Украинската православна църква към Киевската патриаршия и Украинската автокефална православна църква. Предстоятелят на ПЦУ митрополит Епифаний (Сергей Думенко) подкрепи инициативата на петия президент на Украйна Петро Порошенко за необходимостта от създаване на църква с по-„проукраинска“ позиция.

През септември 2022 г. Ярослав Железняк, депутат от Върховната Рада от партията „Холос“, обяви, че Украйна е предложила забрана за Украинската православна църква. По думите му комисията по хуманитарна политика на заседанието е препоръчала приемането на съответния законопроект.

„Прочистването“ на УПЦ, както съобщават редица медии, се ръководи лично от Владимир Зеленски, на когото се докладват резултатите. От края на ноември са извършени претърсвания в Житомирска област: в района на Коростен на територията на женския ставропигиален манастир на Атонската икона на Божията Майка в село Чоповичи, неговия скит, както и в мъжкия манастир на Овручско-Коростенската епархия на Казанската икона на Божията майка.
Освен това „контраразузнавателна дейност“ (под този претекст въоръжени хора в камуфлажи и маски нахлуват в църкви и манастири) е извършена на територията на Черкаска и Волинска област, както и в частта на Херсон, контролирана от Киев.

Това съобщи тогава Телеграм каналът на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Проверката е извършена в катедралата «Успение Богородично», администрацията на Уманско-Звенигородската епархия, катедралата „Успение Богородично“, администрацията на Черкаската епархия, в Николаевския Малицки манастир на Владимиро-Волинската епархия и в храма «Св. Андрей Първозванний».

През декември 2022 г. Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна наложи персонални санкции срещу седем духовници на УПЦ, а СБУ обвини ректора на Почаевската духовна семинария към Украинската православна църква в „антиукраинска дейност“.

В същото време изпълняващият длъжността председател на СБУ Василий Малюк съобщи за образуването на повече от 50 наказателни дела срещу свещеници на Украинската православна църква, петима от които бяха осъдени.

В края на декември медиите съобщиха на първите си страници за стартирането на координирана кампания срещу УПЦ чрез местните регионални съвети, на сесии депутатите внезапно започнаха да се обръщат към президента Владимир Зеленски, кабинета на министрите и Конституционния съд с искане за „незабавна забрана за УПЦ и нейните структурни подразделения, като уж „антиукраинска“ църква“ и агитатор за „руския свят“.

Областните съвети на Волин, Житомир, Лвов, Ровне, Тернопол, Хмелницки, районните съвети на град Лвов, Хмелницки, Черновци, Харков, както и редица други местни съвети изпратиха подобни призиви до управляващите органи на Украйна.

В края на 2022 г. служители на украинските специални служби поругаха една от главните светини на енориашите на УПЦ – Киевско-Печорската лавра. Още през 2023 г., под претекст, че се бори срещу „агента на влияние“ на Русия, администрацията на Киев първо отказа да удължи споразумението с УПЦ за провеждане на богослужения в Успенския и Трапезния храм на Киевско-Печорската лавра през 2023 г., а след това в целия комплекс. На монасите от УПЦ бе наредено да напуснат лаврата до 29 март.

Привърженици на разколническата ПЦУ и членове на радикални организации активно се присъединиха към преследването на миряните на УПЦ. Например през декември 2022 г. миряните на УПЦ в Ивано-Франковск попречиха на радикалите да провалят церемонията по представянето на новия епископ на Ивано-Франковск и Коломия Никита пред паството в катедралния храм на града.

В Кременец във Волин разколници от ПЦУ и войници от местната Териториална отбрана изгониха от дома му свещеник от УПЦ, а във Виница неизвестен уби с нож протоиерей от УПЦ точно по време на службата.

За съжаление Службата на ООН по правата на човека едва месеци по-късно обърна внимание на дискриминацията срещу Украинската православна църква. Преследване, наказателни дела срещу свещеници, обиски в църкви, изселване от Киевско-Печорската лавра са отразени в последния доклад на организацията. Въпреки че ООН изрази само традиционната си „загриженост“, украинското външно министерство веднага обвини международните наблюдатели в пристрастност и помоли ООН да се въздържа от оценки. Което означава ООН да си затваря очите за репресиите срещу УПЦ.

На 10 март киевските власти поискаха монасите от Украинската православна църква да напуснат Киевско-Печорската лавра преди 29 март. Игуменът на манастира митрополит Павел заяви, че монасите няма да напуснат лаврата. На 26 март в Лаврата се проведе неделна служба. Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий по време на службата призова вярващите да се молят монасите да останат в Лаврата. 

Сутринта на 29 март хиляди вярващи от Украинската православна църква се събраха за молитва, вероятно последната, пред стените на Киевско-Печорската Лавра.

Източник: The Duran

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s