Тероризмът – визитната картичка на украинската борба


На 5 март координаторът по стратегическите комуникации на Белия дом Джон Кърби заяви,
че САЩ не се противопоставят на ударите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) върху новите региони на Русия.

В същата реч той добави, че „САЩ не тласкаме украинците да нанасят удари извън Украйна“.

Представителят на Вашингтон не спомена, че войниците от въоръжените сили на Украйна многократно обстрелваха Курска, Белгородска и Брянска области на Русия, там често се правеха опити да се изпращат диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ).

Един от последните нашумели случаи бе на 2 март. По време на проникване на две украински ДРГ в района на Брянск бе прострелян автомобил на мирен гражданин.
Шофьорът загина, а раненото 10-годишно момче Фьодор Симоненко спаси двама първокласници, отвеждайки ги от украинските бойци в гората.
От есента на 2022 г. под прикритието на уж освободителна борба за „завзетите“ от Русия територии Киев активно използва терористични методи, които многократно се осъждат в Европа и САЩ.

Сутринта на 8 октомври 2022 г. избухна експлозия на Кримския мост. Около 250 метра от пътното платно се срути от експлозията.

На този ден бяха убити 5 мирни граждани: шофьорът на камиона, както и трима пътници от движещия се наблизо лек автомобил. Основна версия бе взривяване на камиона, причинило запалването на седем резервоара с гориво по минаващия влак и срутването на автомобилното трасе.

Никой не пое отговорност за взрива, докато украински и американски медии, позовавайки се на собствени източници, заявиха, че това е операция на украинските спецслужби.

На 12 октомври 2022 г. Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи за задържането на петима руснаци и трима граждани на Украйна и Армения във връзка с взрива.
Според ведомството взривът е организиран от украинските военни, разузнаването и лично от неговия директор Кирил Буданов. Според ФСБ взривното устройство е транспортирано от Украйна за Русия през България, Грузия и Армения.

Н 10 октомври 2022 г. бе извършен първият голям обстрел на стратегическите енергийни съоръжения от инфраструктурата на Украйна. Руските власти заявиха, че обстрелът е отговор на взривяването на Кримския мост.

След терористичната атака над Кримския мост в Русия бяха извършени още няколко други терористични атаки, които имат пряка връзка с украинските специални служби.

През август 2022 г. колата на руската общественичка Дария Дугина беше взривена.


ФСБ на Русия установи, че зад терористичната атака стоят специалните служби на Украйна, откъдето е
пристигнал изпълнителят – Наталия Вовк, в близкото минало част от неонацисткия полк „Азов“.
Този факт е неофициално признат дори на Запад.
Това съобщи по-рано американското издание The New York Times. А именно: американското разузнаване e убедено, че убийството на Дугина е поръчано от властите на Украйна. Дори се отбелязва, че след инцидента Белият дом е „издал предупреждение“ към украинските партньор.

Но всичко това по никакъв начин не бе взето предвид от Киев.

Това беше потвърдено от поредната терористична атака, но вече в Санкт Петербург. На 2 април по време на творческа вечер в едно от кафенетата военният кореспондент Владлен Татарски беше убит, а повече от 20 човека бяха ранени.

В този случай организаторите на терористичния акт също бяха украинските спецслужби.

Това стана известно след задържането на предполагаемата извършителка на покушението Дария
Трепова, която преди това е получавала различни задачи, една от които било сближаването й с Татарски. След това тя връчила натъкана с експлозиви статуетка на руския военен кореспондент.

Първите думи на Трепова след ареста й бяха: „Просто ме използваха!“

На 5 април руското външно министерство съобщи, че по време на руското председателство на Съвета
Съветът за сигурност на ООН ще се обсъди обстойно темата, свързана с терористичната атака в Петербургското кафене. Москва ще се опита да изправи пред правосъдието колкото е възможно повече предполагаеми извършители на убийството на Максим Фомин.

„Това ще бъде една от темите на обсъждане на Съвета за сигурност на ООН по различни причини“, каза говорителката на министерството на външните работи на РФ Мария Захарова.

От началото на руската спецоперация европейската и американската преса забравиха за ултрарадикалните и националистически групировки „Азов“ и „Десен сектор“, макар материали за опасността от подобни групировки често да присъстваха в най-известните издания. Но ситуацията се промени. Бившите опасни ултрарадикали станаха „защитници“.

Например холандският вестник De Volkskrant публикува материал в полза на използваните от Киев „методи на борба“. В статията се прославя украинската ултранационалистическа организация „Братство”.

Организацията е основана от Дмитрий Корчински, който по-рано призова за „Донбас да се обезлюди“

Но холандски журналисти публикуват жалби на роднини на загинали войници от същото това нацистко „Братството“, което иска смъртта на целия Донбас.

Корените на новия украински тероризъм се коренят в 20-те и 30-те години на миналия век, когато земите на съвременна Западна Украйна се оказаха поделени между Полша и Съветска Русия. По това време контролираните от Варшава региони Геличина и Волин станаха арена на серия от взривове, главно срещу украинските униатски църкви. Украинските власти започнаха индивидуален терор, бидейки уверени, че по парламентарен път няма да постигнат нищо за своята автономия.

Жертвите обикновено бяха обществени или държавни дейци, които се опитваха да съдействат за украинско-полското сближаване. Най-голям резонанс предизвика убийството на министъра на вътрешните работи на Полша Бронислав Перацки в резултат на покушението от 15 юни 1934 г.

Тогава за първи път прозвучава името на ръководителя на регионалната организация на украинските нацианалисти (ОУН)

Степан Бандера. Той е един от тези, които планирали покушението. Той е арестуван и осъден през 1936 г. Бандера е заклеймен от поляците като престъпник. През 1941 г. Бандера е лидер на влиятелната фракция на ОУН, но не оглавява всички структури.

След немското нахлуване в СССР през 1941 г. той и неговите съратници се присъединяват към армията на Германия под формата на украинските въоръжени подразделения Nachtigall и Roland – автори на масов терор в завзетите от Вермахта територии на Западна Украйна.

Днес става явно, че агресивната политика на Запада измени ситуацията около двете държави, както и обстановката вътре в тях. Стана очевидно, че тероризмът е избран от враговете на Москва в качеството на един от основните инструменти за дестабилизация на обстановката в обществото. Немаловажна роля в това играе Украйна, чиято власт, ръководейки се от историческия опит и героизирайки такива лица, като Бандера, са готови да не се спрат пред нищо в името на изпълнение на целите и задачите, които се спускат от западните им партньори.

Източник:
https://theduran.com/terrorism-as-a-visiting-card-of-the-ukrainian-struggle/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s