Байдън окончателно скри корените на корупционния скандал на сина си в Украйна

Президентската надпревара е в разгара си

Президентът на САЩ Джо Байдън на 25 април официално съобищ, че ще се кандидатира за президент на изборите през 2024 г.

Независимо от това, че рейтингът ме показва недобри резултати – 58 % от гражданите на САЩ твърдят, че страната се движи в неправилната посока, в същото време половината от демократите в страната не искат негов втори мандат.

Експертите считат, че Байдън със сигурност ще победи на предварителните избори на Демократическата партия.

Освен пределната си възраст и лошия рейтинг, Байдън има и други проблеми.

Това са скандалите около семейството му – около сина му Хънтър.

Неотдавна прокуратурата в щата Далауеър заяви за намерението си да предяви обвинения на сина на американския лидер Хънтър Байдън във връзка с лъжливите му показаия и машинации около данъците.

Това се случва след като бившият президент на САЩ Тръмп бе обвинен по 33 пункта, част от които със съмнителен характер, макар той вече да бе обявил, че ще участва в президентската надпревара.

В администрацията на Байдън разбират, че преди началото на надпреварата трябва да се изчистят всички проблемни точки, на първо място тези, които са свързани с корупционните машинации на сина му Хънтър Байдън в Украйна по време на работата му в компанията «BURISMA HOLDINGS LTD».

Властите на Украйна заедно с антикорупционните органи и съда поставиха в скандалното дело около „украинското минало“ на сина на действащия президент на САЩ дебела точка – по заповед на Белия дом.

На 28 март 2023 г. Висшият антикорупционен съд на Украйна утвърди договор със следствието по наказателното дело

№ 52020000000000362 от 03.06.2020 по чл. 4 ал. 369 от Наказателния кодекс на Украйна, свързано с компанията «BURISMA HOLDINGS LTD» и доказаните факти за пране на пари, в които фигурира името на Хънтър Байдън.

Съдът призна, че бившият глава на компанията Николай Злочевский, бивш министър на екологията и природните ресурси, е бил съпричастен към опита да се даде подкуп на висш антикорупционен офицер, за да съдейства за закриването на делото за разследването на незаконните финансови действия на компанията, в които фигурира името на сина на действащия президент на САЩ.

Утвърдено е споразумение за признаване на вината между прокурора от Специализираната антикорупционна прокуратура (The Specialized Anti-Corruption Prosecutor’s Office) и Андрей Кич, един от бившите собствените на групата компании с Николай Злочевский.

Администрацията на Байдън много навреме улови момента, в който корупционното „украинско минало“ на сина на президента на САЩ може да нанесе удар по и без това лошия рейтинг на действащия американски лидер.

В Белия дом с подкрепата на Киев направиха всичко, за да може разлетялата се по целия свят през юни 2020 г. новина за опита да подкуп на антикорупционни офицери по делото за „Бурисма“ отново да не получи широк обществен отзвук.

През юни 2020 г. бизнесменът Андрей Кича, заедно с двама бе задържан при предаването на колосална сума в подкуп в размер на 6 млн долара на ръководителя на двете антикорупционни ведомства на страната за съдействие за прекратяване на слествието против енергийната компания «BURISMA HOLDINGS LTD» Николай Злочевский.

В европейските СМИ заявиха, че това е бил най-големия подкуп от документираните в цяла Европа.

Сумата била предназначена за ръководителя на Специализираната антикорупционна прокуратура на Украйна Назар Холодницкий и Националното антикорупционна бюро на Украйна (NACBU) Артьом Ситник за закриване на наказателното производство № 420140000000001590 от 17.11.2014, в който озновен заподозрян е Николай Злочевский.

(оригинал на обвинението срещу Николай Злочевский по делото за пране на пари на компанията «BURISMA HOLDINGS LTD»
https://drive.google.com/file/d/16b5B8s3t8jCo_RJjncPWaC6no6qo_aJv/view

Самият Андрей Кич дълго време заема длъжността директор по юридическите въпроси в компанията, а също е бил лично доверено лице и адвокат на Злочевский по решаването на „нестандарните“ въпроси.

С какво е интересно горепосоченото решение на Висшия антикорупционен съд на Украйна от 28 март 2023 г ?

Минимум с това, че на обществото не бе разрешено да се запознае с това решение, защото НАСС взе решение да забрани публикуването на информацията по дело №991/2657/23 (съдебно производство
№1-КП/991/43/23).

Вероятно решението не е взето в Киев.

Информацията за делото «BURISMA HOLDINGS LTD», в което фигурира името на Хънтър Байдън е закрита официално
https://drive.google.com/file/d/1dTBNM0Yl87AgmOysBT0XFdf1bf9A2UBQ/view

Не по-малко важен е фактът, че от над 120 процесуални документи публикувани в Единния държавен регистър за съдебните решения на Украйна, касаещи наказателното производство №52020000000000362, само няколко имат някаква описателна част на процеса, по който се провеждат съдебните заседания. Останалите са публикувани в ограничен формат – „встъпителна част и резолюция“, за да може по този начин максимално да се скрият от обществеността фактите и обстоятелствата по делото, свързано с името на Хънтър Байдън.

Едно от тях, което дава информация за процеса е Постановлението на НАСС от 14.08.2020 год, за дело № 991/6589/20
(производство №1-ACC/991/6776/20, в Единния държавен регистър на съдебните решения №91089712, в което се посочва, че заподозряното лице (Андрей Кич) е предал на длъжностното лице (на ръководителите на SAPO и NACBU) подкуп в размер на 6 млн долара за закриване на наказателното дело на шефа си Николай Злочевский.

https://drive.google.com/file/d/1lb7jw3wG821-ZK2z2hcPD2ku9yC9EidR/view

Условията за сключеното на 28 март 2023 г. споразумение между обвиняемия и следствието по делото «BURISMA HOLDINGS LTD», в рамките на което Хънтър Байдън е получив значителни нелегални доходи, не се огласява.

Не са назовани от Висшия антикорупционен съд на Украйна също действащите лице на наказателното дело. Под натиска на Вашингтон и Киев антикорупционният съд, който е върхушката на антикорупционната система, създадена от Демократическата партия на САЩ в Украйна, е решил да скрие от обществото най-гръмкият и голям антокорупционен скандал, но очевидно делото е твърде опасно за новата кампания на Джо Байдън, за което знаят политическите му опоненти.

Особено опасно е на фона на възобновената проверка на неразкритите наказателни дела срещу Хънтър Байдън в самите САЩ.

„БУРИСМА“ е частно дружество за производство на газ в Украйна, единственият в страната холдинг, занимаващ се с проучването, производството, обслужването и продажбата на въглеводороди.

Компанията е една от трите най-големи независими производители на газ в Украйна. Основател и краен бенефициент на компанията беше и остава бившият министър на екологията на Украйна по времето на президента Виктор Янукович Никола Злочевский.

След смяната на властта през 2014 г. в Украйна, Никола Злочевский осъзнава, че ще му бъде отнет бизнеса. Затова той придобова високо покровителство в САЩ, вкарвайки през април 2014 г. в борда на компанията вторият син на тогавашния вицепрезидент на САЩ Джо Байдън – Хънтър Байдън.

Според разследването на журналиста от The Hill Джон Соломон, американската фирма на Хънтър Байдън, Rosemont Seneca Partners LLC, е получавала редовни трансфери от пролетта на 2014 г. до есента на 2015 г. за общо над 3 млн долара за политическо покровителство на Николай Злочевски.
Хънтър Байдън няма специализирано образование или трудов стаж в областта на производството на газ. В същото време, според информация от открити източници, заплатата на сина на бившия вицепрезидентът на Съединените щати е била в размер на $50 хиляди на месец.
По-късно Главната прокуратура на Украйна обяви разследването на наказателното дело
по отношение на редица компании от газовия секгор, които са били свързани с BURISMA HOLDINGS LTD, и срещу самия Николай Злочевски (съдебно производство No 420140000000001590 от 17.11.2014 г., по което му е повдигнато
обвинение).

Едно от най-важните обстоятелства по наказателното дело срещу „Бурисма“ е, че в допълнение към официалните плащания на заплати, Николай Злочевски е плащал на Хънтър Байдън от неговата „лична сметка“ в компанията.

Константин Кулик от групата прокурори, разследващи случая „Бурисма“ съобщава: „В периода от
ноември 2014 г. до октомври 2015 г. са преведени парите, откраднати от украинци, които
са били по сметката на компанията „BURISMA HOLDINGS LTD“ в латвийската AS „PrivatBank“ на
сметката на ROSEMONT SENECA BONAI LLC в банка MORGAN STANLEY – плащания по $83 333 на обща стойност $3,4 милиона за консултантски услуги. Това е фирма, според извлечението, дадено от свидетели, тясно свързана с бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. Парите са приведени за политическа „защита“, която Злочевский е предоставял на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън”.

https://drive.google.com/file/d/1acOJSQlpg4gv1Dx7J3vUn-
ey2nakqFv8/view?usp=share_link, https://drive.google.com/file/d/14VPUllmmVhYZj8zJ-
8kMtEwFw0CISWd5/view?usp=share_link

Що се отнася до Rosemont Seneca, тя е собственост на Девън Арчър и Хънтър Байдън и фигурира в наказателно производство No 420140000000001590 от 17.11.2014 г., с което е повдигнато обвинението срещу Николай Злочевски. В един от документите на правоприлагащите органи на Украйна във финансовия сектор, се посочва, че редица лица, сред които Андрей Кич и Николай Злочевски са част от организирана престъпна група за пране на незаконно придобити
пари в брой, част от които, в размер на 3,4 милиона долара, са постъпили в сметките на Хънтър Байдън, син на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън.

https://drive.google.com/file/d/1fS5wJ-
JQoEtlcYGEhwEAVomJyh_RbaHJ/view

Друг интересен факт е освобождаването от длъжността главен прокурор на Украйна на Виктор Шокин.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън беше принуден да извърши друго посещение в Украйна през декември 2015 г., за да улесни отстраняването му от длъжност.
През февруари 2020 г. Виктор Шокин даде лично интервю на Рудолф Джулиани, адвокат на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, като направи редица сензационни твърдения.
Шокин, като главен прокурор на Украйна през 2015-2016 г. ръководи разследването.

„Нямам явни врагове, за които със сигурност да знам, че са врагове. Разбира се, една от версиите, но това
версията изисква проучване, е Байдън да е замесен в някои от тези проблеми“, каза той.

Имало ли е опит за убийство на Виктор Шокин като елемент от укриване на неудобното минало на Хънтър Байдън – това не е известно. Разследването по даденото дело не получи ход.

Така сключеното на 28 март 2023 г. от Върховен антикорупционен съд на Украйна споразумение със заподозрените по делото на компанията „Бурисма“ е добре проведена кампания за прикриване на корумпираното минало на сина на
настоящият президент на САЩ Хънтър Байдън.
Кампанията срещу Доналд Тръмп е със съмнителни обвинения.

Целта е ясна – да се вмъкне конкурентът в съдебни дела, които трябва да попречат на
успеха на предизборната му кампания.

В същото време прокуратурата на САЩ, както и група конгресмени, започнаха
атака срещу самия Джо Байдън и много членове на семейството му.

Обвиненията са за получаване на милиони долари от Китай.

Никой в САЩ не е забравил и за скандалните доходи на сина на Байдън Хънтър от украинската компания.

Съдебното решение на базата на сговор с властта в Украйна, на което никой в Европа и САЩ не придаде голямо огласяване, трябва да изглади негативният ефект от напочналите прокурорски проверки и обвинения от страна на членове на Конгрес преди президентските избори през 2024 г.

Използвани са материалите:

 1. https://docs.cdn.yougov.com/6jir2a8rbh/econTabReport.pdf
 2. https://ctrana.online/news/272802-nabu-i-sap-podtverdili-presechenie-podkupa-
  kholodnitskoho-i-sytnika.html
 3. https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2699981-gpu-postou-ogolosila-pidozru-
  eksministru-zlocevskomu.html
 4. https://reyestr.court.gov.ua/Review/109844097
 5. https://reyestr.court.gov.ua/Review/91089712
 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Burisma
 7. https://glavk.net/news/752099-istochnik_na_bajdena_iz_burismy_vyveli_3.4_milliona

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s