На ЕС отново не му провървя с представителите в Молдова

Вече изминаха пет месеца, откакто наистина значителни промени застигнаха Молдова. Парламентарните избори позволиха да се сформира нова управляваща коалиция и да се отървем от Владимир Плахотнюк, превърнал се в истинско проклятие за републиката.

0d1906ac7f957ee919281959edadf4a0

Само че тази история е все още твърде далеч от щастливия си край. По-скоро това беше началото на нова глава и все още не се знае как ще приключи тя.

По време на управлението на Демократическата партия в Молдова, нейният лидер Влад Плахотнюк се превръща в олицетворение на несправедливостта и корупцията. Той смаза съдебната система, манипулираше органите на реда и дори парламента.

Ако трябваше да се прокара непопулярен закон, президентът биваше временно отстраняван от изпълнението на задълженията си чрез депутатите. Тази практика не е популярна в съвременните страни, защото играе срещу тяхната репутация. Но Плахотнюк не се интересуваше от това.

Колкото и да е странно, именно този човек с години защитаваше идеята за европейска интеграция на републиката – не най-добрата реклама за ЕС. Ясно е защо всички си въздъхнаха, когато през лятото Плахотнюк все пак подаде оставка.

Самият той не гореше от желание да се откаже от властта дори след създаването на новата парламентарна коалиция.

Сега скандалният политик е в бягство, а в Молдова има ново и не по-малко любопитно ръководство. Ситуацията принуди да се обединят две партии с напълно различна идеология. Блокът ACUM представлява европейската интеграция и всъщност зае нишата на Плахотнюк, а Партията на социалистите неизменно подкрепя сближаването с Русия.

Когато нещата стигнаха до разпределението на властта, лидерът на ACUM Мая Санду получи председателския стол. Първият вицепремиер беше най-близкият й сътрудник Андрей Настасе. Той е назначен и за министър на вътрешните работи. Като цяло ключовите министерства попаднаха в ръцете на проевропейската партия.

Изглежда, че идеите, стъпкани в калта от Плахотнюк, имат шанс за възраждане. Молдовците все по-често гледат към Русия. ACUM би могъл да коригира тази ситуация, защото в ръцете на партията е власта, за която никога преди не са и мечтали.

Но властта се превърна в проблем. След сто дни от работата на правителството на Санду премиерът трябваше да признае, че единственото постижение на новото ръководство е отстраняването на Плахотнюк. Тя сравни Молдова с кораб и отбеляза, че са положени много усилия само, за да се задържи този „кораб“ в режим на плаване. Простичко казано, тя нямаше с какво да се похвали.

Дори корупционната система на предишното ръководство не беше толкова лесно да се изясни. Какво струва неотдавнашният скандал в Кишинев? Както се оказа, подставената компания на Плахотнюк беше спонсор на честването на годишнината от основаването на столицата.

При всичко това обаче лидерите на ACUM не пропускат възможността да влязат в конфликт със социалистите и президента Игор Додон. Разбира се, последните наливат масло в огъня, посочвайки многобройните провали на правителството. Додон дори не изключи подновяването на състава на правителството, заради което получи буря от възмущение от страна на Мая Санду.

Особеността на ситуацията е в това, че ACUM твърде дълго време беше в опозиция. Силата, която получиха явно ги замая, а суетата може да им изиграе лоша шега. Те спечелиха властта случайно. Но да спечелиш властта и да управляваш – това са две различни неща. Те бяха заслепени от желанието си да докажат нещо. Засега това е от полза само за проруските сили, чиито позиции се укрепват от поражението на отбора на Санду.

Но гордостта не й позволява да признае грешките си.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://dozennews.info/eu-hat-pech-mit-vertretern-in-der-republik-moldau/

Вашият коментар