Гениалният Жерар няма да се връща във Франция

613566.JPEGЖерар Депардийо, “беглецът” в Белгия, няма да се върне във Франция, независимо от това, че Конституционният съвет на републиката анулира в събота скандалния законопроект за “данък богати”, въвеждащ в страната 75-процентен данък върху годишния доход над 1 млн евро, съобщи днес вестник “Паризиен”.

“Измореният от полемиката около отпътуването си от Франция Депардийо, няма да се откаже от решението си да напусне страната, – отбелязва изданието. – Мнението му няма да се промени дори след констатацията, че прословутия законопроект не съответства на конституцията на страната. Нека политиците да се разберат – цитира актьора изданието. – Все ми е едно. Това няма да промени нищо”.

В началото на декември Жерар Депардийо се отказа от френското си гражданство, след като министър-председателят на републиката Жан-Марк Ейро нарече решението му за смяна на местожителството “жалка и достойна на презрение постъпка”. Според думите на актьора, за последните 45 години той е платил на френската държавата 145 млн евро данъци.

Вестник “Монд” съобщи, че Депардийо по време на прощалната вечеря с приятели в Париж е казал, че “разглежда три държави”, които биха му предоставили гражданство. “Това са Белгия, където той скоро е закупил недвижим имот, Черна гора, в която има приятели и делови връзки, и Русия”, – отбелязва изданието.

Депардийо не е първият богат французин, който реши да се засели в Белгия, за да избегне високите данъци в страната, след идването на власт на социалдемократите там. През септември един от най-богатите хора на републиката, милиардерът Бернар Арно, чието състоянието, според списание “Форбс”, се оценява на 41 млрд долара, се обърна към белгийските власти за предоставяне на поданство.

Президентът-социалдемократ Франсуа Оланд имаше намерение през 2013 г. да въведе в страната “данък богати”. Данъкът трябваше да влезе в голям пакет фискални програми, с помощта на които се планираше увеличаване доходите на държавата с над 13 млрд евро. Настоящият отговор на Конституционния съвет срещу скандалния законопроект удари силно по имиджа на управляващата социалистическа партия. Но социалдемократите на Оланд нямат намерение да се отказват от вдигане данъците за богатите си съотечественици. Както заяви в събота Жан-Марк Ейро, правителството ще подготви нов законопроект с отчитане препоръките на Конституционния съвет.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s