Откриха 17 милиарда подобни на Земята планети

436378849_ae89346d98_bУчените от NASA откриха около 17 млрд подобни на Земята планети с помощта на телескопа “Кеплер”.
Астрофизиците изясниха, че приблизително всяка шеста звезда от Вселената има в системата си подобна на Земята екзопланета. При това видът на екзопланетата практически не зависи от типа звезда, около която те се въртят. Планетите, подобни на Земята са открити в системите на най-различни звезди, отбелязват учените.

“Подобни на нашата планета в действителност има навсякъде”, каза на конференция на Американското астрономическо общество Франсуа Фресон от Харвард-Смитсоновия център по астрофизика.

Космическата обсерватория “Кеплер” открива планетите във Вселената с помощта на транзистенния метод. Телескопът анализира изходящата от звездата светлина. Ако яркостта на светенето й периодично спада, това означава, че около звездата се върти планета. След фиксирането на явлението наземните телескопи провеждат проверка на получената от орбитата информация.

Така учените достигнали до извода, че около 17% от звездите във Вселената имат в системата си екзопланети с размери от 0.8 до 1.25 от размера на Земята. Една пета от светилата имат маса два пъти по-голяма от масата на Земята, а само 5% от звездите притежават газови гиганти.

Световната наука упорито търси в космическите пространства планета, която в бъдеще може да се превърне във втори дом за човечеството. По-рано се съобщи, че съществуват около 2740 планети, подобни по размерите си на Земята. Най-близка до Земята е планетата КОI 172.02. Тя вече има неофициалното име “Земя-2”.

Телескопът “Кеплер” бе изведен в земна орбита през март 2009 г. За първите 16 месеца работа той откри около 2400 кандидати за екзопланети, 105 от откритията му са потвърдени от независими учени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s