Безработицата в Еврозоната достигна рекордни размери. Европа губи суверенитета си

есЕвропейските лидери твърдят, че кризата в Еврозоната скоро ще завърши, но статистиката говори за обратното. Показателите за безработицата, която пряко характеризира състоянието на икономиката като цяло, през ноември миналата година подскочи до рекордните 11.8%. Това са данните, които Евростат цитира в отчета си.

Според данните на статистиката, два  милиона жители на Еврозоната са изгубили работата си в периода от ноември 2011 г. до ноември 2012 г. А общият процент на безработните се е приближил до 18.8 млн човека.

В списъка на страните с най-високо ниво на безработица на челно място са Испания и Гърция. Там показателите достигат до 26.6% и 26% съответно. По-малък ръст на безработица отчитат Австрия, Люксембург, Германия и Холандия.

В Испания и Гърция цялата минала година премина под знака на протести и многобройни стачки, защото населението на тези страни е възмутено от постоянното съкращаване на работните места в бюджетния сектор и общото понижаване нивото на заплатите.

Средно през декември, финансовите власти на Еврозоната одобриха нов пореден транш финансова помощ за Гърция, но страната и сега балансира на границата на дефолта.

Припомняме, че САЩ продължават да клатят Германия в лицето на ЕС чрез натиска на най-незащитените страни, такива като Португалия, Испания, Гърция. В самата Германия вече има сепаратистки настроения от страна на Бавария. Динамиката на БВП в ЕС: – 0.4%. Инфлация: 2.2%. Испания: рекордно оттичане на капитала. Страната е обхваната от масови протести. Промяна на БВП за година: в Португалия – -3%, в Италия – 2.3%, в Гърция – 6%. В Русия БВП за 2012 г. нарасна на 3.5%, независимо от това, че Русия увеличава военните разходи, докато страните от Еврозоната активно ги съкращават. Нивото на безработицата в Русия е 5.4%, докато в Европа е 11.4%. Да не забравяме, че във Франция широко разпространена е практиката да се работи само по 2-3 дена в седмицата. В САЩ се наблюдава същото явление. По този начин човек получава заплатата си на база изработените часове, а не се регистрира като безработен. Хората вземат кредити от банките на държавите си, а банките на Европа вземат пари от банките на САЩ като заеми. Така се увеличава зависимостта им от Щатите. Така те губят суверенитета си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s