“Великата Джамахирия” отиде в миналото

10highres_00000402887149Либийският национален конгрес официално утвърди решението за отказ от наименованието “Велика Джамахирия”. Либия се наричаше така по време на управлението на полковник Муамар Кадафи. Депутатите утвърдиха новото наименование – Държава Либия, което ще се използва временно до приемане на конституцаията.

“Целта на решението е да се даде възможност на правителстото да внесе някои изменения във всички официални документи, на които до момента стои старото название на страната”, – посочва арабския вестник “Аш-Шарк ал-Аусат”, позовавайки се на изявление на ръководството на страната.

Още през 1977 г. беше обнародвана “Декларация”, и Либия започна да нарича себе си Велика Социалистическа Народна Либийска Арабска Джамахирия (“джамахирия” означава “държава на народните маси”).

Този документ влезе в историята на Либия – Коранът в качеството си на източник на законодателство, а също и принципите на народовластието.

Според замисъла на Кадафи, народът трябваше да реализира властта си пряко чрез народните конгреси, комитети и профсъюзи. Конституцията на Либия беше заменена от “Зелената книга” на Кадафи, която определяше политическото устройство на държавата.

Но в източна Либия на 17 февруари 2011 г. започна въоръжено въстание против режима на Кадафи, което после беше подкрепено от НАТО.

Кадафи загина на 20 октомври в покрайнините на град Сирт от ръцете на метежници. По време на бойните действия между привържениците на управляващия режим и силите на опозицията загинаха хиляди хора, нанесени бяха огромни загуби на икономиката и инфраструктурата на тази богата на нефт и газ страна.

Свалянето на Кадафи не допринесе за установяване на дългоочакваното спокойствие в Либия. Както и предполагаше бившият лидер, с падането на неговия режим страната бе потопена в многобройни междуособни конфликти между различни племена.

В същото време се появиха и десетки нови политически партии, беше избран парламент, който трябва да сформира комисия за подготовка на конституцията.

2 отговора на ““Великата Джамахирия” отиде в миналото

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s