Какво можем „да откраднем“ от Беларус

Белоруссия.-Минск.-Привокзальная-площадь-О839Автор: krizata

След една моя статия под същото заглавие отпреди повече от две години, явно е дошло времето за продължение по темата, за това с какво беларуският модел може да ни бъде от полза, в условията на все по-голяма безпътица на икономическия мейнстрим и липса на каквито и да било разумни ходове пред актуалните български управници!

Както редовните читатели на този блог знаят, буквално преди две седмици бях в Беларус, за участие в научна конференция по проблемите на държавното регулиране и планиране на икономиката.

Всеки път, след подобни пътувания се връщам с нови идеи и пълен с оптимизъм, че и моето любимо Отечество би могло да възприеме една по-разумна и отговорна, спрямо бъдещите (а и настоящи) поколения, посока на развитие, която най-сетне да ни изкара по така жадувания път на благоденствие и просперирет за преобладаващата част от гражданството ни!

И тъй като за разбиране на беларуските успехи не можем да минем без предварително общо описание, нека кажем няколко думи за икономическия модел на страната.

Държавата е възприела и там функционира смесен тип икономика, тоест в тяхното стопанство съществуват и държавни, и частни фирми!

Държавни са големите им предприятия, останали от времената на Съветския съюз, които държавата е успяла изцяло да модернизира и да превърне във висококонкурентни субекти на международния пазар! Например, корпорацията им за кариерни камиони и самосвали държи около 40% от съответния световен пазарен сегмент!

Вярно е, че това не е пазарът на компютърна техника, например, когото ние-българите, контролирахме почти в половината от неговия обем в източна Европа, преди малко повече от две десетилетия, но все пак е пазарна ниша, която носи милиардни доходи за малката страна, съпоставима по територия и население с нашата България!

Освен това беларусите имат супер модерни тракторни заводи, които работят на пълни обороти по поръчки за няколко години напред! Активно функционират и предприятията им за бяла и битова техника и още много производствени структури!

Почти цялото им селско стопанство е в държавни ръце. Не че е забранено да си направиш частна ферма, даже държавата те стимулира в начинанието, но крупните обществени агропромишлени комплекси действат толкова ефективно, че буквално помитат всякаква по-дребна еднолична конкуренция!

Наскоро държавното им ръководство се отчете, че 96% от продоволствените нужди на населението се задоволяват от собствена селскостопанска продукция, което прави страната напълно независима от днешните спекулативни покачвания на цените по световните борси за основните хранителни продукти.

Разглеждайки ценовите равнища, установяваме, че всичко при тях е смешно евтино, от гледна точка на нашите реалности! И това е постигнато при съпоставими доходи с българските и при липса на безработица при тях!

Даже наскоро президентът Лукашенко се закани на тези, които не желаят да се трудят, защото в Беларус съществуват доста незаети работни позиции, за които не се намират кандидати!

За тези, които се интересуват от подробности ще спомена, че хранителните им продукти местно производство и автомобилните горива са поне два пъти по-евтини от нашите! С парите за една кутия цигари „Виктори“, например, там можеш да си купиш десет кутии от техните народни цигари! По подобен начин стоят нещата и за алкохола!

Разходите им за комунални услуги са почти символични, тъй като държавата поема 70% от себестойността на отоплението, електричеството, топлата и студената вода!

Ако говорим за частен бизнес, можем да кажем, че всеки който иска да се занимава с такъв има пълната подкрепа на държавата!

Например, голяма част от услугите и търговията на дребно е в частни ръце. В страната влагат парите си и доста чуждестранни инвеститори, защото изграждането на местни фабрики и заводи на реномирани международни марки е един от малкото начини за осигуряване на присъствие на местния пазар!

Интересно е, че в страната действат сурови ограничителни мерки срещу грубата външна експанзия на чуждестранните конкуренти. Тези мерки подпомагат развитието на местните фирми, включително и на частните, и им осигуряват гарантирани пазари за тяхната продукция!

Прави впечатление, че в това отношение държавата действа изключително активно и последователно! Един конкретен пример! Наскоро президентът Лукашенко привика при себе си представителите на „Данон“ и с ултимативен тон им даде да разберат, че ако не изпълняват клаузите на договора, с който са допуснати на местния пазар, много бързо могат да си заминат от Беларус!

Именно такова поведение дразни западноевропейците и американците! На други места, включително и у нас, те са свикнали на пълно подчинение от страна на съответните аборигени!

Затова, когато срещнат отпора на държавен ръководител, който искрено отстоява интересите на народа си, те изпадат в ярост и първото, за което се сетят е да започнат да говорят за спазване на човешки права и други подобни неща!

Лично за мен, именно с човешките права Беларус няма никакви проблеми, защото когато народът е нахранен, когато му е осигурено правото на труд и пълноценен отдих, когато има възможност активно да участва в социално-политическите процеси, протичащи в страната, тогава не можем да говорим за каквато и да е било дискриминация!

За съжаление няма как да кажем същото за голяма част от Европа и в частност за Отечеството ни!

Затова приказките, че Беларус се била самоизолирала са абсолютно безпочвени! 85% от произведеното в страната отива за износ и то най-вече в страните от ЕС! Чак след това е Русия!

Беларуските граждани активно пътуват в чужбина като мога да твърдя, че за миналата година повече беларуси са посетили Черноморието ни, отколкото българи от вътрешността на страната ни са имали възможност да отмарят по родните плажове!

Затова, към днешна дата Беларус е последната държава в Европа, в която механизмите на държавно дирижираната икономика са съхранени и активно се развиват и прилагат! А това, въпреки другите предимства, с които може да се гордее страната, е най-голямото постижение на тези северни славяни!

Постижение, което в условията на задълбочаващата се глобална икономическа криза ще става все по-търсено и интересно за другите, включително и за страни като нашата, имали навремето глупостта да се откажат напълно от ролята на държавата като активен субект на стопанския оборот, спомагащ за благоденствието на обикновените нейни граждани!

2 отговора на “Какво можем „да откраднем“ от Беларус

  1. Бих искала да попитам колко време продължи престоят Ви в Беларус? Аз живях там няколко години и имам лични впечатления, които са доста различни от описаното в блога.

  2. Републиката е президентска а не „Парлама“. Отказали са външна
    „помощ“- програма „Перестройка или „Ран-Ът“ за 100% Приватизация. Държавата се управлява от ДЪРЖАВНИЦИ!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s