Иранската стратегия за Афганистан („Mardom salari“, Иран)

iranСаид Джалили, секретар на Висшия съвет по националната безопасност на Иран, миналата седмица посети Индия и Афганистан. Стратегията на Иран се базира на разширяване на сътрудничеството с Изтока и замяна на западните приятели с източни, защото западните държави (чрез военната си политика) са изпълнители на всичко, което им диктува САЩ.

Отбелязваме, че целта на визитата на Джалили в Индия е обсъждане ролята на тази държава в ядрената програма и дори замяна на турския ни съюзник с Индия. След тридневната си визита Джалили пристигна в Афганистан, където се срещна с президента Хамид Карзай. Темата на двустранната среща бе задълбочоване на отношенията между двете страни. След завършване на срещата на Джалили в Кабул Хамид Карзай отпътува за  Вашингтон.
Според последната информация, в петък той ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама. Преговорите ще касаят извеждането на американските войски от Афганистан през 2014 г. Установяването на политическа стабилност и военна безопасност в страната до и след извеждането на американците – това са основните теми на двустранните преговори в Белия дом.

Мохамад Ибрахим Техериан, екс-посланик на Иран в Афганистан:

Очевидно е, че визитата на Джалили в Афганистан е от голямо значение за правителството на Иран. Да не забравяме, че следващата планирана среща е с ръководството на Индия. Визитата в Кабул ще успее да закрепи сътрудничеството. В бъдеще съществува вероятността от съвместни тристранни преговори между Иран, Индия и Афганистан. Отчитайки съществуващите отношения между тези страни и тяхното сътрудничество, подобни визити са от голяма полза и ще могат да допринесат за голямо влияние, както от икономическа гледна точка, така и от политическа такава. След пътуването се състоя заседание в Париж, което не донесе никакви резултати. След събитието, президентът на Афганистан се отправи към Вашингтон.

Има ли Иран план за въздействие в Афганистан по отношение на присъстващите там американски войски?

МТ: По отношение на продължителното присътвие на американските военни сили не беше казано нищо, както и не беше прието никакво решение. Иран има следното становище по въпроса – от времето на СССР, присъствието на червената армия не успя да подобни обстановката в страната, както това се случва и през последното десетилетие, в което там присъстват американски войски. Те не успяха да създадат в Афганистан благоприятна обстановка.
Затова присътвието на военни сили на САЩ в Афганистан само усложнява положението на страната. По-рано в Париж се състояха преговори между представители на правителството на Афганистан и Талибаните, които не донесоха никакви резултати.

Стреми ли се Иран да влияе върху Карзай в мирните преговори?

МТ: Стратегията на Иран по отношение на Афганистан, прилагана през последните 30 години, трябва да се базира на безопасността на страната. Иран подкрепя всички опити на международните структури, а особено тези на ООН, които се стремят да помогнат на Афганистан за разрешаване на проблемите му. Но настоящото положение на Афганистан се различава от миналото по това, че днес в тази страна има конституция и различни фирми на власт. Въпросът се състои в следното – каква е ролята на Меджилиса в Афганистан и каква е ролята на представителите на народа в преговорите? Хората, които присъстват на тези съвещания, представители на народа ли са или там присъстват тези, които се ползват от властта си? Доколкото отговора на този въпрос и до днес липсва, логично е да предположим, че нито Иран, нито която и да е друга страна не могат в настоящия момент значително да повлияят върху процесите, които се случват в Афганистан.

Един отговор на “Иранската стратегия за Афганистан („Mardom salari“, Иран)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s