Дейвид Камерън допуска разваляне на ЕС

pictureВеликобритания може да излезе от състава на ЕС, ако Брюксел не се съгласи да промени формата на участие на кралството в общността. За това се споменава в публикуваната извадка от речта  на премиера Дейвид Камерън, която той днес трябва да произнесе в Амстердам.

Планирало се в столицата на Холандия шефът на британското правителство да даде ясен отговор на въпроса за отношението на страната му към ЕС. Самият Камерън нарече речта, над която работел няколко месеца, ключова за външната политика на Обединеното Кралство. Но заради заложниците в Алжир премиерът трябвало да отложи визитата си и да остане в Лондон, за да ръководи операцията по преодоляване на кризата.

В същото време премиерът намери за необходима да удовлетвори интереса на британката и европейската общественост, затова прес-службата на правителството на Великобритания публикува днес редица програми заявления от речта му. Така например, Камерън за пореден път потвърждава, че би искал в бъдеще Великобритания да играе “важна и активна роля в европейската общност”. Това би било неосъществимо, ако Великобритания в ЕС съхрани само настоящото си влияние.

Според думите на Камерън, днес главният проблем на ЕС е икономическата криза в еврозоната, недостатъчната конкурентноспособност и значителното снижаване на обществената подкрепа по отношение на обединена Европа. “Ако статусът на Великобритания се съхрани, съществува опасност европейският проект да се провали, – се отбелязва в речта на премиера. – Игнорирането на съществуващите проблеми ще принуди англичаните да се движат встрани от европейския съюз”.

“Аз не искам това да се случи, – признава Камерън. – Аз желая обединена Европа и се стремя към такъв формат на отношенията ни с нея, който би позволил на Великобритания да остане в ЕС”.

Така, според премиера, за “оставането на Великобритания в ЕС, трябва ЕС да се промени”. “В противен случай регионът ще стане още по-малко конкурентноспособен, а икономическият ръст и създаването на нови работни места ще се забавят”, – предупреди той.

По-рано Камерън заяви,ч е ако победи на следващите избори, той има немерение за пет години да проведе референдум за отношението на Обединеното Кралство към ЕС. Камерън даде да се разбере, че правителството му подготвя специален план за промяна на отношенията на Великобритани с Брюксел, с помощта на който план Лондон ще се опита да върне на националния парламент част от суверенитета, който по-рано бил предоставен на юрисдикцията на единните органи на ЕС.

Лондон няма намерение да предоставя пълномощия на централните структури на ЕС. Нещо повече, Великобритания има намерение да излезе от редица общи сфери на дейност с ЕС, за да засили позицията на националния си парламент. Кралството иска да присъства в единната икономическа зона на ЕС, но всички други сфери трябва да бъдат от компетенцията на британския парламент, – смята Камерън.

Според проведените неотдавна социологически проучвания около по-вататъшното присъствие на Великобритания в ЕС, позиция “против” са заявили 51 процента от британците.

Един отговор на “Дейвид Камерън допуска разваляне на ЕС

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s