Москва е разтревожена от нападението на Израел срещу Сирия

Image-66Министерството на външните работи на Русия изразява безпокойството си във връзка с атаките на израелските самолети по военната база в покрайнините на Дамаск. Вестник Haaretz съобщава, че бомбардировачите от ВВС на Израел са унищожили сирийски военен конвой, а не военна база. Правителстото на Бенямин Нетаняху е уведомило Белия дом за плановете си да атакува изследователския център около Дамаск. Вашингтон не е възразил, съобщава Russia Today.

“В Москва с дълбока загриженост възприеха съобщението за нападението на ВВС на Израел върху обекти в Сирия, разположени около Дамас. Ако информацията се потвърди, то имаме работа с непровокирани удари по цели от територията на суверенна държава, което грубо нарушава Устава на ООН и е неприемлив акт, с каквото и да се оправдава той”, съобщава Министерството на външните работи на Русия.

“Светът днес” припомня, че Израел предприе авиоудара, за да стимулира възобновяване на антииранските настроения в Държавния департамент на САЩ, а също, за да игнорира напълно администрацията на Белия дом от страна на министър-председателя Бенямин Нетаняху, както и във връзка с назначаването на новия държавен секретар Джим Кери. Припомняме, че Кери има различна от израелскита позиция към Иран, която, според Нетаняху, кардинално противоречи на стратегията на Израел и прави крайно унизителна позицията на еврейската държава, като позиция на светска държава в Близкия Изток.

Твърде е вероятно и следното: Израел да разчита да вплете във въоръжения конфликт и Иран, защото иранското ръководство нееднократно заявяваше, че радикалната агресия срещу Сирия ще се смята за пряко нападение срещу Иран.

“Светът днес” припомня, че сдържаността на Асад и нежеланието му да отговори на агресията с агресия, позволява на страните, приятелски настроени към Сирия, да обвинят Израел в нарушаване Устава на ООН и да го подложат на различни икономически санкции.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s