Обама отхвърли предложенията на Държавния департамент, Пентагона и ЦРУ за доставка на оръжие за сирийските метежници

643537.JPEGПрезидентът на САЩ Барак Обама отклони предложенето на най-близките си съветници за доставяне на оръжие на отрядите на сирийските метежници. Това стана ясно в четвъртък по време на изявленията в Конгреса на шефа на Пентагона Леон Панета и председателя на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси.

Още миналата година двамата подкрепяха плана за подготовка и въоръжение на сирийските метежници, подготвен от държавния секретар Хилъри Клинтън и тогавашния директор на ЦРУ генерал Дейвид Петреус. Идеите им бяха отхвърлени от Белия дом, който реши да се придържа към стратегията на ограничена намеса в сирийския конфликт.

В четвъртък по време на слушанията в сенатския комитет по работата на въоръжените сили Панета и Демпси бяха запитани, те действително ли подкрепят плана за доставка на оръжие на отрядите на метежниците, водещи борба с президента на Сирия Башар Асад. “Да, подкрепяме”, – отговори шефът на Комитета на началник щабовете.

Сенаторът-републиканец Джон Маккейн резпространи във връзка с това изявление, в което подлага на критика Обама, който не следвал препоръките на най-близките си съветници по въпросите на националната сигурност. Маккейн призова президента да преосмисли решението си и незабавно да предприеме стъпки, които “да променят баланса на военните сили в Сирия”.

В настоящия момент САЩ оказват само политическа подкрепа на сирийската опозиция и не снабдяват с оръжия метежниците. По повод доставката на оръжие за метежниците от Саудитска Арабия и Катар, официален Вашингтон заявява, че това е тяхно лично решение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s