Исландската революция – и защо я няма в новините

Houses-in-Reykjavik-Iceland.jpegЕдна история за несекващата революция в Исландия, разказана по италианското радио, е ярък пример за това как нашите средства за масова информация ни информират за ставащото по света. През 2008 г. в началото на финансовата криза Исландия банкрутира в буквалния смисъл. Причините бяха споменати между другото и от този момент нататък тази малкоизвестна страна-членка на ЕС буквално изчезна от радарите.

И тъй като европейските страни една след друга се оказват на прага на банкрута, заплашвайки самото съществуване на еврото, последното което биха искали властимащите, е Исландия да стане пример за другите.

Ето защо:

За пет години чист неолиберален режим Исландия с население 320 хил. души и без армия се превърна в една от най-богатите страни в света. През 2003 г. всички банки там бяха приватизирани и за да привлекат повече средства те въведоха онлайн-банкирането, а минималните разходи им позволиха да предложат относително висока доходност. Специалните сметки IceSave привлякоха множество малки и средни хондски и британски инвеститори. Но заедно с ръста на инвестициите растеше и външния дълг на банките. През 2003 г. външния дълг на Исландия беше 200 процента от нейния БВП, а през 2007 година достигна 900 процента. Световната финансова криза през 2008-ма нанесе смъртоносния удар. Трите главни банки на Исландия – Landbanki, Kapthing и Glitnir обърнаха коремите и бяха национализирани, а кроната изгуби 85 процента от стойността си спрямо еврото. В края на годината Исландия обяви банкрут.

pond-in-central-reykjavik-iceland-1600x1063Въпреки че от непосредственото прилагане на демокрацията следваше да се очаква друго, кризата накара исландците да възстановят суверенните си права, което в крайна сметка доведе до нова конституция. Но това стана по трудния начин.

Премиер-министърът на социал-демократическото правителство Геир Хорде започна да води преговори за предоставяне на 1.2 милиарда долара кредит, към който северните страни трябваше да добавят още 2.5 милиарда. Но международното финасово общество натискаше Исландия да проведе радикални мерки. МВФ и ЕС искаха да поемат този дълг, твърдейки, че това е единствения начин Исландия да се разплати с Великобритания и Холандия.

/След фалита на исландските банки правителствата на Великобритания и Холандия възстановиха вложенията на своите граждани от собствените си бюджети – б.м./.

Протестите и бунтовете продължиха и накрая правителството падна. След изборите през април 2009 г. на власт дойде лява коалиция, която осъди неолибералната икономическа система, но веднага се предаде под натиска върху Исландия за изплащането на дълга от общо 3.5 милиарда евро. Това означаваше всеки жител на страната да плаща ежемесечно 100-130 евро в продължение на 15 години, за да се погасят задълженията на частни лица към други частни лица. Тази капка преля чашата.

Iceland 523 001И тогава се случи невероятното. Мнението, че гражданите са длъжни да плащат за грешките на финансовите монополисти, че цялата страна трябва да се обложи с данък, за да погасява частни дългове – рязко промени отношенията между гражданите и техните политически институции и в крайна сметка лидерите на Исландия взеха страната на своите избиратели. Държавният глава Олафур Рагнар Гримсон отказа да ратифицира закона, който трябваше да вмени на исландските граждани отговорност за дълговете на исландските банкери и се съгласи да свика референдум.

Разбира се международният натиск над Исландия се засили. Великобритания и Холандия заплашиха страната със сурови репресии, които биха довели до пълната й изолация. Когато исландците започнаха да готвят референдума МВФ заплаши да спре всякакво финансиране. Британското правителство заплаши да замрази спестяванията и текущите им сметки. Както сполучливо отбеляза държавният глава Гримсон: „Говореха ни, че ако не приемем условията международната общност, ще се превърнем в северната Куба. Но ако бяхме ги приели, щяхме да станем северната Хаити“.

В мартенския референдум от 2010 г. – 93 процента от исландците гласуваха против изплащането на дълговете. МВФ веднага спря кредитирането на страната. Но революцията, която не бе отразена от нито една световна медия, не можеше да бъде изплашена. С поддръжката на разгневените граждани правителството започна граждански и углавни разследвания на лицата, отговорни за финансовата криза. Интерпол издаде международна заповед за арест на бившия президент на банка Kaupthing – Сигурдур Ейнарсон. А другите банкери замесени в банкрута на Исландия избягаха от страната.

Но исландците не са задоволиха с постигнатото. Те решиха да приемат нова конституция, която да освободи страната от властта на международните финанси и виртуалните пари.

За да напише новата си конституция народът на Исландия избра 25 безпартийни граждани измежду 522 видни представители на обществото, всеки от които беше препоръчан от други минимум 30 души. Основният закон не се състави от тясна група политици, а беше писан в интернет. Учредителните заседания се провеждаха онлайн, и гражданите можеха да дават своите коментари и предложения, наблюдавайки как документът постепенно придобива окончателната си форма. Този основен закон, написан демократично и с широко народно участие, ще бъде представен в парламента за утвърждаване веднага след предстоящите избори.

Днес на гърците, италианците, испанците и португалците се предлага приватизация на държавните сектори като единствен изход от кризата.

Нека погледнат към Исландия. Към нейния отказ да се подчини на чужди интереси и към малкия народ, който ясно заяви, че е суверенен.

Ето защо Исландия не присъства в новините.

Реклама

28 отговора на “Исландската революция – и защо я няма в новините

 1. Принципа на много хора в България е : аз да съм добре и какво ме интерисуват останалите ! Но ако се подобри финансовото състояние на всички тогва ще има добър живот и мир, а това зависи от нас , от всеки един човек …

 2. Защо в България всеки който краде оства ненаказан ? Защо нито един политик който е виновен и не си е свършил работата както трябва оства ненаказан ?

 3. Исландците са сводолюбив народ и единни,а ние сме подлизурковци и няма осъден нито един. На нас ни трябва нова конституция.

 4. Исландия не е в Европейския Съюз . Хубаво е малко от малко да се информирате, преди да пишете статии.

  • Не е, ама е планирала да влезе. Ще се заяждаме за пропуснати думи ли? Като кандидат-членка? Идеята е какво са направили, за да се учвства добре населението, не къде са членували.

 5. тази малкоизвестна страна-членка на ЕС буквално изчезна от радарите… Тя никога не се е появявала там, защото не е член на ЕС. Четох дотук.

   • Явно си доста тъп. Хората ти дават полезна информация, а ти се чудиш, как да намериш не „под вола теле“, а слон. Аман от идиоти като тебе. Ползвай си Интернета за да слушаш чалга и да си гледаш порното и не се обаждай.

 6. Примерът на Исландия за нейно „временно спасение” чрез заличаване на над 6 милиарда евро депозити се избягва при коментари, защото случилото се унижава достойнството на съвременната цивилизация.

 7. Автор: Дийна Страйкър
  Превод: Мая Лилова

  Като копирате съдържание поне автора и преводача пишете.

 8. Много сте простички и елементарни някои от вас бе,момченца и момиченца……Или сте платени и пишете простотии. Поне не се изказвайте неподготвени по някои теми,за които нямате елементарна представа! Ей за това българите ще живеем като говеда и никога няма да се оправи живота ни! „Статията била преписана“,ми какво от това бе тъпак,не стига ,че ти поднасят на тепсия информация,да ти просветне малко как хората действат по света и мислиш,че си мнооого умен. Хората там оставиха частните банки да фалират и казаха,че не искат да им плащат те кражбите. И свободно,по интернет си гласуваха с всенародно участие нова конституция,която защитава интересите на народа! Какво общо има тука Америка и нейния дълг?! Вземете си размърдайте малко мозъците,разсъждавайте и ходете да гласувате,а не да оставяте циганите и турците да ви решават живота и бъдещето! До кога ще цари тая простотия в България не ми е ясно?!!!!!!! Дано Бог се смили над нас!

  • Ще съществува докато съществува и ДПС,което пък от своя страна е благодарение на Великобритания.
   Или е малко известен факта,че великобритания си играе с България зад завесите още от края на турското робство?

 9. Неграмотни пропагандисти. Постоянно им се привижда равенство и едни да носят на гърба другите.

 10. Какво общо има членството на страната в ЕС?
  Защо 300 000 исландци трябва да плащат алчността, зоупотребите и финансовите престъпления на останалите 20 000.
  Цифрите ми са напълно условни, само илюстрират принципи.

 11. Според мен поуката от статията е : да си гледаме и отстояваме нашите интереси! А от коментарите виждам ,че псевдоинтелигенцията набира сила…нито става за лидери, нито дава решения на койта и да е проблем, но гледа на хората от високо и „мъдро “ ни поучава!

 12. и затова исландците пак са богати, защото просто се уважават и най-вече МИСЛЯТ

 13. Статията най -вече казва, че трябва да отстояваме интересите на народа си за благото на страната. Не е нужно да слугуваме наистина на ЕС, ако се противопоставяме на някой неща, които искат да ни наложат вярвайте ми те повече ще ни уважават!

 14. Ако Американците решат да изплатят дълга си за 15 години, тогава ще са необходими около $3000-3300 на човек на месец за да се изплати този дълг. На фона на исландския дълг (100-130 евро на човек на месец за 15 години), американския е космически. Представете си ако Американците направят революция като Исландците, тогава целия свят ще трябва да им плащаме дълга.

 15. Единственото, което разбрах от тази статия е, че Исландците са решили да не изплащат дълга си, който са натрупали. Сега се радват, че британски и холандски данъкоплатци плащат този дълг вместо тях. Абсолютно никакви подробности не се споменава за новата конституция. Звучи по-скоро като анархичен модел, отколкото демократичен такъв.

 16. Исландия една малка държавица,модела и е добър ,но надали ще може да проработи в БГ защото не сме 300000, а 7000000,но защо пък да не пробваме

  • 7 000 000 сме били преди 10-тина години сега сме не повече от 3 000 000 работещи. а и дълга ни все още не е кой знае колко голям.

 17. Исландия не е член на ЕС неграмотнци! Не пишете глупости!

 18. А ти си много не – Анонимен… само като ти видях името и ми стана зле…

 19. Кой е авторът на тази статия? Вие сте просто поредните анонимници.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s