Спонсор на ГЕРБ грабва пловдивската жп гара!

Image_1200908_126столарскиДворецътZv_Zv_Vesko3-300x292Консорциум с участието на автобусната компания „Карат-С“ получава концесията на жп гарата в Пловдив. Това стана ясно днес, когато правителството в оставка даде гарата на ДЗЗД „Железопътна гара – Пловдив“, който ще бъде неин концесионер.

Факт е, че 95% от обединението са на „Карат-С“, собственост на Миролюб Столарски. Останалите 5 % са на „Биад-С“ на Светослав Глосов, който е председател на Камарата на строителите в България.

11.2 милиона лева ще бъдат вложени като инвестиции за срока на концесията, която е 35 години. През първите четири години трябва да се инвестират 9 850 000 лв. Според заданието за концесията инвеститорът ще трябва да изгради автогара, два ескалатора, три пътнически асансьора, както и „многофункционална обслужваща сграда“.

Леко озадачаващо е решението на правителството, защото в съседство на жп гарата вече има две автогари. Предполага се обаче, че Столарски едва ли ще инвестира в Пловдив, ако не получи възможност за изграждане на нова автогара.

Освен всичко друго, все още не е ясно каква инвестиционна програма ще изпълнява консорциума, колко пари ще вложи в съоръженията и какво точно ще стопанисва. Тепърва ще се изясняват отношенията между частната структура и БДЖ по отношение на организацията на жп движението, продажбата на билети, местата за почивка на подвижния състав, обслужването на влаковете и т.н.

Припомняме, че скандал с „Карат-С“ избухна около договора й със Столичната община.

Фирмата искаше да го разтрогне по взаимно съгласие, като си поиска 3.2 млн. лв. лихви.

След натиск от общинските съветници от БСП стана ясно, че тази сума е била натъкмена от най-високо ниво, а истинската лихва е 631 000 лв.

Миролюб Столарски е сочен за спонсор на ГЕРБ заради голямата си близост с Бойко Борисов.

През октомври миналата година пък стана ясно, че Столарски се е изявявал като агент на ДС от средите на едрия бизнес.

Спонсор на Бойко водил гербери на сексекскурзия

Подобно на своите ментори и предшественици в домогването до държавната власт столичният кмет Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ също се бяха обградили с обръчи от фирми, които вероятно подсигуряваха финансовата им стабилност. Най-сериозният спонсор в сянка на генерала бе транспортният бизнесмен Миролюб Столарски, шеф на частния превозвач “Карат-С”. Вероятната схема бе такава, че срещу замяна на партийното финансиране Столарски от години печели най-изгодните концесии за столичните автобусни линии, заедно с прилежащото им финансиране, което според договорите, сключени през 2007 г., се оценява на 250 милиона лева за следващите 8 (осем) години, но нещо се е объркало …

Съмнителните действия на Столарски и “Карат-С” озадачават обществото отдавна, но учудващо за всички дейността на фирмата не просто не се преустановява, а дори нарастваше със завидни темпове. Името на скандалния бизнесмен бе замесено в грандиозния скандал със зам.-кмета на София Велизар Стоилов, който през ноември 2008 г. подаде оставка, след като стана известно, че е влязъл в задкулисна договорка с частни фирми за отдаването на автобусни линии в София.

Публикувани бяха откъси от разговори на Стоилов с лица, към които той се обръщаше с “Ивайло, Росен, Миро и Асен”. Имената съвпадат с шефовете на фирми, които успяха да спечелят конкурсите: Ивайло Константинов (“Юнион Трейд Къмпани”), Миролюб Столарски (“Карат-С”), Росен Илиев (МТК) и Асен Добранов (“Столичен автотранспорт”). Записаният разговор засяга провелия се миналата година пилотен конкурс за концесиониране на 15 столични автобусни линии, където именно Столарски и неговата “Карат-С” спечелиха най-много маршрутни линии – цели девет. Останалите победителки от този конкурс бяха “Юнион Трейд” и “Столичен автотранспорт”, съответно с четири и две линии.

Въпреки че столичният кмет Бойко Борисов по онова време побърза да се отърве от Стоилов, като прие оставката му и обяви, че не знае нищо за престъпните действия на подчинения си, той не успя да опровергае обвиненията към формалния председател на ГЕРБ Цветан Цветанов за участие в „далаверата“.

Безобразията на Столарски и неговите покровители от ГЕРБ далеч не се изчерпваха дотук, след като преди време техните действия едва не докараха нова транспортна стачка в столицата.

През уикендите пък лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов и Лъчезар Иванов, както се говори били чести гости в хотела на Столарски във Велинград, наречен “Двореца”. Това разкритие също не бе отречено от представителите на ГЕРБ преди време, с което те доказаха, че нямат никакви угризения за връзките си със скандалния бизнесмен. Всеки сам може да си направи изводи дали отново става дума за съвпадение.

Въпреки отчаяните оправдания от страна на Бойко Борисов по времето на кметуването му, едва ли може да се мине без съмнения за бизнесобвързаността му с транспортния олигарх Миролюб Столарски по онова време, а защо не и сега. Съмнително бе откровеното нежелание на екскмета Борисов да потърси отговорност за незаконните действия на своя бизнессътрудник, на когото явно се разчиташе за финансиране на задаващите се предизборни кампании. И докато Бойко заплашваше, но не действаше преди 4 години, столичани продължаваха да бъдат ощетявани с милиони левове.

И докато Лъчезар Иванов сам се низвергна пред Вожда, то Цветан Цветанов и запотен Веско се плацикаха в минерален басейн във Велинград според снимка на в.“Галерия“по новогодишните празници през 2011 г. и кой да ти каже дали това не е бил басейна на „Двореца“ на Столарски ?!

Бедните гербери, новогодишен пакет в СПА хотел „Двореца“ на Миролюб Столарски е от 990 лева за четири нощувки … Просто да ги съжали човек ?!

Кучетата си лаят, а кервана си върви … Или както едновремешната счетоводна „мъдрост“ от времената на бухалките : „Ми даде“- „Му взех“…

Ето какво се случва във времена на оставки и далавери… ГЕРБ урежда ония, които ще мотивират вероятно своите служители да гласуват за тях на 12 май …

Хора бдете !

Петзвездните хотели в България се броят на пръсти и сред тях вече е един от възкръсналите символи на Велинград – построеният през 1949/51 г. профсъюзен дом “Двореца”, който новите му собственици Венцислав Славчев и Миролюб Столарски закупиха от държавана фирма “ПРО” ЕАД преди около 5 години.
Източник: plovdivchanin.com и „Под лупа“

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s