Прокуратурата с 5 безнадеждни дела за тока, енергийната ни система извън контрол

Image„Прокуратурата се отчете с 5 безнадеждни дела за тока“, извежда на първа страница в. „Сега“
С прибързани и хаотични обвинения прокуратурата се опита да ограничи щетите за правителството на ГЕРБ, което падна след острото социално брожение заради високите сметки за ток. Вместо то да понесе отговорност за годините на безхаберно управление в сектора, опитът за туширане на напрежението сред потребителите превърна в обекти на наказателно преследване частното електроразпределително предприятие ЧЕЗ, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Националната електрическа компания (НЕК), която също се контролира от управляващите. По отношение на ЕВН и Енерго Про прокуратурата не е открила престъпления.

Срещу длъжностни лица са образувани пет разследвания за безстопанственост и престъпления по служба – едни от най-трудно доказуемите обвинения в практиката на българския съд. Засега производствата са срещу неизвестни лица. Единственият, споменат поименно от главния прокурор Сотир Цацаров, е бившият шеф на НЕК Михаил Андонов заради сключване на неизгодни договори.

„Енергийната система излиза извън контрол, спират зелени централи“ е водещo заглавиe на „Tpyд“
Централното диспечерско управление вече не може да балансира енергийната система и е разпоредило на доставчиците на ток – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“, да започнат да спират централите, които произвеждат зелен ток, съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).
Писмо е получила и АЕЦ „Козлодуй“ и от 12,00 ч в сряда е намалила мощностите не само на пети блок с една трета, както беше наредено в понеделник, а и на шести блок наполовина.

От компанията очакват това да продължи поне до 20 април, когато пети блок трябва да спре напълно за планов ремонт. Източници на „Труд“ съобщиха, че малки количества електроенергия са изнесени аварийно от страната, за да се балансира временно системата преди пиковите часове.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s