По 40 хиляди лева на седмица получават адвокати на „Енерго-Про“

gavel-with-money-blog-4-13-2009„По 40 хиляди лева на седмица получават адвокати на „Енерго-Про“, за да губят делата им“, четем на първа страница на в. „Класа“
Между 30 и 40 хиляди лева на седмица получава адвокатска къща във Варна от „Енерго-Про“, за да участва формално в делата, които клиентите на компанията завеждат срещу нея. Адвокатска къща „Басаров и Гонов“ е поела обслужването на компанията през 2010 г. – само седмица след създаването си. Договорът между енергоразпределителното дружество и адвокатите е сключен без да бъде обявена обществена поръчка, въпреки че по закон това е трябвало да стане, тъй като по това време собственик на дял от 33% от акциите е държавата. Според документи само за един месец – август 2010 г., адвокатското дружество е обслужило 475 дела срещу Е.ON (предишния собственик на компанията), срещу което е получило 142 209 лв., като това са възнаграждения за обслужване на делата само на една инстанция. Любопитен е фактът, че всички загубени дела от компанията са свързани с обжалване на неправомерно високи сметки за ток.

Смущаващият факт е, че почти всички дела „по калъп“ се губят на втора инстанция. Съществуващата практика на Върховния касационен съд е задължителна и съгласно нея стоящите по-долу съдилища не могат да не уважат исковете на патребителите, тъй като се касае за нищожни клаузи в Общите условия на дружеството. Обичайна практика е адвокатското дружество „Басаров и Гонов“ да изпраща адвокат на по-отдалечените от Варна дела, а само да изготви молба за гледане в тяхно отсъствие, за което обаче бива фуктурирана адвокатска услуга за процесуално представителство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s